hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門區議會副主席要求開辦屯門至將軍澳巴士線 ...
開啟左側

屯門區議會副主席要求開辦屯門至將軍澳巴士線

mak5052 發表於 2022-7-31 21:06 | 顯示全部樓層

ivan920 發表於 2022-7-31 20:45
258X 做全日又入將工嘅話,又停將隧嘅話,797 基本上可以收工,城巴可以重新再規劃過 797 ,
當然聯運街或 ...

行將藍的話, 我會建議俾 55 去將軍澳, 至少東隧 BBI 在西灣河以東 (955 不到的地方) 覆蓋面更廣 (55 的話, 覆蓋埋柴灣 (682, 694), 258X 的話, 仍然只能到筲箕灣 (613, 目前 55 < > 608 的 BBI 已經可以到筲箕灣))
tommy14D 發表於 2022-7-31 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層
行將隧米可以益埋興田+秀茂坪有車去大西北
neoplan720p 發表於 2022-7-31 22:29 | 顯示全部樓層
屯門同將軍澳呢兩個區本身需求咁細,
開d線都唔荒吸引。

1. 剩係屯門serve 邊個區都有排坳。
-> 如果好似N260咁兜哂,對頭站黎講,根本無意思;
-> 如果只停某一、兩個區,咁另一d 被忽略既區又會沒完沒了咁去嘈;
-> 如果區區都開一條線,又會輪到「客從何來」既需求 vs 供應問題。

2. 將軍澳經邊好?
-> 同理,而家798咁樣行法,對將南(i.e. 調景嶺)已經唔太吸引,如果條線要serve 哂成個將軍澳,我諗2個鐘都未行完;
-> 理論上將轉理應發揮佢既作用,然後俾呢條「屯將線」直入工業邨(屯門居民來往將軍澳最大需求應該係工業邨吧?),而其他區域(e.g. 坑口、寶林、將南)就用將轉去轉車。問題係將轉本身堆線既班次已經唔吸引,仲要係逆向班次(上繁往TKO;下繁出市區)。咁樣等車法,隨時觀塘道轉車仲實際。

3. 中九龍幹線未通,都唔駛諗車程會慳幾多。
你行將藍又好,將隧又好,行山又好,
最終咪又係要行返龍翔道,
又或者夾硬行觀繞同加士居道。
但加士居道同佐敦道從來都唔穩定架啦,
咁有咩意思呢?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Citcalag 發表於 2022-7-31 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-31 22:29
開d線都唔荒吸引。

有無你講得咁差

開一兩班繁時來往將工就夠做啦

將軍澳而家最多人返工都係康城工地同埋將工,未來就入境署一帶。咁唔駛諗坑口寶琳,將藍落橋行寶邑路環保大道入將工咪得囉,一兩班直達車點會無客,唔係而家98轉車d客係喺邊度來

至於你講話龍翔道塞車乜乜物物,大把人都係用98 296A 98A之類轉觀塘道龍翔道車返大西北,塞車咪又係塞,住得屯門預左啦 難道你認為搭地鐵左轉右轉或者企足成個鐘再駁輕鐵好過癮?

就當真係唔夠客,中間少量停站,例如停返d創紀、九龍灣站、沙田坳道之類既大站,停兩三個都夠做啦

3asv@59x 發表於 2022-7-31 23:26 | 顯示全部樓層
258X入,咁就建議飛走九龍灣同觀塘直接做將工同屯門

55就搬去兆康北,跟A34咁行
Choi 發表於 2022-7-31 23:44 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-7-31 22:40
有無你講得咁差

開一兩班繁時來往將工就夠做啦

通常半鐵半巴,譬如搭到深水埗轉屯門X綫或荃灣轉M綫,好少會搭到兆康轉輕鐵(除非屯公出意外)。
新造的人、如鷹展翅上騰。
12Lane 發表於 2022-8-1 00:20 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-31 22:29
開d線都唔荒吸引。

所以最公平就屯轉開,睇下有幾多真"擁躉"。
rickypapa 發表於 2022-8-1 00:52 | 顯示全部樓層
想挑戰 E22A 車程長的地位 ??
Twinings 發表於 2022-8-1 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-8-1 00:20
所以最公平就屯轉開,睇下有幾多真"擁躉"。

正如263呢類轉乘客為主嘅路線,最好市中心直上屯公停屯轉,咁樣係最有效率嘅路線
LAK2 發表於 2022-8-1 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層

作為曾經長時間屯門<>將軍澳通勤用家
最理想走線我會建議係咁:

將工<>寶邑路(將廣、popcorn、入境處)
<> 將隧 <> 觀繞 <> 九龍灣 <> 龍/呈 <> 三幹
<> 屯公 <> 屯市<> 屯門站 <> 山景

繁時對開一兩班,配合兩邊轉車站
就會做到最多客