hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 近年新區巴士總站位置問題
開啟左側

[問題] 近年新區巴士總站位置問題

KE7066 發表於 2022-8-12 15:33 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-8-12 11:25
以皇后山個公共交通繁忙程度應該離gridlock都仲有一段距離。總站貼近商場,對於車務運作、車長食飯同調度 ...

依家基本上全部巴士都行龍馬道四次,加重道路負荷
講流量單單一條 78A 隨時多過曬啲貨車啦,呢啲先係本末倒置
KE7066 發表於 2022-8-12 15:37 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-8-12 14:34
可唔可以用 796C/796X(base 將軍澳站) 模式,淨係上山時兜一次,然後返總站更換司機,乘客可以留在車上 ...

咪即係 5B 果隻咁,到大球場休息,前車未走可以自己 BBI 上車拍卡走
但九巴鍾唔鍾意呢類香爐就唔知
Gary_B 發表於 2022-8-12 16:00 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-8-12 15:33
講流量單單一條 78A 隨時多過曬啲貨車啦,呢啲先係本末 ...

如果全部線係一間公司做晒 應該似蝗泉澳 得 78A 會兜上山麗苑
12Lane 發表於 2022-8-12 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2022-8-12 15:33
講流量單單一條 78A 隨時多過曬啲貨車啦,呢啲先係本末 ...

一條巴士可以多過貨車,我諗唔好講得咁早住。
望下皇后山個商場+街市幾多鋪位先啦。
JX9097 發表於 2022-8-12 16:30 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2022-8-12 12:19
將總站擺理想運作位置,規劃上做多左功夫,而家擺商場下面,咁大廈個邊 山麗苑咁就只係就住宅設計。整多個 ...

若果係一路上斜嘅
規劃上將個總站連商場擺正中間
再通過天橋/ 行人路引領居民去中間位置買嘢同搭車
似乎係最理想

但依家不論水泉澳定皇后山好
都係擺喺成條邨嘅底
結果巴士上又浪費燃油,唔上班居民又要日日做「運動」
JX9097 發表於 2022-8-12 16:32 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-8-12 12:29
東涌啲設計先係垃圾中嘅垃圾
全部掘頭路, 調頭位成日有違泊阻路
加埋停2次紅綠燈

所以新發展區都係咁
旨在迫你班人行出大路
然後都行到出大路咯,咪搭鐵囉

遠至將南,近至啟德都係咁設計
JX9097 發表於 2022-8-12 16:33 | 顯示全部樓層

我又唔覺得依家嘅規劃有幾「方便」
JX9097 發表於 2022-8-12 16:34 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-8-12 14:28
282 應該可以新田圍做總站? 283 可以放美田總站,不過來回都要兜上美城苑
81K 87B 都係新田圍總站,再唔 ...

新巴會唔會「幫」九巴重組站位先
gu9434@24 發表於 2022-8-12 16:34 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-8-12 14:34
可唔可以用 796C/796X(base 將軍澳站) 模式,淨係上山時兜一次,然後返總站更換司機,乘客可以留在車上 ...

78A相對796系密唔少 而且上落又大 唔容易搞
clivetock 發表於 2022-8-12 16:46 | 顯示全部樓層

魔雪巴士頻道 發表於 2022-8-12 13:33
如果對外線都係九巴做晒就OK
山麗苑樓下得78A(+503), 對屎水唔公平

所以我上面提議過可以考慮華景山莊模式,所有路線淨係回程兜山麗苑,開個免費分段由山麗苑落皇后山總站,去到總站就自己洗牌搭車出去,咁就唔使死等指定公司

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +16 收起 理由
KW2523 + 3 + 10 英雄所見略同
魔雪巴士頻道 + 1 + 6 給你一個like

查看全部評分