hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [回港之路不容易] Lufthansa FRA - HKG + 我在法蘭克福 ...
開啟左側

[飛行報告] [回港之路不容易] Lufthansa FRA - HKG + 我在法蘭克福的17小時

樓主| Waiyin12 發表於 2022-8-8 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2022-7-28 15:17
樓主趕得切大罷工前返到香港都算好彩,從網上睇似乎歐美唔少地方重開後都面臨嚴重人手問題,出事者可以係航 ...

雖然係日航機,但日照時間其實唔多;
德國時間 13:00 起飛,飛做4個鐘多啲(伊朗上空)已經天黑,到降落前2個鐘左右(雲南上空)先見到天光
即係12個幾鐘機程,大約一半時見係天光
但都好過夜機飛歐洲,全程天黑

如果照原定行程,係夜晚起飛向東飛,幾個鐘之後天光,日照時間應該比我今次程機長
不過會變左飛過巴基斯坦、印度上空時係日間,有無東歐、土耳其、中亞咁好天氣同咁靚,又係另一件事
cruisesnet 發表於 2022-8-9 09:31 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-8-8 22:53
我都好詫異,成個 FRA 連一部後備機都搵唔到
隔離酒店只係 rebook 一晚,價錢應該比 EU 261 少
(點都好 ...

當然唔會誠實地話隻機比左HKG la haha

假設兩班機客量相若, 飛HKG起碼賠少左隔離酒店尼PART(而且前排已堆酒店都幾獅子大開口下)應該都幾甘
CRH5 發表於 2022-8-9 11:14 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-8-8 22:53
我都好詫異,成個 FRA 連一部後備機都搵唔到
隔離酒店只係 rebook 一晚,價錢應該比 EU 261 少
(點都好 ...

你預等個半月
我之前六月中submit 完,上個禮拜先收到錢
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-8-11 01:42 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-8-6 09:22
多謝分享,又係經典的 LH911 轉 LH796,我 3 年前都搭過,果陣 796 係用 747-8I,全程瞓到落機。果次我都出 ...

估唔到我地都係意料之外咁喺 Frankfurt 留咗一晚
我當晚成12點先到酒店,酒店又唔喺市區,加上第二日朝早要返機會,應該無乜可能去到 Frankfurt 市區,有時間行下酒店附近已經好唔錯
德國我之前淨係去過 Munich ,有機會都想去 Frankfurt 市區行下
(之前有諗過將 LH 911 改做朝早的 LCY/LHR - FRA,但 LH call centre 表示做唔到,惟有作罷)

你當時應該係改搭第二日正常時間嘅 LH 796,夜晚先飛所以時間較充裕,有時間喺 Frankfurt 市區行街食嘢應該好正(而且洗費應該有 Lufthansa 幫補?)

不過,今時今日返香港,比我都唔會恨
如果同樣事情發生喺我身上(LH 911 delay > missed connection),而我又改唔到檢疫酒店,係會返唔到香港,成個 trip 好可能告吹
而且,我當日係星期三飛,而家正常星期四係無 LH 796,得 LH 7014 (sharecode operated by CX),現時 FRA - HKG 直航機位非常爆滿,拖多幾日檢疫酒店未必有房可以改

由六月至今一星期五班 LH 796,兩個月內:
- 2次各5日嘅熔斷
- 3次 overnight delay (我就唔好彩,遇上其中一次)
- 1次因罷工航空  flight cancelled
比 Lufthansa 搞到雞毛鴨血嘅乘客不計其數,相信有人情況比我更慘(e.g. 航空熔斷求助無門、改唔到檢疫酒店)
就算唔計非航空公司可控制嘅熔斷,香港航線同一航班,兩個月內 三班大 delay + 一班取消,應該無乜邊間航空公司夠 LH 勁
Missed Connection,delay 幾個鐘等 TK QR 都有聽聞過,但 delay 一晚仲要短時間內連續三次,應該無其他航空公司發生過
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-8-11 02:32 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-8-8 23:53
正常德國酒店的早餐(講緊係包括唔少 budget hotels)異常豐富,正過美國呢邊(even 個別要有 status 先入 ...

如果 hot meal 仍然有 spaetzle/bratwurst (或其他德國傳統菜式) 供應,無疑係一加分位,亦可以借機對外宣傳下德國美食
照常理兩條香腸 + 一舊薯蓉可以有幾貴,但相信 Lufthansa cut-cost 時無考慮咁多(或者明知但照犧牲)

睇過部分 UA / AA 2022年 flight report, 機程10小時以上),trans-pacific 全部都有兩個 hot meal(可能一個係早餐),亦有派 mid-flight ice-cream (and/or) snackbox
Trans-atlantic 就 hot meal + mid-flight snack + pre-landing snack,部分機程較短所以無派 mid-flight snack
似乎 mid-flight ice-cream/pastry 係咪美國航空公司獨有?
其他航空公司通常只係喺 galley 有小食,去到 SIN - EWR, DOH - LAX 等 ~16 個鐘機程先會派 mid-flight snack
話時話,有無板友近期搭過 CX 長途線? 有啲好奇而家仲有無杯麵提供

Lufthansa 短途線亦無飲品供應,只有一塊朱古力 + 一枝樽裝水;咖啡/熱茶等要額外比錢
UA / AA / DL 甚至 Southwestern 好似仲會有 biscoff / stropwafel / pretzels,亦有有果汁 / sparkling water 等?
不過德國位處歐洲中部,Lufthansa 歐洲航線相對短,大部分都係3個鐘以內(FRA - IST 係一例外?)
美國內陸機唔少會長過呢個數

Anyway,如果當 Lufthansa 係一間廉航,拎佢同 Easyjet / Norwegian Air 比的話,感覺會好好多
不過將來如果 Lufthansa 機票唔係最平,我都未必會揀(除非我想搭某款機型啦; A340 2-4-2 排法確係舒服過 A350 / B777; 或者想搭 B747 懷舊下)
但未來 Lufthansa 長途應該會以 A350 為主,即係更加無癮
(有 B787-9 都好少少,私心幾想搭 Dreamliners)
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-8-11 02:33 來自手機 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2022-8-9 11:14
你預等個半月
我之前六月中submit 完,上個禮拜先收到錢

你都係搭 LH 遇上 delay/cancel? 介唔介意分享下~
CRH5 發表於 2022-8-11 02:40 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-8-11 02:33
你都係搭 LH 遇上 delay/cancel? 介唔介意分享下~

15/6 原本搭 KLM 由 AMS 去 ZRH,但因為 Swiss air control system 故障 cancel flight,比 KLM divert 左落 Munich 轉機
Delay 晒左成日之後兩件寄倉行李唔見左(個下真係崩潰......),最後用左三日先搵得返晒所有行李,其中一件行李爛埋,即刻寫信去投訴,一個禮拜前獲賠 EUR 150,佢地個邊用 Deutsche Bank 香港分行 transfer 錢過黎,唔會有匯錢手續費

有個 friend 係我出事一個禮拜後搭歐洲內陸線 Lufthansa 又係行李爛左,今日都收到 email 獲賠 EUR 150

Btw 前幾晚搭 TK70 返香港,delay 5hrs2mins,賠 25,000 miles
原本話 opeartion reason 遲 4hrs10mins,結果係 IST 起飛時間前個半鐘先 show gate (原訂起飛時間架機仲係 HND 飛緊返 IST),仲要逐個 check 文件,結果 check 到再遲多個鐘先走到
上 FR24 check 發現原來 TK70 六晚有四晚都係咁遲法
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-8-12 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2022-8-11 02:40
15/6 原本搭 KLM 由 AMS 去 ZRH,但因為 Swiss air control system 故障 cancel flight,比 KLM divert 左 ...

我都有聽聞過 TK 70 經常 delay 到 ~ 06:00 先飛,其中一個講法係 TK 暗地裏改 schedule, 所以晚晚都係咁 delay
但至少同日到香港,唔影響隔離酒店 booking
香港出發的 TK 71 亦唔受影響
不過有賠 miles 都算係咁,唔知夠唔夠換機票/upgrade?