hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣區巴士路線消息
開啟左側

[小道消息] 青衣區巴士路線消息

ricky 發表於 2022-8-9 11:46 | 顯示全部樓層

X42C點加密法?
前荃葵青區居民
HB00610 發表於 2022-8-9 11:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-8-8 11:26
到底青衣南有荃灣特快未, 條條都咁兜, 保鐵又唔係.

兜得嚟仲要聯合到站班次一齊塞入長安,然後一係楊屋道同荃新天地D私家車爭位,一係就塞沙咀道街市,千色店熊貓反而要靠區外車先直去到。

之前試過有次星期日中午搭41M去到長安,望一望後面:42M,荃灣方向嘅E31,243B,43B,同時塞5架荃灣車,結果上到大半滿41M同243M,其他就到此一遊

其實青衣碼頭時,41M,43B同243B三條線已經開始聯合到達

某程度上呢D問題,比起41/42C係更加有必要諗辦法
S3bl430 發表於 2022-8-9 12:14 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-8-8 11:40
其實佢出事係因為真係太慢😅

我覺得49X跌客又唔係太關青衣果段路事, 荃灣西和荃灣客都有下跌, 49X對荃灣唔算慢
青衣往沙田從來都唔係49X主菜(換另一個講法係重要的配菜), 荃灣市特快往沙田市中心才是主菜
但依幾年49X落荃灣愈來愈慢,令到依個"優勢"基本消失

依幾年非繁坐城隧線係比以前鬆動左,個pool係縮緊(46X縮左唔小)
另外愈來愈多人保鐵至上, 尤其是屯馬線沿線,再加上49X換左12.8米,感覺更加小左客

錯字連篇
kei_hk 發表於 2022-8-9 12:28 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-8-9 12:14
我覺得49X跌客又唔係太關青衣果段路事, 荃灣西和荃灣客都有下跌, 49X對荃灣唔算慢
青衣往沙田從來都唔係49 ...

49X 路線多年來都無改過﹐只係大家講的個別燈位問題。
真係出入青衣﹐燈位問題令到車程慢﹐都係要坐﹐這一類客唔會流失的。

荃灣(市中心) <> 沙田(市中心)﹐這一類客就真係有其他選擇。
沙田方向﹐49X仲有時間優勢。千色店對面的車站﹐仲依舊多人上49X去沙田的。
但荃灣方向就..... 慳番$1好過﹐49X 比48X 車疏﹐等得49X 隨時蝕等車時間﹐48X 仲快到。

真正客少左﹐可能真係受疫情影響﹐真係少左客。
另一方面﹐249X的出現﹐部份人唔再選擇在青衣島內再轉車上山有關。

反觀﹐沙田市中心去廣源﹐好似比以前多客。

Mercer 發表於 2022-8-9 12:29 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-8-9 11:50
兜得嚟仲要聯合到站班次一齊塞入長安,然後一係楊屋道同荃新天地D私家車爭位,一係就塞沙咀道街市,千色 ...

好似43M 青衣咁行, 一係直接skip 涌美路, 當驚死做住單邊半特快先應該都好過依家先啦.
南橋之後跟934A 咁行到去左轉大涌道再上橋返青衣, 不過就冇雞執.

一係就開綠小算. 唔知有冇人入標

十四鄉準居民 恭喜晒!
HB00610 發表於 2022-8-9 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-8-9 12:14
青衣往沙田從來都唔係49 ...

青荃段49X比41M快好少,但貴一截

荃灣去沙田嘅,大西北落去嘅,講真要快又識屯轉/大欖轉,城隧去馬鞍山又過慢,仲要蕙荃路燈陣發揮令佢城隧快落荃灣優勢都冇埋,好難搞。
HB00610 發表於 2022-8-9 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-8-9 12:28
49X 路線多年來都無改過﹐只係大家講的個別燈位問題。
真係出入青衣﹐燈位問題令到車程慢﹐都係要坐﹐這 ...

其實問題係249X同49X做緊嘅位完全唔同,雖然49X青衣/荃灣段唔慢,但之後燈陣出問題,城隧落沙田又因為青沙出來塞多咗。

掉返轉249X落青機都唔得好玩,當然要49X全飛荃灣有困難,但諗緊可唔可以直上大河道做代替品,反正綠楊搭43X其實唔算慢
S3bl430 發表於 2022-8-9 13:20 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-8-9 12:59
其實問題係249X同49X做緊嘅位完全唔同,雖然49X青衣/荃灣段唔慢,但之後燈陣出問題,城隧落沙田又因為青 ...

49X直上大河道北應該會比人刪到上天花板+跌客
我自己搭51就好唔中意大河道北依個站,樓梯斜,又唔近荃灣市

眾安街個站位靚好多, 也有好多客,

49X飛走眾安街(加上青衣方向停唔到大河道)客量應該至少無20%以上
錯字連篇
樂仔〞 發表於 2022-8-9 13:30 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-8-8 15:49
長沙灣道轉欽州街再轉荔枝角道差唔多係最慢既行法.
欽州街之後既荔枝角道多站又多燈

日間就可能長沙灣道快
夜間汝州街遠遠快過跟 66X 68X 出去 , 甚至係最慢行法
要踢就一腳踢埋出太子啦 , 反正紅隧線甩咗 quota 出嚟
樂仔〞 發表於 2022-8-9 13:34 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-8-9 12:59
其實問題係249X同49X做緊嘅位完全唔同,雖然49X青衣/荃灣段唔慢,但之後燈陣出問題,城隧落沙田又因為青 ...

以前青衣班客會係長安轉 49X , 而家搭哂 249X 走 (甚至青衣城同部份長安客都自動 shift 埋去 249X)
屯門又有越加越慢嘅 263 , 唔洗再落荃灣轉佢
客量下跌係正常

倒返轉講 , 如果 49X 變做青衣直上城隧 , 個班次直插 25 甚至 30 都唔掂
有時係需要認下命 , 49X 係要靠荃灣先可以做一個似樣嘅班次