hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴5D改道消息
開啟左側

[路線消息] 九巴5D改道消息

Ohm 發表於 2022-7-27 15:51 | 顯示全部樓層

nate115 發表於 2022-7-27 15:35
如果想115做埋啟德,應該試吓早繁拆115同115P, 115做啟德同下路跟106去紅隧,可以吸引返下路客搭115,要 ...

啟德出發,最多兜埋入九龍城碼頭,之後就好上東九龍走廊喇,我諗唔多人會想繼續慢碌到蕪湖街,咁倒不如去搭地鐵
至於必嘉坊就唔好期望太高,人地對正行人天橋落腳位,大大個鐵路優勢,發展商賣樓都會力sell啦,仲邊個知你咩115
JX9097 發表於 2022-7-27 16:52 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-7-27 15:24
機利士北路同平治街唔係紅磡?

一嚟機利士北路只係單向停
二嚟平治街嘅「紅磡」真係好邊皮

我自己會叫家維邨一帶做「紅磡」
歐化...只可以話佢係紅磡同何文田之間
JX9097 發表於 2022-7-27 16:54 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-7-27 15:51
啟德出發,最多兜埋入九龍城碼頭,之後就好上東九龍走廊喇,我諗唔多人會想繼續慢碌到蕪湖街,咁倒不如去 ...

咁必嘉坊行上去紅磡站都講緊7-8分鐘
係就係有蓋,但其實都幾熱下
10598C 發表於 2022-7-27 17:48 | 顯示全部樓層

nate115 發表於 2022-7-27 15:35
如果想115做埋啟德,應該試吓早繁拆115同115P, 115做啟德同下路跟106去紅隧,可以吸引返下路客搭115,要 ...

基本上巴士公司唔會加資源做架啦,而家 115 應該做嘅係南行改行鶴園街 紅磡道 德民街
改善車程吸引返部分上游客

紅磡灣實在有太多其他有吸引力嘅選擇,無論船還是火車過海,就算行去紅隧口搭車都唔算太遠
留繁時 115P 都夠

至於必嘉坊,附近本身有 115 正線
xdxd 發表於 2022-7-27 18:08 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-7-27 17:48
基本上巴士公司唔會加資源做架啦,而家 115 應該做嘅係南行改行鶴園街 紅磡道 德民街
改善車程吸引返部分 ...

仲諗住吸上遊客?一日南行要入紅磡灣都唔使諗。
何況家維一帶又唔近地鐵,吸紅磡客程度一定比紅磡道為高。
10598C 發表於 2022-7-27 18:29 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-7-27 18:08
仲諗住吸上遊客?一日南行要入紅磡灣都唔使諗。
何況家維一帶又唔近地鐵,吸紅磡客程度一定比紅磡道為高 ...

正正就係打算南行唔再兜紅磡灣,但如果改到跟 106 行連黃埔都飛埋,又可能會引起地區反彈,畢竟黃埔都算多人住
家維往港島方向都算可以行出平治街搭車
JX9097 發表於 2022-7-27 22:10 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-7-27 17:48
改善車程吸引返部分 ...

115入鶴園街/ 紅磡道仲入唔入黃埔總站?
入的話其實對整體行車時間冇乜大影響
唔入就做唔到黃埔(紅磡道近黃埔花園十一期對出set唔到站)

至於紅磡灣,我個人支持飛走,始終太兜
JX9097 發表於 2022-7-27 22:12 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-7-27 18:29
正正就係打算南行唔再兜紅磡灣,但如果改到跟 106 行連黃埔都飛埋,又可能會引起地區反彈,畢竟黃埔都算 ...

南行可以停完黃埔總站後紅磡道右轉入德民街
之後再直去蕪湖街上紅隧
10598C 發表於 2022-7-27 23:36 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-7-27 22:10
115入鶴園街/ 紅磡道仲入唔入黃埔總站?
入的話其實對整體行車時間冇乜大影響
唔入就做唔到黃埔(紅磡道 ...

其實理論上民泰街對面花槽係有些許位置擺站,否則考慮右轉德民街後設站
JX9097 發表於 2022-7-28 00:33 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-7-27 23:36
其實理論上民泰街對面花槽係有些許位置擺站,否則考慮右轉德民街後設站 ...

對正紫荊苑樓梯都可以開個窿
又或者將前面左一線向後拉到去紫荊苑門口
然後cut一線就可以再順住去快線右轉
(因為set前少少就要連cut三線先轉到右)

另外德民街可以set站(即前小巴6總站)
但絕對唔係用嚟代替黃埔花園入面任何一個站
因為要黃埔人街出去嗰個位,只會推佢哋落黨鐵