hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 根本皇后山邨不應開大量新線
開啟左側

[其他] 根本皇后山邨不應開大量新線

GD1570 發表於 2022-7-26 16:47 | 顯示全部樓層

Phoenix 發表於 2022-7-26 14:05
點解好像一直都冇人打A43P的主意,只要把A43P延長去皇后山,再於上水站加個雙向拍卡機,就能解決皇后山沒有 ...

你見到A36有雙向分段嗎
你有你可愛,我有我好笑。
12Lane 發表於 2022-7-26 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-7-26 15:34
503遲早會出事呢個真。
但最弊天平同鳳翠無哂區議員,聯和墟嗰位又懵下懵下。
503開辦原意唔係上水站,而 ...

加車行都唔可行嘅呢度無咩討論空間。拉邊條上水線入去都一樣要加車。另外78k擺明唔係咩野上水特快,一定慢過唔駛入聯和同粉火嘅503
ctb8107 發表於 2022-7-26 17:09 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-7-25 23:02
將南最大問題係地鐵加上道路網及樓宇規劃密度逼使將南系兜又兜走客,唔兜又無客。皇后山同坪輋又唔同,道 ...

78X應該做觀塘道,有版你睇,行觀塘道嘅線全部風山水起,長做長有。 Btw其實新巴將南最錯就係睇住九巴黎打,佢最大競爭對手明明係黨鐵,796P其實有得做,只係佢唔識做大個餅,一開始有咗將轉就應該分拆796PX,一條將工康城清半直出經紅土去尖咀,一條將市經海皮調景嶺直出經佐敦去尖咀,全日將隧互轉,配合埋本身嘅797(康城接駁將轉),796C(將南接駁將轉),個轉乘網絡根本就好正
Phoenix 發表於 2022-7-26 17:35 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-7-26 16:47
你見到A36有雙向分段嗎

事在人為。A43P的走線比78K/79K都直接,同事對本身有A43的聯和墟居民影響又比較少。假如能通國際關,皇后山山麗苑也不會沒有去機場通勤或旅遊的客源。若連N年後大陸關開番,皇巴站去皇后山的客量應不會比276B差。
ate214 發表於 2022-7-26 17:43 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2022-7-26 17:35
事在人為。A43P的走線比78K/79K都直接,同事對本身有A43的聯和墟居民影響又比較少。假如能通國際關,皇后 ...

當年需求強烈如A12都做唔到
何況依家?
12Lane 發表於 2022-7-26 17:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2022-7-26 17:35
事在人為。A43P的走線比78K/79K都直接,同事對本身有A43的聯和墟居民影響又比較少。假如能通國際關,皇后 ...

最好獨立開條線,學你話齋事在人為,係咪先。
Phoenix 發表於 2022-7-26 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-26 17:43
最好獨立開條線,學你話齋事在人為,係咪先。

宜家就係運吉唔肯開新線嘛。退而求其次,唯有拉線。擁有3萬人口的皇后山想夾埋二萬多人口的聯和墟開條機場直線,此要求並不過分。
Happypig375 發表於 2022-7-26 18:04 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2022-7-26 17:09
78X應該做觀塘道,有版你睇,行觀塘道嘅線全部風山水起,長做長有。 Btw其實新巴將南最錯就係睇住九巴黎 ...

兩巴視對方如仇人,MTR如朋友嘛,但係要反鐵嘅,過咗保鐵運桔呢關先啦
轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~
KC3555 發表於 2022-7-26 18:20 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2022-7-26 17:09
78X應該做觀塘道,有版你睇,行觀塘道嘅線全部風山水起,長做長有。 Btw其實新巴將南最錯就係睇住九巴黎 ...

我都其實講咗個原則,線要投到返嚟先可以做,做咗之後攞到數據唔OK,先可以循序漸進叫運輸署改線。
我無否定過觀塘道係最適合,但問題劃線嗰個唔可以即刻俾中標嗰個立即去改線。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
KC3555 發表於 2022-7-26 18:32 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-26 16:56
加車行都唔可行嘅呢度無咩討論空間。拉邊條上水線入去都一樣要加車。另外78k擺明唔係咩野上水特快,一定慢 ...

你其實識唔識北區架?
加車入去點解唔係討論空間?
有D線,加幾多車都唔會係問題,但有一D線,對巴士公司講加車係好有問題。
78A係78K衍生的輔助線,因為已經服務皇后山,故此78K呢個提案,唔會係加車問題,因為在運輸署眼光中,受惠係成個組別。
79K兜入去就會係因為加車而俾運輸署拒絕。因為79K並唔係已經服務皇后山的資源,所以批法都有分別。

我之所謂78K係上水特快,係講緊粉嶺站到上水站一定係78K最快,如果佢用78A輔助方式直落粉嶺消防局,再行粉嶺泳池去上水站,技術上係可行之餘,仲快過503。
因為呢條走線,都係78A/78K完全覆蓋範圍,九巴大條道理咁提案有乜嘢唔可以。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....