hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 265M又双叒叕收車
開啟左側

265M又双叒叕收車

BlackBird 發表於 2022-8-14 13:41 | 顯示全部樓層

我唔認同269B兜天北會無客
話就話西鐵方便,但係始終都係要駁K76
參考260X做唔近西鐵既轉車客都咁風生水起,269B做埋天北,20分鐘一班,差極有限
反正269B咁既死樣,咪廢物利用下
慣性收視?可以改架,967X咪改到
P960早日摺線
SLsTuDiO 發表於 2022-8-14 13:44 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-8-14 13:37
所以簡單一點,洪水橋同天水圍北不能比較。

天水圍北客量基本盤大太多。

我係咪Miss左d咩? 姐係少人既區要直接比資源多人既區? 人地既訴求就無需要理會?
FYI 洪水橋線唔係淨係serve洪水橋, 你自己都識講堆線一d行屯門, 一d行元朗市, 呢d區既基本盤 點都大過天北掛, 點會無得比較?

你要拎幾個區既人既資源去serve你一個區, 會唔會自私左d?

KM8453 發表於 2022-8-14 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層
SLsTuDiO 發表於 2022-8-14 13:44
我係咪Miss左d咩? 姐係少人既區要直接比資源多人既區? 人地既訴求就無需要理會?
FYI 洪水橋線唔係淨係serv ...

一樣還一樣,68X / 268X 下繁某幾班車係長期少人,即使計埋元朗客都係一樣。

係元朗自己客數都少左,好似其他師兄所謂,客量已經平台期,唔會再上,而且有跌。

呢年移民潮加在家工作,68X / 268X 係比以前少左人。反之天水圍北客量係好平穩,又或者跌幅係較少 — 呢幾年數據可以清楚見到。
PF2802 發表於 2022-8-14 14:00 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-8-14 13:51
一樣還一樣,68X / 268X 下繁某幾班車係長期少人,即使計埋元朗客都係一樣。

係元朗自己客數都少左,好似 ...

「某幾班車」Hahahahaha
我攞265M欖隧特車得30人唔夠就開車同埋唔小心開快咗得半車客嘅69C嚟同你比。
TR5774
SLsTuDiO 發表於 2022-8-14 14:07 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-8-14 13:51

係元朗自己客數都少左,好似 ...

點樣平台期法想知? 你又係邊到睇到你所謂既數據?
元朗呢幾年不斷起樓, 加埋都多過你個個wetland season park, 客少元朗廠d字軌又會keep住掛曬d大車既? 客量點樣唔會再升法先?

KM8453 發表於 2022-8-14 14:14 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-8-14 14:00
「某幾班車」Hahahahaha
我攞265M欖隧特車得30人唔夠就開車同埋唔小心開快咗得半車客嘅69C嚟同你比。
...

我都呼籲過,請一次出埋 69C 前後啲 268C / 269C 啲相,完美把我擊倒。

果個時段,一向 C 車係開得好密。

基本上,你同時段搵到大量大爆滿 C 車,係可以貼上黎,用呢個原因去 justify 69C 無需加班。

然而,我亦提出過,同日 69C 18:05 班次,12.8 米係企 15 人,隧道口應該唔多人落客,跟住再上一堆客入天水圍。看問題不要只看一半,要看清楚一點。

尤其要睇埋轉車站後入元朗 / 天水圍嘅真正通勤需要

我再問左個九東客,你影相前一日,尾班 18:25 69C 無 ETA,18:10 就話自己尾班車已經開出,成班客趕走曬去其他 C 線。

至於特班,HJ8388-S7 師兄同其他版友已多次解釋作用。你依然故我,係你選擇,對牛彈琴,亦無必再多談。

KM8453 發表於 2022-8-14 14:17 | 顯示全部樓層

SLsTuDiO 發表於 2022-8-14 14:07
點樣平台期法想知? 你又係邊到睇到你所謂既數據?
元朗呢幾年不斷起樓, 加埋都多過你個個wetland season p ...

大車?

你去下 B0,睇下其他地區點睇啦。

去沙田坳道荃葵線站位,同各位乘客講,你睇下我地元朗,不停起樓,你地荃灣葵青,憑甚麼?

天水圍北一帶,手空空,無一物。

我地爭取更好,乃人之常情。

同所有地區一樣,我地最期望資源可以公平分配,何生年代亂象不再重現。

數據,2022 年 1 月 13 日,運輸署派員係隧道口點數,下繁三個鐘,68X / 265B / 265M / 268X,結果如下:68X 最高半小時得 58%,268X 係 69%,265B 有 74%,265M 有 79%,呢個數只係「最高半個鐘」。

全時段計,265B 同 265M 係咪更爆,各位大西北乘客,如果你 peak hours 曾經係荔枝角站 / 荃灣等車,自有結論。

忘記上面有無提過呢個數據,所以再重複一次比你參考。數據唔會呃人,有需要可以去 verify 一下,呢個係真確數字。

就是如此。

PF2802 發表於 2022-8-14 14:28 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-8-14 14:14
我都呼籲過,請一次出埋 69C 前後啲 268C / 269C 啲相,完美把我擊倒。

果個時段,一向 C 車係開得好密。 ...

算罷啦你,冇諗住擊倒你,因為乜嘢你都可以自圓其說

開頭講到69C天花龍鳳,到我post張半空又賴開快咗,前後8C9C又乜又物
同你講都嘥氣

TR5774
KM8453 發表於 2022-8-14 14:30 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-8-14 14:28
算罷啦你,冇諗住擊倒你,因為乜嘢你都可以自圓其說

開頭講到69C天花龍鳳,到我post張半空又賴開快咗, ...

你唔打算擊倒,係因為你不能。

收手吧,我地只係想係呢度討論 265M 同天北;收手吧,還我們乾淨天空。

SLsTuDiO 發表於 2022-8-14 14:31 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-8-14 14:17
大車?

你去下 B0,睇下其他地區點睇啦。

未開始安全帶政策同交換禮物之前已經換曬大車啦wor, 你自己有無留意過先?
我都好想要繁時加多幾班長深荔落元朗要直車, 我都好想要平分資源

RPP話加車都從來未加過, 天北疫情下都仲有得加, 係咪有d唔知足?

268X對上一次加班都唔係加車, 都係逆向抽班次加, 你265M逆向唔會頂閘啦掛? 點解唔爭取抽自己條線既車一定要人地埋單