hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴20A部分車站客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴20A部分車站客量報告

ricky 發表於 2022-8-19 08:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今星期二下午六點第一次在旺角搭20A往啟德方向。https://youtu.be/jEOzJRehHp0
發現客量真係好少,繁忙時間開出,最高峰車上都只有12人,比非繁忙時間的一般客量仲要低。

車上原有3人
奶路臣街 / Nelson Street +1
快富街 / Fife Street
基榮小學 / Kei Wing Primary School +1
白楊街 / Poplar Street +3
警察體育遊樂會 / Police Sports and Recreation Club
花墟公園 / Fa Hui Park
明愛太子宿舍 / Caritas Dormitory, Prince Edward
碧華花園 / Beverly Villas +2
聖德肋撒醫院 / St. Teresa's Hospital
侯王道 / Hau Wong Road +1
富豪東方酒店 / Regal Oriental Hotel
譽港灣 / The Latitude -1 +2
景泰街 / King Tai Street -1
餘下11人繼續行程

有以下發現及結論:
1. 有人問司機20A去唔去九龍醫院,司機話唔經。即係如果20A照行亞皆老街,而非界限街,可能客量比多。
2. 界限街沿途客量好少,諗住同九巴42搶客又搶唔到。
3. 搭20A的乘客幾乎全部都係去啟德,沿途落車客好少,即代表可能除啟德居民外,其他區居民唔太知道20A嘅存在。
4. 按RPP建議拉20A去郵輪碼頭,應該會吸引到喺果度嘅返放工客(即係兒童醫院同建築工人)搭20A,到時未必諗到要取消呢條線。

前荃葵青區居民
GK3258 發表於 2022-8-19 08:41 來自手機 | 顯示全部樓層
未必係唔知道,而係唔會選擇,班次同價錢牌都吸引唔到人,係屎水太大貪啫,不過好似你咁講入到郵輪碼頭係有機會養得起,不過唔合乎屎水本身想搶對家客心態啫。
FBI2 發表於 2022-8-19 08:44 來自手機 | 顯示全部樓層
改行亞皆老街不失為搶救20A最快捷和有效既方案,反而拉去跑道對佢好處不大,因為而家跑道班發展商詐晒型話要開村巴。
eric278 發表於 2022-8-19 09:25 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-8-19 08:44
改行亞皆老街不失為搶救20A最快捷和有效既方案,反而拉去跑道對佢好處不大,因為而家跑道班發展商詐晒型話 ...

以運輸署的政策,跑道區一早有專線小巴及巴士分別去九龍灣站及啟德站

加上跑道區會開辦兩條招標線:
* 啟德(沐元街)經宋皇臺站、啟德體育園、都會公園、兒童醫院/啟德醫院、九龍灣行動區及觀塘商貿區至觀塘碼頭
* 郵輪碼頭經跑道住宅區、都會公園、啟德體育園、東九龍走廊、佐敦至尖沙咀的循環線

邨巴申請好大機會不獲批
類似掃管笏的情況(屋苑申請開邨巴,結果運輸署否決,並由九巴開61P線替代)

還看香港公交
asv2 發表於 2022-8-19 09:34 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-8-19 08:44
改行亞皆老街不失為搶救20A最快捷和有效既方案,反而拉去跑道對佢好處不大,因為而家跑道班發展商詐晒型話 ...

調架20A過去跑道,除咗你啲尊貴住戶都無外人搭嘅,咪邨巴囉
1320 發表於 2022-8-19 09:38 | 顯示全部樓層
其實佢開條新線20A, 但又入唔到 啟德 私樓區 , 到底想點?

The Designer
ENS529 發表於 2022-8-19 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-8-19 09:38
其實佢開條新線20A, 但又入唔到 啟德 私樓區 , 到底想點?

搶九巴1A/24客囉,
自己有條沐安街都唔願行,
仲想停埋宏天廣場門口㗎,
不過運輸署唔批啫~
 樓主| ricky 發表於 2022-8-19 09:58 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2022-8-19 08:41
未必係唔知道,而係唔會選擇,班次同價錢牌都吸引唔到人,係屎水太大貪啫,不過好似你咁講入到郵輪碼頭係有 ...

明明彌敦道轉界限街係唔順路,夾硬來,似想搶42號界限街沿途客,但又搶唔到
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2022-8-19 10:00 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2022-8-19 08:41
未必係唔知道,而係唔會選擇,班次同價錢牌都吸引唔到人,係屎水太大貪啫,不過好似你咁講入到郵輪碼頭係有 ...

跑道會有新鴻基樓,善水驚九巴借意喺果度開新線
前荃葵青區居民
toyl 發表於 2022-8-19 10:05 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-8-19 09:58
明明彌敦道轉界限街係唔順路,夾硬來,似想搶42號界限街沿途客,但又搶唔到
...

明明87D/281A咁行好好客喎
做乜咁唔領情嚟呢度搭回程?

心諗:明明係旺角道太多車運吉要87D/281A咁行,搭開九巴D客唔會覺得基榮有車,一係旺角道27一係洗衣街1A架啦!