hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深井人群起聲討城巴952服務
開啟左側

深井人群起聲討城巴952服務

Choi 發表於 2022-7-28 01:04 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-7-27 22:49
我正正就係想講成個汀九有幾多人可以撐起條過海線

可能最終九巴只係每日一兩班934由深慈街附近起載 ...

留名九巴抽一班深慈街起載$21.9灣景收番$18.9
rusf101001 發表於 2022-7-28 02:24 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-27 23:36
問題係934/934A唔會夠客兩條全日或半全日
而934如果唔先畀番半全日服務荃景圍都幾難再拉長去其他地方,頂 ...

話唔定到時荃灣市中心可以簡公司上車
936收皮935全日
neoplan720p 發表於 2022-7-28 03:46 | 顯示全部樓層
搞咁多野做咩?
真係唔夠載,咪直接叫952加班囉,
玩到934拉長 / 開特車做咩呢?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
w061327a 發表於 2022-7-28 03:58 | 顯示全部樓層

既然深井啲人話上唔到車,如果我係城巴,最高峰時間咪開班 952A 翠景臺開,應該汀九、油柑頭都執到至少十個新客掛。然後馬灣碼頭掉頭,順便清深井客。
城巴 20,在啟德晴朗的一天出發
lsc04d11 發表於 2022-7-28 07:44 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-7-27 22:34
咪L再俾我見你搭952

我又冇講過我係深井人......

唔差在講埋
推出咗234A/234B轉30X/234X之後 都唔見52X少左人喺深井落丫(往屯門方向)
人地有錢 鍾意一程 (但又揸唔到車) 冇得吹漲人

我淨係覺得咁耐都未成功合併234A,234B係證明深井人有佢嘅堅持....
12Lane 發表於 2022-7-28 08:30 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-28 03:46
搞咁多野做咩?
真係唔夠載,咪直接叫952加班囉,
玩到934拉長 / 開特車做咩呢? ...

呢度版友想像力豐富都唔係第一日知。有幾班952頂閘已經可以FF到934延長,明明最直接方法就係敦促城巴加密班次。明明司機又唔係冇,車又大把。到時934多左人搭又比人影到頂閘唔知又會唔會叫番城巴開930x入灣景兜個圈又「霸下位」呢。
2076 發表於 2022-7-28 08:39 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-28 08:30
呢度版友想像力豐富都唔係第一日知。有幾班952頂閘已經可以FF到934延長,明明最直接方法就係敦促城巴加密 ...

問題係冇競爭的話,城巴咪希望班班 952 都 100% 載客率。952 加車當然最簡單,甚至下繁開特車,唔行大道中塞車位,盡快去下游清客就更理想。例如 摩頓台>怡和街>堅拿道東>舊灣仔警署>分域街>皇后像廣場>砵甸乍街>租庇利街>永安中心>皇后街>西隧

另一個選項就係下繁 962 提速兼加班,飛走大欖涌,開 1745, 1800, 1815, 1830, 1845, 1900,分走晒堆黃金海岸客,等 952 多啲位載深井客,順便吸返掃管笏客回流。

港島 -> 深井 冇競爭,952 就算企門口都係最佳選擇,所以如果冇九巴搞局的話,城巴都唔會理深井客訴求。

(10 年前 962B 下繁都已經係長期企出門口,10 年後的今日,都係冇改善過)
抗議962B重組
還我962全日服務
arfung 發表於 2022-7-28 09:17 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-7-28 08:39
問題係冇競爭的話,城巴咪希望班班 952 都 100% 載客率。952 加車當然最簡單,甚至下繁開特車,唔行大道 ...

換個角度睇,其實受惠於城巴早年積極擴張版圖,深井區有全日線過海算幸運。
如果是繼續九巴主力就極難,見到當年果d 960分支都係單一方向幾班車only。

以深井區客量支持唔到自成一線,一定要夾其他區。
問題係夾黃金海岸還是麗城荃西咁解。
現在尾站直出都算不錯,最緊要解決到最繁忙幾班上到車既問題(不求有位坐,只求上到車)

12Lane 發表於 2022-7-28 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-7-28 09:17
換個角度睇,其實受惠於城巴早年積極擴張版圖,深井區有全日線過海算幸運。
如果是繼續九巴主力就極難, ...

認同
供不應求固然要加班。
但區域分線問題真係針冇兩頭利,上游區只會見到自己車程長,下游區只會見到自己冇位坐。一有塞車/收車等班次波動,上游區都會繼續有位坐,下游區就唔好彩。所以結論係,952唔係大部分時間都服務極差嘅話,934拉長好有機會直接得失埋西約客。
GD1570 發表於 2022-7-28 10:16 | 顯示全部樓層

Happypig375 發表於 2022-7-28 00:18
如果952分支可以停海安路站踩934場嘅話,咁934都名正言順可以入深井踩返952場囉
...

問題就係952分支停唔停到海安路喇..

我個人認為唔係咁易...
你有你可愛,我有我好笑。