hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 67A 67M 聯合開出班次
開啟左側

[其他] 九巴 67A 67M 聯合開出班次

ccchhhuuunnn 發表於 2022-8-9 18:46 來自手機 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-8-9 18:36
我由Day1就直接鬧67A搵笨,爭在用唔用埋垃圾嚟形容,我幾乎對每一個人都咁講。

67M出事嘅地方係燈陣多過 ...

可以話係香港巴史上最差嘅聯合模式,沒有之一。
 樓主| andy92 發表於 2022-8-10 08:55 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-8-9 18:46
可以話係香港巴史上最差嘅聯合模式,沒有之一。

無收車情況下,從來無人講過 67A, 67M 要開聯合班次

只係 67M 有無必要表列 12 分一班收車收到 20 分一班
仲要夾到 67A 前後腳開,呢個先係問題
arfung 發表於 2022-8-10 10:44 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-8-10 08:55

只係 67M 有無必要表列 12 分一班收車收到 20 分一 ...

現在有67A,原本的67M就seems理所當然地<被減班>,然後焦點去在會否<聯合班次>…
其實同意根本基本步67A是所謂<新增資源>,無理由67M大幅減班40%(非繁12分變20分)去遷就67A。
GD1570 發表於 2022-8-10 11:39 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-8-10 10:44
現在有67A,原本的67M就seems理所當然地,然後焦點去在會否…
其實同意根本基本步67A是所謂,無理由67M大 ...

其實應該咁講,67A無論係咪新增資源,喺九巴嘅角度嚟講佢都係同67M重覆咗服務範圍。
咁站在一個商業角度去睇,既然有其他相類近嘅服務存在,又食到比較大站嘅客流,
咁較慢嘅一條就會被減資源,依一個POINT喺商業角度嚟講係好合理的事。
加上67A始終都叫做同對家打仗,好難再減班,所以理所當然就係要減67M。

問題係:既然兩條線都係同一間公司嘅名下路線,
就算你要收車,又係咪可以落下柯打要求前線編排班次時盡量唔好放埋一齊開呢?
又或者,其實依兩條路線又係咪應該由同一個站長/職員去負責最少單一個方向嘅班次呢?
否則,其實所謂嘅「聯合班次」又真係好難存在到啵。
你有你可愛,我有我好笑。
ccchhhuuunnn 發表於 2022-8-10 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-8-10 08:55

只係 67M 有無必要表列 12 分一班收車收到 20 分一 ...

除咗290/290A呢啲真係同站頭開特登編做各20分鐘、梅花間竹10分鐘開之外,喺巴士公司角度,其他「聯合班次」無保證一定係班次間距平均,276同276P都係叫聯合班次,67M就算開12分一班都係同20分一班67A聯合班次。厹冇話過前後車距相若或者唔會一齊到,平均化班次間距同載客率一向只係乘客同巴迷自己一廂情願。
HB00610 發表於 2022-8-10 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-8-10 17:03
除咗290/290A呢啲真係同站頭開特登編做各20分鐘、梅花間竹10分鐘開之外,喺巴士公司角度,其他「聯合班次 ...

其實268/9B喺紅鑾道開返新界方向,班次係頗平均,even 269B收到30分一班,都會同268B梅花間竹開車。

反而南行嘅聯合到達班次就幾嚴重
KW2523 發表於 2022-8-10 17:16 | 顯示全部樓層

聯合到站同67M日日收車可能係想谷人上67A
推高載客率 入伙後傾掂運桔提速
GD1570 發表於 2022-8-10 17:17 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-8-10 17:15
其實268/9B喺紅鑾道開返新界方向,班次係頗平均,even 269B收到30分一班,都會同268B梅花間竹開車。

反 ...

假日268B同269B北行日間各自30分鐘一班車,
又同一個總站開出,咁都做唔到聯合班次真係抵打。

你有你可愛,我有我好笑。
Snoopy@FB8617 發表於 2022-8-10 17:24 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-8-10 17:16
聯合到站同67M日日收車可能係想谷人上67A
推高載客率 入伙後傾掂運桔提速

如果青公客比例客重既
又會唔會唔俾佢離開青公
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KW2523 發表於 2022-8-10 17:29 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-8-10 17:24
如果青公客比例客重既
又會唔會唔俾佢離開青公

屯轉數客就唔會分得出

不過真係唔知運桔係點安排數客地方
佢好似連總站數客都試過