hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [回港之路不容易] Lufthansa FRA - HKG + 我在法蘭克福 ...
開啟左側

[飛行報告] [回港之路不容易] Lufthansa FRA - HKG + 我在法蘭克福的17小時

whzzzz 發表於 2022-7-27 21:26 | 顯示全部樓層

我2020年3月也飛了一轉 FRA - HKG, 當時疫情先開始 hit 歐洲

當時第二餐也只有細細份cold breakfast, 落機時係肚餓的

感覺很少 covid cut cost, 因為 covid 前已經 cut 得七七八八
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-7-27 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 14:38
估唔到LH處理IRROPS (Irregular Operations)都幾好,可能大delay當食生菜,係歐洲各地包括英國都係話之你
...

就算 Lufthansa 服務唔多掂都好,佢地今次延誤嘅應變確係要讚
好快已經安排酒店,應該無任何乘客滯留機場(?
除非簽證問題入唔到德國
(但聽講 Frankfurt 係有 curfew,而且 LH 796 係當日尾幾班機,個機場大部分店舖已經關門,可能 FRA 唔容許禁區過夜?)

按香港衞生署公告,航班延誤但改唔到隔離酒店,其實係可以照上機
https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel-faq.html#FAQB6
(衞生署抵港檢疫常見問題,留意 B6 一點)
應該唔係酌情處理,係 Lufthansa 之前處理時寧枉無縱,今次確認香港方面係會接受,無改酒店都可以上機

另外以我所知, VS 喺 2023 年 3月26日 前,都唔會再飛香港...
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-7-27 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層
waiwai519 發表於 2022-7-27 20:32
唔錯嘅Report不過火機上到飛機咩?會有人係機上食煙係咩一回事?

我喺 LHR 定 FRA(唔記得邊一個, maybe both)過安檢時,見到告示話 "one cigarette lighter allowed per person",可能歐洲機太多乘客無客寄艙行李
Fuk19805 發表於 2022-7-27 22:31 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-7-27 14:12
我喺 LHR 定 FRA(唔記得邊一個, maybe both)過安檢時,見到告示話 "one cigarette lighter allowed per ...

或者可能係電子煙?
IG: mhlam307_photospam
Oliver_ME16 發表於 2022-7-28 02:08 | 顯示全部樓層
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 14:38
估唔到LH處理IRROPS (Irregular Operations)都幾好,可能大delay當食生菜,係歐洲各地包括英國都係話之你
...

上次單野係BA冇eta咁一直delay,關國泰乜事?
anti國泰都唔好好似某份報紙咁低莊
我...
Oliver_ME16 發表於 2022-7-28 02:11 | 顯示全部樓層
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 20:52
火機無可能上到機,電子煙應該都要寄倉

我覺得有機會係false alarm? 始終架機都好老下,話晒都成廿幾歲

普通火機只有大陸出發班機全禁,其他地方一向係一人一個為上限
而另一種好似火槍咁既防風火機先係全世界都唔比帶
電子煙好多都有鋰電,有鋰電係絕不可以寄倉
我...
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-7-28 03:53 來自手機 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2022-7-28 02:08
上次單野係BA冇eta咁一直delay,關國泰乜事?
anti國泰都唔好好似某份報紙咁低莊
...

嗰單係有乘客搭 BA LHR > AMS 轉 CX AMS > HKG,因 BA 一程 delay,CX 班機唔等人,令一班乘客滯留 Amsterdam
AMS - HKG 班機,有幾十人 no show,CX 無理由唔意外,我相信㩒個制就可以 check 到佢哋行程,包括 LHR > AMS delay
今時今日返香港唔止飛機,係有7晚隔離酒店要跟(而且係非常爆滿,遲一日隨時可以無房)
加上 CX 係香港嘅航空公司,無理由唔知香港隔離政策幾難搞,人道考慮上係應該喺 AMS 等佢哋
(當然,等係人情,唔等係道理)
就算唔得,亦可以有 ground staff 喺 AMS 協助乘客,或者同 BA 協調之後嘅 flight options,而唔係搞到班乘客求助無門
(BA delay 固然有責任,但 CX 唔應該完全置身事外)

另外,呢件事比香港傳媒廣泛報道,喺香港報航空新聞,扯上國泰個名應該可以吸多唔少收視;delay 導致 missed connection 全世界、日日都發生緊,但外國航空公司(英航),香港人可以感覺好遙遠;一提國泰就全香港都會知係咩事,要知道有唔少無知婦孺認知係 搭飛機 = 國泰航空

樓主| Waiyin12 發表於 2022-7-28 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-7-27 15:16
歡迎翻到嚟,其實一切睇落好似好唔好彩,但係又算係不幸中嘅大幸

假如真係LH911大delay而LH796正常就可能 ...

無人會想搭飛機遇到任何阻滯,無錯我嘅情況唔算太差,起碼個 delay 喺 Frankfurt 現場搞,香港呢邊我間檢疫酒店都配合到改遲一晚,感恩最後都係順利返到香港

我都識唔少人係搭 LH 796 返香港,有人6月尾/7月頭班機被熔斷,完全係求助無門,到而家仲未上到機返港;而家 Lufthansa 罷工,應該又會有一批受害者;當然,理應最多人係全程順利,準時到港~

LH 911 delay 問題,我出發前睇咗過往一個月嘅紀錄,呢班機 delay 通常都係一個鐘以內,20:00 前到 Frankfurt,所以我唔係太擔心

隔離期間瞓咗咁多日,應該足夠的(但我呢個星期真係 unproductive 咗好多...)
我都想 BA VS 快啲有返 LHR - HKG,不過睇嚟兩間都唔想飛香港,拖得就拖
而家好似有消息話 11 月對外通關,希望真係成事啦
cruisesnet 發表於 2022-7-28 12:01 | 顯示全部樓層
兩個餐都無選擇且為 vegetarian,唔知 Lufthansa 係連肉都買唔起,唔想處理 Vegetarian Special Meals(的確歐洲係比較多 vegan/vegetarian,我喺英國都識唔人係),定想玩 carbon neutral / sustainable flying.
好明顯係慳錢, 反正人人都食得vegetarian
cruisesnet 發表於 2022-7-28 12:04 | 顯示全部樓層

...

其實LH會唔會蠢左小小?
我當真係無spare機(其實都幾amazing, FRA係LH最大地盤),
明知飛HKG係VIP flight (要賠隔離酒店rebook fee應該幾重皮),
比我會cancel/ delay 飛SIN果班機 (時間相近, 又同一機型)然後用果架機operate你班機Lor