hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 文匯報頭版報導「鬼巴」現象 九巴澄清有關指控非事實 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 文匯報頭版報導「鬼巴」現象 九巴澄清有關指控非事實

hkitalk.media 發表於 2022-7-28 21:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

文匯報今日頭版報導疫情下巴士公司懷疑重新安排「鬼巴」現象一事,九巴發出聲明,澄清有關報導中的「節省資源」、「開鬼車」指控並非事實,指有關班次為編定時間外為疏導中途站乘客而加開的加班車,並指「開空車浪費資源並非九巴的營運方向」,已透過加薪等方法應對行業人手短缺及提供優良服務。

Cover_KMB Reply to Wen Wei Pao.png

較早前有關文匯報報導的討論:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2148520-1-1.html
https://linktr.ee/hkitalk
AE367 發表於 2022-7-28 22:05 | 顯示全部樓層
然後九巴就繼續去開造數車。
京华客车 發表於 2022-7-28 23:49 | 顯示全部樓層
如果有足夠證據,歡迎去告某媒體誹謗
Ricky403 發表於 2022-7-29 11:04 來自手機 | 顯示全部樓層

九巴都好小心
認有呢啲班次但堅持唔係交數用嘅鬼車
咁個波就拋番落運署度
kay 發表於 2022-7-29 11:09 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-29 11:04
九巴都好小心
認有呢啲班次但堅持唔係交數用嘅鬼車
咁個波就拋番落運署度

九巴依家D管理都做好左
當年D前線員工好多野爆
https://collection.news/appledai ... 3HY3GFG7VLE3ZBS2BBQ
記者登車詢問,車長支吾以對︰「呢班車係特別班次,由第二條線拉過嚟做……平時班車好爆,所以加開特別班」。特別車到慈雲山總站,站長就指該班次是「特別order,公司冇車就安排佢頂住檔先」。不過由富佑大廈站返總站僅7個站,「鬼車」全程亦僅兩個乘客上車,毫無疏導乘客的作用。
記者在黃大仙港鐵站的巴士站同樣發現無乘客的鬼車,重複走最後9站。該車車長坦言:「有幾班車係黃大仙兜上來,啲人話少車嘛,報紙又吠,公司咪派幾轉車行短程,等班次數字好睇啲囉!」
九巴發言人承認近兩個月「因應需要安排臨時特別班次接載乘客」,所有載客班次均會計算在總營運班次內。不過,運輸署明確表示接近尾站開出的班次不是一個營運班次,該署指令九巴把過去一年涉嫌有蠱惑班次的路線,重新提交資料,又不排除罰款甚至取消違規路線專營權嚴懲。

1A呢D通菜街返中秀
就算日日都有
話佢鬼車都有D難
起碼都行左半程
世界很簡單 人類很複雜
Ricky403 發表於 2022-7-29 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-7-29 11:09
九巴依家D管理都做好左
當年D前線員工好多野爆
https://collection.news/appledaily/articles/QBQDCZD3HY ...

不過隔離都有疑似車長同埋乘客爆話上葵開短程班次情況好嚴重
其實所謂鬼車呢家野開啱時間就唔係鬼車,九巴只要上繁安排934/936啲私牌字軌喺北河街/麗閣邨插入去234X/36A(B)做e班次,雖然性質同鬼車近乎一樣,但無人會話呢啲班次係鬼車
所以鬼唔鬼根本好主觀,投訴吉車遊街無善用資源就算吧,線王都總有幾班係坐唔滿窗口位
根本龍門隨得啲媒體搬,所以無啦啦出篇咁嘅文,一係政府內部權鬥隊運署,一係匯達隊九巴
Mercer 發表於 2022-7-29 11:41 | 顯示全部樓層

有對家, 就沙頭角都加班,

冇對手, 35A 就踢到去長沙灣開車去尖東.

依頭拎個專利權, 轉頭就在商言商, 仲大把fans 支持佢"濫用"長途線做流水呃錢
十四鄉準居民 恭喜晒!
魔雪巴士頻道 發表於 2022-7-30 06:12 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-7-29 11:09
九巴依家D管理都做好左
當年D前線員工好多野爆
https://collection.news/appledaily/articles/QBQDCZD3HY ...

「不排除罰款甚至取消違規路線專營權嚴懲」
可能人哋本身就唔想做呢🤭
Ricky403 發表於 2022-7-30 11:15 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-7-29 11:41
有對家, 就沙頭角都加班,

冇對手, 35A 就踢到去長沙灣開車去尖東.

都要成個專營權overall賺錢先得
除非你話好似匯達咁,表面上做生意,實際上係政治任務

先不論真假,能源價格上升,自然每架車要行少啲路先至維到皮
咁有啲全程加班車改中途起載加班車,慳人工慳油錢,唔係講唔過
當然其他時段脫班/收車就要鬧啦,但本身開呢啲車唔係要鬧嘅地方

又,你quote嘅站友AE367無講明係咩時段、邊日、因咩原因開長沙灣起載往尖東,咁樣好難討論
.