hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解大欖隧道唔可以好似城們隧道網絡咁成功? ...
開啟左側

[其他] 點解大欖隧道唔可以好似城們隧道網絡咁成功?

HB00610 發表於 2022-8-20 02:04 來自手機 | 顯示全部樓層

淨講出市區,同一係位30分鐘聯合到站班次,收車放題,轉車個轉乘比原站一程過貴,夠死罪未
Choi 發表於 2022-8-20 02:25 來自手機 | 顯示全部樓層
真正要搞轉乘站係紅隧但歷史因素和時段問題搞到條條線疏車行畢全程
JC8385 發表於 2022-8-20 02:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2022-8-20 01:00
城隧路線一般車程較短,就算轉下程車要企都冇乜大問題,但大欖企出九龍/港島觀感就好差。。。 ...

你一係就好似過海線咁用膘平一截
一係就265M咁轉車快一截囉(上到嘅話
ccchhhuuunnn 發表於 2022-8-20 07:37 | 顯示全部樓層

所謂成功咪淨係講4字頭沙田線
拎走呢堆4字頭沙田線唔計,其他線多元化程度其實同屯轉欖隧無大分別

簡單幾個原因
(1) 相鄰地區(沙田(包馬鞍山)及荃葵青)有較緊密聯繫實屬正常
(2) 沙田本身幅員廣闊,由南到北由西到東,唔係淨係單一市中心旺,淨係大圍、第一城同馬鞍山加埋新城市已經可以當係4個新市鎮嘅規模
(3) 沙田(包馬鞍山)及荃葵青結構相似,一樣係住宅同工商混合,有極佳雙向通勤客源,兩繁兩方向客量接近均等,相信係全港之冠
(4) 過往冇直達鐵路直接競爭,係而家有沙中線而削弱咗
Ricky403 發表於 2022-8-20 10:52 | 顯示全部樓層
其實268/9B同268/9C分拆前咪40X式由頭碌到尾,有幾多人buy?
.
lsc04d11 發表於 2022-8-20 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層
城隧仲有獅隧大老山青沙去分  自自然然城隧好輕易一區一線  屯元天都至少做1M1X 自自然然做唔到個standard 仲有城隧有幾多長途線 欖隧有幾多唔係長途線?
tina 發表於 2022-8-20 15:48 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-8-20 02:02
我直接同你講,搬出青衣之前我正正就係要搭B車去到紅鑾道嗰“小撮人”,搭親上紅磡站前都有十零人,唔好 ...

我唔肯定ching你幾時搬啦
但其實上我對入黃埔係冇咩取態,只係唔肯定個客量如何

因為以前(B4 2021.05)黃埔搭鐵返大西北就相對麻煩
反而依家搭1個站去何文田就轉到西鐵返天水圍,變相吸引太多

同埋假日268B同9B有10-15分鐘班嘅聯合班次,延長又會打散返

265B 22年不變
ky927 發表於 2022-8-20 15:54 來自手機 | 顯示全部樓層

我從地理講,城隧轉極都係荃葵青,再加屯天元 兩條常規線,其實個網係簡單啲

但係大欖係天元出市區,根本係天元嘅閘口,出得市區基本都係呢度走,範圍廣,咁當然難搞啲個網絡。

而且地鐵對城隧線影響相對較輕
魔雪巴士頻道 發表於 2022-8-22 04:00 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-8-20 02:04
淨講出市區,同一係位30分鐘聯合到站班次,收車放題,轉車個轉乘比原站一程過貴,夠死罪未 ...

其實點解欖隧BBI仲要用“分級制”而唔係屯轉嗰種“補差價”?
jx6215 發表於 2022-8-22 08:54 | 顯示全部樓層

魔雪巴士頻道 發表於 2022-8-22 04:00
其實點解欖隧BBI仲要用“分級制”而唔係屯轉嗰種“補差價”?

後期先開既青沙一樣可以連轉乘都冇 站都唔停
係有心做用冇心做既分別