hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 271X有無可能全日化,方便大埔人喺青沙轉車? ...
開啟左側

[問題] 271X有無可能全日化,方便大埔人喺青沙轉車?

Choi 發表於 2022-8-2 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層

W3
kitarolo 發表於 2022-8-2 18:06 來自手機 | 顯示全部樓層

等於另一帖討論嘅問題
「轉車點」而無乘客期望
嘅BBI例如兩程合計收最高者
班次又唔係密真心無謂整
kmb71k 發表於 2022-8-2 20:22 | 顯示全部樓層
deep3@italk 發表於 2022-8-2 15:55
272E 全日冇可能收而家個價, 頂盡收$11.7

據聞九巴唔會減價去迎合全日服務
如果唔係272E真係有機會全日
以上回應,是否可行?是否合適?
Steven_BUS 發表於 2022-8-2 22:43 | 顯示全部樓層

271X車程慢過271, 無快過仲要慢過主線, 車費仲要貴過主線
青沙公路九龍出入口位於荔枝角,
北行方向,車輛向西行駛, 自己肉眼見到貨櫃碼頭,青衣 先入到隧道
根本不利 新界東 來往 油尖量特快線
Citcalag 發表於 2022-8-2 23:29 來自手機 | 顯示全部樓層
非繁獅隧唔塞行青沙做乜
巴士的膠 發表於 2022-8-2 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
dubbies 發表於 2022-8-2 16:26
唔係272X 就黎全日 再入埋科學園?

青沙  270B 286C 長+荔  286X 深水埗  287X 佐敦  280X 尖沙咀 就係差左 ...

但無個組合價,例如272X,287X落深水埗,根本轉乜都唔應該要補錢。如果真係做轉車站,應該用屯轉果種補錢嘅計法。
巴士的膠 發表於 2022-8-2 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-8-2 23:29
非繁獅隧唔塞行青沙做乜

開少啲線,例如原本要兩條20分班嘅線去載班客由水泉澳出旺角同深水埗,依家286/7X換客就慳咗條線。

新區,尤其係中低密度的話係值得諗,例如白石角用272X、74D已經覆蓋哂將軍澳、九龍同埋青衣。

當然,唔排除厹係因為想推月票而儘量俾唔足轉乘優惠新線,同時順手拉高個價錢牌。
Ravenclaw 發表於 2022-8-3 00:22 來自手機 | 顯示全部樓層
做W3好過…
天空之神 發表於 2022-8-3 00:30 | 顯示全部樓層
deep3@italk 發表於 2022-8-2 15:55
272E 全日冇可能收而家個價, 頂盡收$11.7

既然  272X 比人反對抽車
我諗九巴會諗下搶錢好過
.
TYChow 發表於 2022-8-3 12:28 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-8-3 00:30
既然  272X 比人反對抽車
我諗九巴會諗下搶錢好過

其實272E同272X兩條線都係行錯路!「紅巴」喺路線編排上不太合理,無考慮西九龍新興中產區入科學園或者醫護入那打素返工,以至太平工業中心返工人士嘅需要,結果變成慢、貴、兜!

272E標價太高,大角咀已有72X嘅「慣性收視」,「金都」距離火車站並非太遠、始創後面嘅「菜街」又有「紅Van」入返大埔、「楓樹街」入大埔客量成疑,深水埗已慣性搭72,想多客都難啦!

(如果272E入大埔用塘尾道投注站或者大角咀道百佳再去「能仁」,之後再搵路上青沙,可能都合理啲,兜入旺角,其實咪又係得個「塞」字!)

而當272X全日之後,小巴公司遲早又一定會批評「凱婷」做乜容許「紅巴」開條由大角咀直去旺角東站嘅新巴士路線「爭食」;

咁272X旺角東站已經有火車,白石角遲早一樣有火車站,加上九龍區嘅「食邑」只限旺角,出旺角只停奧運站及旺角道、返大埔由太子道轉出彌敦道又太多車,結果吸唔到客!(但係西鐵站、海達邨就又無車入大埔)

除非「大埔區青沙車」可以去到「能仁」、「菜欄」、西鐵南昌站附近,以至通州街宏昌,否則我唔多睇好272X同272E喇。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!