hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 根本皇后山邨不應開大量新線
開啟左側

[其他] 根本皇后山邨不應開大量新線

ky927 發表於 2022-7-25 22:06 | 顯示全部樓層

無競爭,你估278A,270C,277A會唔會chur住全日呀啦?

我覺得277A+78X 是旦一條, 679/979 二合一
busbus777 發表於 2022-7-25 22:38 | 顯示全部樓層
皇后山同聯和墟確是前車之鑒. 安北支標夾硬要送俾城巴的話, 估計到時又係安北同安達泰兩邊資源累鬥累.
Choi 發表於 2022-7-25 22:43 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-7-25 21:54
始終我都係認為,皇后山堆城巴路線係為加埋坪輋而生,到坪輋發展然後堆皇后山線入去兜個圈,可能又會覺得值 ...

將南要靠694/792M/798將北幫補而九龍綫要靠793/795X做流水,好難見到78X/79X有如此潛力。
新造的人、如鷹展翅上騰。
horivhyc 發表於 2022-7-25 22:46 | 顯示全部樓層

我絕對唔介意78X 79X 679同979一齊唔出世,由得而家78A打天下

如果你發明左時光機可以穿梭過去回到未來既話
啊唔係,學曉特異功能都得

不過你要明白,當呢4條線一早唔存在既時候,蝴蝶效應就會發生
到今時今刻皇后山區居民點求救都好,都只會叫天不應叫地不聞
Time to say goodbye.
dennis28a 發表於 2022-7-25 22:56 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-7-25 21:46
一切都是運吉既錯

咁運輸署諒解北區人對紅巴服務不滿,
以防紅巴又「Hea」做嗎。

然後將紅巴入計劃書放入垃圾桶搞招標。

而家紅巴日日入紙迫運輸署同黃巴表態,
你係咪開線嫁?係咪半全日嫁?

紅巴話有月票燒得起錢,日日係 1933 APP 賣廣告叫人搭紅巴。
紅巴係好賤格,但黃巴咁燒錢等死。
惡意回復是不道德的行為。
KC3555 發表於 2022-7-25 23:02 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-7-25 22:43
將南要靠694/792M/798將北幫補而九龍綫要靠793/795X做流水,好難見到78X/79X有如此潛力。
...

將南最大問題係地鐵加上道路網及樓宇規劃密度逼使將南系兜又兜走客,唔兜又無客。皇后山同坪輋又唔同,道路網比較單純同簡潔,樓宇地積比率又高,情況截然不同。唔使靠幫補。
79X城巴一開始就做全日的原因就係覬覦緊同即刻度緊油尖佐敦線(真係唔明點解咁遲宜家先吹到79P出嚟),
78X明顯係等緊數據證明改線的必要。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ATSE40 發表於 2022-7-25 23:05 | 顯示全部樓層

皇后山同聯和墟分家對聯和墟無好處,想問一下聯和墟咁多年有任何對比成個北區下較好嘅好處嗎?何況以後聯和墟附近又有馬屎埔新區,定又要將現有路線拉到鬼五馬六呢?
腦補當真,真要補腦
YY487 發表於 2022-7-25 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層
mtrA279-262 發表於 2022-7-25 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層

唔開咁多新線老九實hea做邊會同你玩全日
ricky 發表於 2022-7-25 23:19 | 顯示全部樓層

cfshk2008 發表於 2022-7-25 21:35
係凱婷角度

呢幾條線係為左

跑數龍山隧道流量至係真。
前荃葵青區居民