hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 懷疑九龍灣廠多部E6X調廠
開啟左側

懷疑九龍灣廠多部E6X調廠

關閉 [複製鏈接]
leefung 發表於 2022-7-29 10:00 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2022-7-28 16:45
屯門廠簡寫 TMD

Ta Ma De 廠真係冇錯

依家九巴收入及盈利比例最大既係U廠
加上又有安全帶政策...再加上54區大戰.....
kingprowm 發表於 2022-7-29 10:29 | 顯示全部樓層
leefung 發表於 2022-7-29 10:00
依家九巴收入及盈利比例最大既係U廠
加上又有安全帶政策...再加上54區大戰.....
...

我都知整體係屯廠最好賺,但屯廠都唔係條條線賺錢,而其他廠都唔係條條線都蝕錢吧

除返平均每公里收費,其他廠既線每公里收費仲貴啦

咁既過度抬舉屯廠,踩低其他廠既行為係覺得離譜,其他廠既線大部分客量都唔算差,但如果賺唔到錢,係巴士公司經營問題,而唔係乘客問題,點解要其他廠既客受罪先

至於上篇文將屯廠簡寫既形容詞,只係開玩笑,又唔係惡意鬧人,個人就唔覺得有乜問題,同埋又唔算粗野無禮,我唔覺得係乜嘢一回事
leefung 發表於 2022-7-29 10:46 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-7-29 10:29
我都知整體係屯廠最好賺,但屯廠都唔係條條線賺錢,而其他廠都唔係條條線都蝕錢吧

除返平均每公里收費, ...

U廠蝕錢線真係好少,因為幾年前做左區域重組,將一大堆蝕錢線cut哂,
另再加轉車站效應,前期蝕錢線經轉車站後狀況好左不少.....

而九龍區區域重組因反對而取消...面對一堆蝕錢線,只有維持最基本服務就算數.....
joechau123 發表於 2022-7-29 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層

leefung 發表於 2022-7-29 10:46
U廠蝕錢線真係好少,因為幾年前做左區域重組,將一大堆蝕錢線cut哂,
另再加轉車站效應,前期蝕錢線經轉車站 ...

呢排東鐵過海加埋屯馬全通,U廠有冇邊條線蝕多左或者由賺變蝕?
nickk 發表於 2022-7-29 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層
其實你地成日話賺錢線要派新車,蝕錢既要派舊車,咁成個荔廠都係舊車係好正常既事,而且屯門廠需要紅車根本唔關賺同蝕既問題
HB00610 發表於 2022-7-29 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-7-29 10:29

除返平均每公里收費, ...

請你唔好再侮辱呢度站友同管理員嘅智慧。

我仲好記得10定11年前,當年U廠960仲硬食十二年車歐二+公路線用3+2時,(同時市區係玩到區內線都掛直甚至新嘅歐五直)你仲大言不慚話U廠唔應該分配到新車喎。

先唔鞭屍咁耐,而家單係幾乎個個轉廠Post都講到U廠係強盜咁見乜搶乜,仲要玩到粗口諧音都出埋,任何正常人都會相信閣下係惡意針對屯門廠而唔係開玩笑囉

退一萬步講,我可唔可以用開玩笑做理由,用一D接近粗口諧音嘅字代替閣下名字稱呼閣下?

我想提一提Admin務必留意一點:呢位站友係有持續超過十年,不停出文針對某車廠車務安排嘅紀錄,甚至近一個星期,相關站友都發出多篇疑似具有煽動性嘅回應批評U廠嘅車務,至於有關情緒性用字動機如何,同上面疑似違規使粗口諧音用字有無關係,甚至是否構成違規,就請admin按照情況自行研判了,謝謝。

------------------------------
講完一D站友言論,講下而家對搭車睇法

去到而家,搭巴士其實唔好搞到Cut車搞到唔夠載之外,其實已經唔想去介意新唔新車,反正D新車除咗AMNE/F靜少少外,其實分別唔係真係咁大:都係咁惡坐咁頂腳。

反而係住青衣搭D舊嘅53座樓上坐腳位鬆動D坐得得舒服仲好

人生,除咗追求樓下條線有冇新車坐,同眼紅人地時,其實仲有好多好多事物係要做同追求嘅。
teddybus 發表於 2022-7-29 15:37 來自手機 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-7-29 13:39
請你唔好再侮辱呢度站友同管理員嘅智慧。

我仲好記得10定11年前,當年U廠960仲硬食十二年車歐二+公路線用 ...

好合理㗎,因為青北大帝由此至終都係青北大帝,所以由此至終都係覺得U廠唔應該有新車,要食二手,特別係俾青北玩殘嘅新車。
leefung 發表於 2022-7-29 16:25 | 顯示全部樓層
joechau123 發表於 2022-7-29 11:42
呢排東鐵過海加埋屯馬全通,U廠有冇邊條線蝕多左或者由賺變蝕?

屯馬全通,U廠我估影響冇L,K廠大
U廠隱憂係54區....

AVBWU39 發表於 2022-7-29 18:17 來自手機 | 顯示全部樓層
leefung 發表於 2022-7-29 16:25
屯馬全通,U廠我估影響冇L,K廠大
U廠隱憂係54區....

U廠要等北環線
不過到時世界都唔知變成點
kingprowm 發表於 2022-7-29 21:22 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2022-7-29 13:29
其實你地成日話賺錢線要派新車,蝕錢既要派舊車,咁成個荔廠都係舊車係好正常既事,而且屯門廠需要紅車根本 ...

荔廠線我唔敢話客量好好,但絕對大部分都唔算差,至於點解旺丁唔旺財,我就真係唔知點解,但九巴從來沒有想辦法改善營運狀況,淨係識減班減車,送客落地底,咁樣既經營態度似乜野樣

普通乘客唔會知旺丁唔旺財呢回事,正常人一定會諗咁多人搭,賺到笑啦