hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 265M又双叒叕收車
開啟左側

265M又双叒叕收車

大西北人 發表於 2022-8-8 02:02 來自手機 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-8-8 06:31 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-8-8 01:59
無心就唔會蝕底都拆 967X 啦
其實佢錢無多到但照做

又唔好講到去銅鑼灣0需求咁

967X對比967係多唔少咗客,佢係有錢落袋
唔係點會1年加幾次班
HJ8388-S7 發表於 2022-8-8 07:39 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-8-8 00:51
其實間時都見到269M order會行足幾更好似17__麗瑤,1825左右天恆

其實都既然行幾更,點解唔直接出12800

就係呢班 早排唔知咩原因成日見 ATSE
E6M 都少見
arfung 發表於 2022-8-8 07:42 來自手機 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-8-7 23:16
我都記得資深版友們係這樣分析。

然而,只係好奇既然 68A / 265M 表現好,為何唔安排更多人操車?為何有 ...

1. 比人睇死左,沿途乘客跳槽其他交通工具機會低(68A/265M), 轉車站/尾站等多一兩班都會留守。

2. 利潤最大化,有賺不代表不可以賺多點, 尾站多數是轉乘客(尤其68A/265M北行),塞到上車就得。

3. 269M系列太多繁時分支/特車,果d班次無得收,要優先比車,265M易被犧牲。非繁收,理由同上(1)和(2)。
HJ8388-S7 發表於 2022-8-8 07:47 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-8-8 01:08
其實265M咁多轉車客條數靚極有限

真正要做嘅係加強天北嘅交通服務

而家 265M 真係繁時真係好麻煩
天頌天華天富天悅天恩加埋天北四大邨全部倒晒落 265M
再連埋元朗轉車站
荃灣都上唔到 但再加密佢都係拖卡
而家 6點幾嗰幾班 269P 又係會去到荃灣都頂閘飛站

可以做到嘅就只有
1. 269X (隱形線咁) 69C 加密疏導欖隧客
2. 元朗葵芳涌線疏導 265M 元朗轉車客
3. 濕地特快疏導天北最入班客

其中一個 265M 爆煲原因,係天頌個站會落咗一大堆客
呢堆客唔會搭 69M
但我唔會建議抽 69M 資源
因為坦白講 三條m線下繁都爆煲
HJ8388-S7 發表於 2022-8-8 07:57 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-8-8 01:03
68A 二奶命,多流水,多轉車客
但車程長,路程遠
只係盤數夠哂靚

因為轉車嗰陣唔扣錢
但佢又唔諗下個客上上一程 2689BCDX968 嗰陣俾咗 $15-$24.7 不等
久而久之倒返客落西鐵 一毫子都冇得收
九巴嘅營運方針就係咁反智😂
lsc04d11 發表於 2022-8-8 08:12 | 顯示全部樓層

Happypig375 發表於 2022-8-8 01:32
咁睇嚟要黃巴967X全日/967加班嚇吓先解決到

參照50開線改善63X服務

我反而想聽下兩班嘅50令到九巴做好咗幾多班63X既古仔喎......

喺我眼中 63X要做好 起碼非繁都keep到20分一班(近頭,尾班車一兩個鐘先會見到有30 ,先可以接受)
仲有 最關鍵 飛美孚
tina 發表於 2022-8-8 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2022-8-8 07:47
而家 265M 真係繁時真係好麻煩
天頌天華天富天悅天恩加埋天北四大邨全部倒晒落 265M
再連埋元朗轉車站

其實仲有個理由嘅

69C 269X走線真係唔理想,係天水圍狂兜先到天華路個邊。同埋大欖轉車站佢前咗格,導致冇咩人會轉坐

同埋69C到欖隧都冇咩空間可以上車
932gz6061 發表於 2022-8-8 09:07 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-8-8 01:39
黃巴而家無心做長途線

黃巴最有心就係做長途線,尤其969同967

967X夜晚番去天北我自己見人post,2135班次100人到景湖居

依家只係差未全日拉去銅鑼灣呢一小步
樂仔〞 發表於 2022-8-8 09:15 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-8-7 22:52
小小提議,將呢度作為定期監察 265M 基地。

呢條線一唔關注,就亂收車,多對眼多對手,可以一齊睇實啲!

直接 TCU 啦 , 擺呢到紙上談兵鬼有人理你咩