hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵開辦K51A及加強K52A, K52S, K53服務
開啟左側

[路線計劃/RPP] 港鐵開辦K51A及加強K52A, K52S, K53服務

2076 發表於 2022-7-29 21:26 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2022-7-29 21:15
大小欖唔會發展咁起咁大個站做咩? 學樓上咁講將K51A/K53改做K53A/K53B各自用屯門公路東/西行經小欖交匯處 ...

咁又唔得,三聖去大欖冇平車搭......
掃管笏去屯市行小欖上公路其實唔會快好多,但係去置樂買餸就疏車唔少。
抗議962B重組
還我962全日服務
KW2523 發表於 2022-7-29 21:28 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-7-29 21:26
掃管笏去屯市行小欖上公路其實唔會快好多,但係去置樂買餸就疏車唔 ...

直頭慢咗 出小欖咁兜
2076 發表於 2022-7-29 21:29 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-7-29 20:39
K53行循環都好難夾聯合班次
而家K51非繁8分鐘去到置樂通常已經塞燈塞到黐埋一齊,都幾乎冇得再差
K51/K51 ...

K51 / K51A 由頭拖到尾點睇都差過 8 分鐘一班,15 / 30 分鐘一班點夾都會有 15 分鐘先有車。(例如 K51 00,15,30,45 | K51A 07,37)
其實 K53 同 K51A 合併,夾埋開 15 分鐘一班都冇咁差,仲可以同 K51 富泰夾班次,不過鐵巴唔想咁多車塞新墟又係問題。

而家格硬拉疏 K51,黃金二期應該要考慮行去黃金商場叫 3 飛。

抗議962B重組
還我962全日服務
david95811 發表於 2022-7-29 21:34 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-7-29 21:26
掃管笏去屯市行小欖上公路其實唔會快好多,但係去置樂買餸就疏車唔 ...

其實有得諗
只係順逆時針問題,
A: 屯市>屯官>置樂>小欖>大欖>屯公>屯市
B: 屯市>屯公>大欖>小欖>置樂>屯官>屯市
但係車程好長

一係索性重組2條線
富泰<>掃管笏
屯門站<>大欖
車程短咗, 應該2條線都做到8-15

反而想知K52A點改線? 停杯渡路就算?

hadboy5 發表於 2022-7-29 21:34 | 顯示全部樓層
K53同K51a點解寧願一齊塞死置樂都唔試下行第二條路去屯市呢
2076 發表於 2022-7-29 21:40 | 顯示全部樓層
david95811 發表於 2022-7-29 21:34
其實有得諗
只係順逆時針問題,
A: 屯市>屯官>置樂>小欖>大欖>屯公>屯市

直接縮短 K51 咪又係有問題,變左大欖去唔到新墟街市,43B 的情況仲惡劣過 43。

K51A 主要應該係回應區議員投訴 43 服務欠佳,掃管笏居民買餸難的問題。

不過 K51A 呢個服務時間同班次,K51 可能要落到去 20 分鐘一班,就絕對係縮皮得過火。K51 至少應該要維持最疏 15 分鐘一班先叫做對大欖居民冇咁唔公平。
抗議962B重組
還我962全日服務
GD1570 發表於 2022-7-29 21:58 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-7-29 17:10
本身掃管笏村民已經不太滿意行山人士佔據小巴,開辦多一條巴士線可以疏導行山人士,又方便到掃管笏居民, ...

對村民當然係好事,但對馬生就唔係啦...

當然,佢去埋富泰,應該都有排塞...

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2022-7-29 21:59 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-7-29 21:40
直接縮短 K51 咪又係有問題,變左大欖去唔到新墟街市,43B 的情況仲惡劣過 43。

K51A 主要應該係回應區議 ...

或者佢會預大小欖去轉車站轉屯公線入屯門..

但返大小欖嘅話252又唔停出九龍方向,變相要行出去青公上車,又唔知有冇轉乘優惠WOR~~

GD1570 發表於 2022-7-29 22:00 | 顯示全部樓層
另一個重點係:

佢9月1日起實施,撞正開學日,唔係咁勇嘛...
ccchhhuuunnn 發表於 2022-7-29 22:08 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-7-29 21:29
K51 / K51A 由頭拖到尾點睇都差過 8 分鐘一班,15 / 30 分鐘一班點夾都會有 15 分鐘先有車。(例如 K51 00, ...

你太睇少K51啲拖卡
塞燈唔會簡單地一架正常另一架+/-8分鐘
非繁8分鐘時段成日會見到 >20分鐘ETA都有