hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 269m下午非繁客量分享
開啟左側

[經歷分享/報告] 269m下午非繁客量分享

12Lane 發表於 2022-8-1 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-7-31 11:06
其實都係。

舉例而言,如果樓主有時間,可以仿效下 vittorio 師兄西隧數車咁,搵個星期一至五,下午 5 -  ...

呢類跨區巴士路線都係繁時方向補貼非繁多架啦。
所以成件事係要睇成條線整體營運成本同全日客量先有得計。
我地亦都唔會夠數據去計,最簡單指標就係,巴士公司對路線取態,計唔掂數就自然減班/收車。
KM8453 發表於 2022-8-1 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-8-1 11:26
呢類跨區巴士路線都係繁時方向補貼非繁多架啦。
所以成件事係要睇成條線整體營運成本同全日客量先有得計 ...

其實隨時全港九新界都係咁,繁時補貼非繁,當然有部分線夜晚上畫率都唔錯。

流水線就還好,全日都有幾段客,可以幾蚊幾蚊咁執,不過前提係收費要高,呢點紅色公司遠比黃色公司幸福。

不過,某紅色公司「計數」方法,所謂「計唔掂數」,計埋老母生意盤數,究竟係咪真係「計唔掂數」?

第二,條「數」係廣義層面係咪真係淨係得呢條數,有無其他 KPI 或者指標,可以更清晰去評估營運表現?舉例 M 線轉車班客(所有轉車客),係咪應該都要係第一程長途線 attribute 返個錢錢落去 M 線,去認可返轉乘乘客對公司帶來嘅盈利?

第三,用所謂嘅「數」去合理化收車,係咪照顧到乘客需求呢?最後會唔會掉轉頭趕走乘客呢?

最後,同一條隧道,頂閘就話要勒緊褲頭,隔離條線空載,條「數」又無問題?

相信紅色公司都係無妥當處理過呢啲問題,相信直角廠旗下班乘客唔駛日日鬧紅色公司,因為現行遊戲規則下,論計數,某啲區同線,根本無可能贏,然後咪成為收車對象嚕。

12Lane 發表於 2022-8-1 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-8-1 11:45
其實隨時全港九新界都係咁,繁時補貼非繁,當然有部分線夜晚上畫率都唔錯。

流水線就還好,全日都有幾段 ...

唔駛咁複雜,兩樣野,商業角度,同埋乘客角度。
兩者必然就存在衝突,商業角度睇,佢可以用一條線去計,亦都可以用一組線去計。舊有區域多客都可以唔加班,新區嘅少客都未必要減班,龍門任佢搬。佢都可以拉一派去打一派,整月票仲要唔加價去做公關,in case賺少左就係間接用普通乘客去補貼,講到最尾都係商業考量。

乘客角度就更簡單,最好每班車有位坐,每班車都永遠準時,永遠唔會收車,乘客係老細,有客都唔做,巴士公司係蠢材,唔識做生認…下省一萬字。
alcc172517 發表於 2022-8-1 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-8-1 11:00
3M 重組之後,最大問題並唔係出於 69M / 265M / 269M,而係兩條特別線 269A / 269P 作用同角色。繁忙時間 ...

如果揾到其他路線頂到祖堯果段路而269m可以縮返落葵芳,理應用得返12m甚至12.8m. 269AP 存在只係因為以前269m 只可以用細車唔夠載, 269m用到大車或者而家轉左E6M 已經有改善唔夠載問題,呢2係特別線基本上完成歷史任務.下繁間中都見3m加特別線拖住3-5架一齊上公路,搞到資源錯配哂。
好似之前咁講,269m北行改行濕地公園路,除咗可以做多個慧景軒同season wetland 外,(呢堆已經可以係欖隧轉車站獨市位)站位都方便埋俊宏軒,265m 天華路反正不停食燈尾站都唔算快,269m 會唔會因為時間上差唔多而站位方便啲而吸引部分人轉軚從而達致分流效果呢,可再觀察
tina 發表於 2022-8-1 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層
alcc172517 發表於 2022-8-1 12:33
如果揾到其他路線頂到祖堯果段路而269m可以縮返落葵芳,理應用得返12m甚至12.8m. 269AP 存在只係因為以前26 ...

其實細車都係理由開啫

實際上係東南面想要多條路線
其實本身個plan都係冇269AP
係東南部議員用返265M資源去爭取得嚟
佢開線冇問題,開返嚟冇客先最大問題

=========

講咗269P先
開咗啲同時到站班次先最攞命,未加班又係咁加咗又係咁。葵涌去到荃灣永遠同269M齊齊到

結果咪有求其一㗎載空
其實上面講以繁時補貼非繁忙,我反而擔心個7班特車會唔會直接拖低埋繁時嘅收入。導致繁忙時間營運能力低,非繁忙時間就蝕

=======
之後到269A
269A同269M最大分別係一個行天慈一個唔行天慈
咁嘉湖北同天秀路班客梗係以269A優先,起碼慳到幾分鐘。
落到天慈,人地又有條69P。
69P勝在入到葵芳站,則係269M對於葵芳客嚟講係次選。只係做荃灣客同荔景山一帶
但朝早荔景山又冇咩需求,要去瑪嘉烈又有特快嘅265B。

269A又搶啲 69P又搶啲
扣下扣下269M咪好少客

=================

講咁多,其實都係想269M做返好佢嘅角色

上繁269M就唔好開啦,拆畀269A同69P啦
有車剩嘅話就加強返265M服務,或者開條濕地直走線

非繁都冇咩辦法啦
唔減269M咪唯有抽走265B
樓上都講到,265B改天北直出減班,265M取消欖隧特
咁天北有剩嘅資源係可以全數撥畀東南用(69C 269X)

至於下繁時間
269P同269M就夾返好開車時間
只不過我對東南可以食到8班車都幾有保留
正路就減返一兩㗎車畀69C啦

KM8453 發表於 2022-8-1 18:54 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-8-1 12:08
唔駛咁複雜,兩樣野,商業角度,同埋乘客角度。
兩者必然就存在衝突,商業角度睇,佢可以用一條線去計,亦 ...

唔見得商業同乘客角度會有衝突,乘客開心,回流選擇巴士通勤,巴士公司唔係可以賺到更多錢嗎?

我再簡單啲,紅色公司天水圍策略完全失敗,商業上完全失敗(多人搭嘅,唔加班;少人拍烏蠅嘅,換大車,加班,繼續空載),乘客體驗亦捧蛋,下繁落去大欖隧道問下乘客就知。

黃色公司係同區,就真係做到商業同乘客雙贏啦。應該開嘅車就開,應該陰乾嘅就陰乾,但係服務水平大致良好,無月票有乜所謂,大家日日每程課 $24.7,因為大家順氣呀嘛。
12Lane 發表於 2022-8-1 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-8-1 18:54
唔見得商業同乘客角度會有衝突,乘客開心,回流選擇巴士通勤,巴士公司唔係可以賺到更多錢嗎?

我再簡單 ...

乘客又開心公司又開心只係乘客角度嘅一廂情願。
商業考量就係用最低成本做最多客。
搭空載線減班乘客都一樣未必開心。簡而言之,乘客角度,岩自己咪開心,你見天南同大馬路幾時有嘈過巴士唔夠?
唔岩自己嘅好似天北,咪好唔開心,捧晒蛋咁。
Ricky403 發表於 2022-8-2 20:36 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-7-31 13:00
我又未至於咁盡

其實上文有提及過

269X咪又變咗世界級走線,係叫做區內兜完之後特快出油佐好似順氣少少
但喺欖隧有得轉268X嗰陣,269X天瑞路都肯定運空氣,天瑞都唔知buy唔buy咁嘅補償

天北睇265B跟265M行法但要減夠車畀269X,隨時無乜著數
265B 265M非繁都唔密車,減畀條269X全日,睇怕齊齊開30都似
.
JV1376 發表於 2022-8-2 22:19 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-8-2 20:36
269X咪又變咗世界級走線,係叫做區內兜完之後特快出油佐好似順氣少少
但喺欖隧有得轉268X嗰陣,269X天瑞 ...

265B天北直出,非繁忙客量應該唔多掂,但繁忙時間就肯定有客量基礎開直出特班
唔少天北人想要多d直出車,但又話269X行埋天慈,實際條走線同依家265B一樣咁核突
tina 發表於 2022-8-2 23:30 | 顯示全部樓層

JV1376 發表於 2022-8-2 22:19
265B天北直出,非繁忙客量應該唔多掂,但繁忙時間就肯定有客量基礎開直出特班
唔少天北人想要多d直出車, ...

其實好多區都做到1M 1X
甚至有啲區係行緊2M 1X

天北點解做唔到先

其實邊個唔想要多啲直出呀,但用一條繁忙時間嘅線去換一條全日嘅線係做得過69C我估比盡都係半全日多少少,但佢都係要行嘉湖北,始終差少少
269X主要核突在濕地公園入返嘉湖北,行返天葵路就可以解決

265B 22年不變