hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 952 投入服務 部分電子路線牌、指示牌未及更新 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴 952 投入服務 部分電子路線牌、指示牌未及更新

魔雪巴士頻道 發表於 2022-7-26 20:50 來自手機 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-7-26 09:53
其實應該出個
962B > 952
962S > 952P 既大poster 掛係每個站一個月, 等大家習慣, 唔係個個每日都坐 ...

係囉
想當年厹係掛晒373A->978牌
city_alexander 發表於 2022-7-26 21:13 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-26 15:01
所以,當九巴已經係習以為常嘅時候城,城巴竟然可以上ITALK頭條。
果然ITALK定律真係正確的。
...

城新壞車就出po,九巴壞車就睇唔到
雙重標準
lsc04d11 發表於 2022-7-26 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
算啦 前日我等車見到架龍運車埋站 問佢係咪冇開牌 點知佢答壞左 但乜紙都冇.....
Mueller 發表於 2022-7-26 23:36 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-7-26 12:33
要人手特別按制才會update報站資定﹐定係全自動司機唔需要特別處理(eg. 在upload八達通交易data時﹐會自 ...

上一代Telargo就係巴士返到廠就自動經WiFi更新車載主機路線資料.
LECIP加咗個新功能, 可以經流動數據更新車載主機路線資料, 所以巴士唔一定要返廠先可以更新資料, 喺街度行緊ge時候, 巴士廠職員可以撳個掣就可以經流動數據更新哂喺街度行緊ge巴士ge報站資料.

九巴就唔清楚, 不過我估都係返廠用WiFi經過Openmatics主機去更新凱倫報站裡面ge資料. 不過網上有其他人見過站長用USB插入部凱倫機度更新資料.
dennis28a 發表於 2022-7-27 00:05 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-26 15:01
所以,當九巴已經係習以為常嘅時候城,城巴竟然可以上ITALK頭條。
果然ITALK定律真係正確的。
...

兩間公司都要鬧,但 40P 只係延長,952 / 962 係大重組。
你望下當你九巴 40 飛深水埗同新城 8X / 19 重組點做?
而家 962 重組連 Poster 都無張,
之前唔少港島站頭 962 牌整左幾耐?唔夠 1 個月。

依間城巴係咪聰明到開 54 區宣傳果陣唔知 952 / 962 重組幾多做?
家陣城巴比人鬧爆好正常,直頭號碼都唔同,
我唔覺得咁樣有幾正常,直頭離晒大譜。
惡意回復是不道德的行為。
koneotis 發表於 2022-7-27 00:25 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-7-27 00:05
兩間公司都要鬧,但 40P 只係延長,952 / 962 係大重組。
你望下當你九巴 40 飛深水埗同新城 8X / 19 重組 ...

https://www.facebook.com/NWFBCit ... XozUbZ8uASTF8ZLonml
堆文宣poster整曬係(無咩人睇)嘅Facebook度,或者人地係想行digitalise strategy呢(曲
dennis28a 發表於 2022-7-27 03:08 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-7-27 00:25
https://www.facebook.com/NWFBCitybus/posts/pfbid02SEqZqScbY59SnGNwWcbEFwBP7r7XwySq2McEPEY87M44CnXo ...

根本無用,做埋晒堆垃圾 Publicity,
以前新城最鐘意畫路線圖點對點,夠簡單易明,而家時光倒退。

家陣亂到七彩,又早又晚,站頭張通告字又細隻,排版又亂過亂世佳人,
https://mobile.bravobus.com.hk/pdf/E202200877a03.pdf
https://mobile.bravobus.com.hk/pdf/E202200873a03.pdf

最抵死係 7 月 10 先出左批 962 系宣傳品,
然後早十日再出完 54 區教人搭車,又係出 962 系。
https://scontent.fhkg4-2.fna.fbc ... xXA&oe=62E5C85D

唔想浪費地球資源做 Digital 唔緊要,咁大單改 Number 完全無準備咁。
惡意回復是不道德的行為。
dominic023 發表於 2022-7-27 09:47 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-7-27 03:08
根本無用,做埋晒堆垃圾 Publicity,
以前新城最鐘意畫路線圖點對點,夠簡單易明,而家時光倒退。

張通圖對我黎講多字,但對外區人既我反而好易知道每條線開出時間同目的地,仲有咩地區咩時間有咩車搭,不過有D字可以稍為放大既!

相反如果用好似港島個D一張路線紙寫幾條線咁去寫,我覺得仲會有D亂添!

BTW睇其他版友留言,感覺大家對Bravobus既期望係高過九記既

少做少錯,但唔做就大獲.
1320 發表於 2022-7-27 09:59 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-7-27 00:25
https://www.facebook.com/NWFBCitybus/posts/pfbid02SEqZqScbY59SnGNwWcbEFwBP7r7XwySq2McEPEY87M44CnXo ...

明明有poster, 但又唔早一兩個星期  貼晒去每個站........
感覺佢完全唔夠人手, 其實點解要同開  54區咁接近時間呢?
962系重整遲少少唔會死......
The Designer
GP7100 發表於 2022-7-30 00:48 | 顯示全部樓層

上圖中8179的車長因頭牌冇DATA未能顯示952,被相關主任要求寫報告交代。