hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 265M又双叒叕收車
開啟左側

265M又双叒叕收車

tina 發表於 2022-8-28 23:04 | 顯示全部樓層

坤仔 發表於 2022-8-28 17:00
唔收車嗰日唔出聲嘅?
老實講,除咗53/54/76K呢啲唔會收之外,其他線都一定會收,只係爭在收幾多啫,你見到 ...

開齊車其實係正常事嚟
唔好講到開齊車係施捨

你收咗班車,我搭車比少幾蚊又得唔得?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
da93 + 10 做基本服務都要感恩,唔怪得買完東江水都要.

查看全部評分

265B 22年不變
JV1376 發表於 2022-8-29 00:40 | 顯示全部樓層
唔收車嗰日唔出聲嘅?
老實講,除咗53/54/76K呢啲唔會收之外,其他線都一定會收,只係爭在收幾多啫,你見到 ...

唔收車無人出聲好正常,唔通要日日打卡式讚巴士公司好叻啊今日無收車抵讚咩
唔好講到收車係應份,開齊車係巴士公司既基本責任,邊條線都係一樣
da93 發表於 2022-8-29 02:46 | 顯示全部樓層
唔收車嗰日唔出聲嘅?

點解一間公司一年365日都請人,但就永遠唔夠人?

冇錯係有退休潮,但退休潮本應係多年前可以預視從而俾巴士公司有充足時間準備,同時間退休潮以外嘅人手流失,當中原因晌邊?薪酬待遇?社會地位?工作壓力?法律責任?晉升機會?

我唔會話九龍巴士冇炒人,過往咁多年都有,但被佢解僱嘅人數亦都好少,而且始終咁大間公司難免會有害群之馬,佢炒人就唔一定係佢有問題。但過往咁多年,唔做嘅人點都多過直接俾佢炒嘅人,咁呢d流失問題管理層有咩方法應付?

計入職門檻,而家1年牌已經可以申請揸巴士,理論上亦都因為放寬左個限制令佢直接得益,曾經有一段時間,九仔係連頭一年嘅暫准執照都唔承認的。

似乎個問題唔係出晌請人有困難,尤其以而家失業率見5嘅市道,而係佢有冇好好考慮點樣挽留人手,令到員工繼續晌公司內繼續服務。

但點樣挽留人手,係咪單單對外講「出面個市咁樣我地都唔減人工,唔裁員」就可以塑造到一個好僱主嘅形象?真係咁好嘅,個個就入左去就死都霸住個位,當鐵飯碗咁做啦,至起碼做巴士佬仲未需要宣誓,仲未駛維護國家安全,仲駛不停咁攪招聘日?有d野大話怕計數,如果有心降低流失率嘅,我覺得係要佢諗下究竟個問題出晌邊,多過不停請人。

雖然呢樣野唔係淨係九龍巴士專利,放到去新巴城巴,以至機場各大小公司都係。
arfung 發表於 2022-8-29 09:38 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2022-8-28 21:33
又咁講,收265M同收其他線
又真係打劫誠哥同打劫layman嘅分別
明知滿到瀉都仲要收抵俾人嘈架喎 ...

同意。
天北真係靠265M直出<單天保至尊>,其他車走線比較兜相對又不太受居民受落。

一係將其他天北線執線改直接點(重組),或繁時多些特班直出直入;
一係就略減以天北為總站但兜路而又坐不滿既路線,加比265M。
資源如何運用效益最大咁解,但其他持份者係咪咁易過到就另一回事。

正如青公藍地洪水橋,68A係有賺,上座率係好,但要用盡,就照減班/收車,班客上到車就得(那管你做閘長/有幾逼),就係睇穿左大部份客不太會過檔其他交通工具。
KM8453 發表於 2022-8-29 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-8-29 02:46
點解一間公司一年365日都請人,但就永遠唔夠人?

冇錯係有退休潮,但退休潮本應係多年前可以預視從而俾 ...

好好文化,最好多讚賞,少批評。

再小小分享三十頁後心得。

1.  先前激辯過 69C / 269X 應否加班,應否重新分配元朗天水圍資源,結果當然係無結論。各持份者心態,最好維持現狀。好,切身處地,北部應該考慮其他增加資源手法,人之常情,明白。

2.  好,69C / 269X 無需要大加班,269B / 269C 加經天水圍北又可唔可以呢265B 提速 (修正走線,停弼街等等) 可唔可以呢?呢二十年,又好似無行動。明明最遠離西鐵站,又唔係無人,點解反而最少巴士選擇呢?「你住得遠呀嘛」,係咁喎。

3.  好,唔嘈,落轉車站搭 265M 入天水圍北,咁可唔可以加 265M 班?下繁尾段差唔多全大西北最疏咁濟,夜晚都間唔中大爆滿。拿,其實唔多人留後,你唔好數大,唔係好嚴重啫。

4.  好,唔加班,巴士公司時間表要彈性,明白,咁 265M 可唔可以換大車,每班載多十幾二十人?天恆入唔到,不如天澤出面清客,不如換 269P 改 265M 濕地特班用大車?如果係麗瑤用唔到,改部分班次葵涌運動場起載,甚至同其他線換葵芳站,可唔可以?天恆係唔係操緊車?可唔可以快手啲?Sorry,你地天北新車膠唔好咁煩得唔得,點解要全世界遷就你。

5.  好,換唔到大車,唔通唔上車咩,唔通真係新車膠,出部雙輪椅都要同你企啦,咁 265M 可唔可以唔收車?原來講到呢點都唔得 — 乘客唔好太貪心,唔通要收其他線去做你條線。

「好」了咁多,都係不夠好。

離開論壇世界,乘客居民如我,九巴日日對我地咁好,有選擇下,日常當然優先用 K76 同 967 系。

好好文化,對巴士公司,對乘客,以至對政府部門,完全百害而無一利。

無論如何,大家一齊定期繼續討論 265M 服務狀況吧。唔搭,無興趣的,就容讓我 (地) 佔一個貼,繼續默默關注。
da93 發表於 2022-8-29 11:54 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-8-29 11:43

都係果句,要歌功頌德我去九巴個fb page咪得,講白d呢度某d人心入面都係想所有人同佢同一把聲:「九巴好,新巴城巴差」。

鬧收車都係批評聲音,如果連批評聲音都想封殺,本質上就同港共政府個行徑冇分別,而且,唔係唔俾佢鬧個問題就唔存在,咁樣自欺欺人倒頭來亦只會害左間巴士公司。
tina 發表於 2022-8-29 11:57 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-8-29 11:43

問題只係大車係新車咁解
其實唔一定話要E6X,求其U牌啲3ATENU都得架

隔離31M抽走晒啲E6M用啲垃圾ATSE,咪一樣比人鬧

*當然佢哋情況嚴重好多,少咗20個位

265B 22年不變
KM8453 發表於 2022-8-29 12:01 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-8-29 11:57
問題只係大車係新車咁解其實唔一定話要E6X,求其U牌啲3ATENU都得架

隔離31M抽走晒啲E6M用啲垃圾ATSE,咪 ...

Exactly,你派部 3ATENU1,全部居民包括你我,都 100% 照殺。作為長途線,荃灣班客肯定讚部車多左位坐。

最近搭 265M 入天水圍,後面師奶先話,依家啲車 (雙輪椅) 少左位坐,個輪椅位又永遠都無第二部輪椅用。

理鬼得佢係新定舊。
tina 發表於 2022-8-29 12:07 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-8-29 12:01
Exactly,你派部 3ATENU1,全部居民包括你我,都 100% 照殺。作為長途線,荃灣班客肯定讚部車多左位坐。

...

同埋大車攞咗去整行李架都係問題
去做B1唔係特別大問題,但就唔好出嚟害人

同埋而家多咗龍運啲95xx,班3ATENU可以拆返少少行李架出嚟
265B 22年不變
Mercer 發表於 2022-8-29 12:13 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-8-29 12:01

...

依個招標密碼黎.

實際就係少左位座同多左長途線冇用既水塘位
十四鄉準居民 恭喜晒!