hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴5D改道消息
開啟左側

[路線消息] 九巴5D改道消息

xdxd 發表於 2022-7-28 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-7-27 18:29
正正就係打算南行唔再兜紅磡灣,但如果改到跟 106 行連黃埔都飛埋,又可能會引起地區反彈,畢竟黃埔都算 ...

相反地我覺得要放棄嘅應該係上游客而唔係紅磡灣。
比起土瓜灣,紅磡灣過海嘅選擇更為有限,尤其新紅磡站對行人而言更為複雜;
而且紅磡灣客量佔比唔低,德民街打後喺非繁都叫上到三、四十個過海,相比下路居民往往會揀鐵、101/111,疏車嘅115喺選擇順位上唔高。

之前有建議過115改紅磡循環,北行去到機利士北路U-turn再行馬頭圍道、街市轉右入紅隧,
呢個方案只需考慮說服紅磡灣由尾站過海變頭站嘅不利因素…

10598C 發表於 2022-7-28 05:25 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-7-28 00:57
相反地我覺得要放棄嘅應該係上游客而唔係紅磡灣。
比起土瓜灣,紅磡灣過海嘅選擇更為有限,尤其新紅磡站 ...

我覺得係觀點與角度嘅問題,上游的確可以揀 101 111 地鐵,但唔見得下游紅磡灣無呢啲選擇
而且紅磡灣行去紅磡站都係沿指示行,大部分路段有蓋行到,唔鍾意搭黨鐵都有大把紅隧巴士

相反下路翔龍灣一帶係沿馬路無遮無掩行去土瓜灣站或者搭 101 111,搭地鐵仲要再轉多次車先過到海

何況其實唔係完全攞走紅磡灣過海,紅磡灣中心一帶係可以行返去德民街搭車,飛走嘅只係海濱南岸個幾個屋苑
佢哋北行不變,南行繁忙時間仲有 115P

當然,我贊成客量分佈多少都係巴士公司改路線最根本嘅依歸
10598C 發表於 2022-7-28 05:27 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-7-28 00:33
對正紫荊苑樓梯都可以開個窿
又或者將前面左一線向後拉到去紫荊苑門口
然後cut一線就可以再順住去快線右 ...

但路網因素無辦法,起碼近過 106 呢類線
反正 297 都算做咗黃埔,停德民街對面舊 6 仔嘅站都算係做咗
JX9097 發表於 2022-7-28 08:36 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-7-28 05:27
但路網因素無辦法,起碼近過 106 呢類線
反正 297 都算做咗黃埔,停德民街對面舊 6 仔嘅站都算係做咗 ...

我個人對於297係咪做咗黃埔真係好有疑問
(尤其是黨鐵通車之後直入黃埔)
在我角度,297只係做咗「黃埔新邨」(去程)
搬咗去紅鸞道之後,連第9期都明顯遠咗

回程就...走線上「好似」圍住黃埔花園行
偏偏就係唔入去,過門而不入
(當然,呢個某程度上係道路設計導致呢個結果)

樓主| ENS529 發表於 2022-8-4 11:25 | 顯示全部樓層

據悉,上週有區議員向其選區的住戶信箱投遞有關九巴5D改道的介紹單張。
可是,由於該單張上所指的「取消車站」只列有去程(往紅磡方向)的各個受影響車站,
因而惹來有部份德朗居民以為只會更改去程走綫,回程(往德福方向)則維持不變的理解。

無論如何,九巴由本週起已陸續安排有關5D改道路綫的車長訓練,
因此,其改道後的車站安排亦隨之「流出」如下:

1. 德福花園總站
2. 九龍灣運動場,宏照道
3. 麗晶花園18座,宏照道
4. 麗晶花園13座,宏照道
5. 啟德(啟晴邨),沐虹街
6. 啟德(德朗邨),承啟道
7. 機電工程署總部,承啟道
8. 翔龍灣,土瓜灣道
9. 貴州街,土瓜灣道
10. 落山道,土瓜灣道
11. 鴻福街,土瓜灣道
12. 紅磡庇利街,馬頭圍道
13. 紅磡鶴園街,馬頭圍道
14. 德民街
15. 黃埔花園總站
16. 紅磡邨,紅磡道
17. 鶴園東街,紅磡道
18. 崇潔街,庇利街
19. 石塘街,馬頭圍道
20. 浙江街,土瓜灣道
21. 上鄉道,土瓜灣道
22. 美華工業中心,土瓜灣道
23. 沐泰街,承啟道
24. 機電工程署總部,承啟道
25. 啟德(德朗邨),承啟道
26. 麗晶花園第8座,宏照道
27. 啟業邨,宏照道
28. 九龍灣運動場,宏照道
29. 德福花園總站

頭盔:最終的停站安排仍可能有機會再作改動,請以屆時發佈或張貼的通告為準。

消息來源:九龍灣某屋苑平台物業管理員叔叔留意到車長休息室內有人高歌「5D改道真的很興奮」的聲音後,特意前去了解後透露
Quanta 發表於 2022-8-4 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2022-8-4 11:25
據悉,上週有區議員向其選區的住戶信箱投遞有關九巴5D改道的介紹單張。
可是,由於該單張上所指的「取消車 ...

沐泰街仍然係得一邊有站?
定係唔會加,等體育園起好喺嗰邊加就算?
ricky 發表於 2022-8-4 12:42 | 顯示全部樓層

ENS529 發表於 2022-8-4 11:25
可是,由於該單張上所指的「取消車 ...

往德福方向,應該兜埋啟晴邨嘛

前荃葵青區居民
6516 發表於 2022-8-4 12:56 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-8-4 12:42

架車兜得黎都行左入去
去紅磡個站就遠啲, 番德福個站點都近少少
JX9097 發表於 2022-8-4 16:00 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2022-8-4 12:56
架車兜得黎都行左入去
去紅磡個站就遠啲, 番德福個站點都近少少

同埋回程可以穿晴朗商場返屋企都得
henryfung1515 發表於 2022-8-4 18:16 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-8-4 12:42

可能唔想太多車經啟晴邨個站,衣家嗰站都停滿曬車。停出面同系德朗行入去唔係分別太大,倒不如唔兜。