hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 952C回程客量記錄
開啟左側

[經歷分享/報告] 952C回程客量記錄

sunhoo 發表於 2022-8-12 15:13 來自手機 | 顯示全部樓層

在砵典乍街仲有28人上車,明明已經無嗮位坐,就算在深井落都要企足半個鐘頭而條線又無屯門段獨市位……係唔係因為952同962正線雖然班次多,但係在中環同樣無嗮座位?
lsc04d11 發表於 2022-8-12 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-8-12 12:58
252屯轉頭站都就唔到時間,只係叫每10分鐘一定有一班車開咁解
52X/53/61M兩繁就根本接近車海,只係僅次於 ...

車海嗎? 次次架(第一程)車去到深井check app 兩架永遠一齊黎甚至三架 一齊黎我唔care 早過我到轉車站都ok 但.....

舉例
當我第一程係259D 預8分鐘先到轉車站
52X 就會顯示4,7,29
61M就顯示 7,26
53就顯示6,42
第一程如果係62X就寧願翠寧再睇61M(往荔景北)
如果61M往荔景北都走左 行返去仲快
第一程如果係258D,259D 由落車站一直行落樓下嘅時候 見到啲經市中心又上客上到差唔多走但仲上到既車就上

最後都係快過等26,29既車返到置樂
(當然 青山灣或之前都冇乜得揀 廿分鐘都係要等)

所以好多龍珠島前落既客 一心一意就走去排252 (我相信有手機睇既都會睇下eta 真心快到有52x,53,61M上咪排住先囉)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
1320 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

1234567 發表於 2022-8-12 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-8-12 15:13
在砵典乍街仲有28人上車,明明已經無嗮位坐,就算在深井落都要企足半個鐘頭而條線又無屯門段獨市位……係唔 ...

952C中環上咁多,反面說明了933唔應該兜中環,因為沒有清客作用。(中環同930X站位唔同,又上得唔多客)
sunhoo 發表於 2022-8-12 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2022-8-12 19:41
952C中環上咁多,反面說明了933唔應該兜中環,因為沒有清客作用。(中環同930X站位唔同,又上得唔多客) ...

唔明952c同933有咩關係
HP5389 發表於 2022-8-12 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-8-12 20:22
唔明952c同933有咩關係

純粹拎嚟比較 952c停中環有三十個客 但933停中環得三個客 咪顯得933停中環係冇意義
sunhoo 發表於 2022-8-12 20:52 來自手機 | 顯示全部樓層
HP5389 發表於 2022-8-12 20:27
純粹拎嚟比較 952c停中環有三十個客 但933停中環得三個客 咪顯得933停中環係冇意義 ...

即使952c在中環上到三十個客,我都覺得東區西隧線一律唔停中環先最理想。咁對東區來講最吸引。如果話會有條線唔夠客或中環唔夠車載嘅問題,應該考慮以下措施:
呢條東區線唔夠客:延長東區走線/宣傳轉乘以整合線路網絡
中環唔夠車載:加開本身做緊中環嘅線路班次
總之拉東區線停中環會破壞本身東區西隧線的特快屬性
kay 發表於 2022-8-12 21:08 | 顯示全部樓層

952C有掃仔客
咁停都合理

反而952C好似962但去置樂
會唔會執到少少唔介意兜黎兜去既青山灣客
反正962已經夠長途但中間兜埋掃仔都做得出
世界很簡單 人類很複雜
sunhoo 發表於 2022-8-12 21:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-8-12 21:08
952C有掃仔客
咁停都合理

中環至掃管笏有962做緊,用952c做埋對東區客唔理想
TuNg''=) 發表於 2022-8-12 21:45 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2022-8-12 13:44
要加冇話唔得
不過原本班客鰂魚涌客明知起碼慢三個字, 會唔會等姐

係另開新線. 來回北炮銅直達屯門
sunhoo 發表於 2022-8-12 22:05 來自手機 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2022-8-12 21:45
係另開新線. 來回北炮銅直達屯門

東段只做北炮好難夠客。可以考慮北角碼頭開,經清風橋,停景隆街後直飛西隧。有必要嘅話入埋灣仔北執客(跟18P走線),但係中環就唔好再停。