hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關注過海線106冗長問題
開啟左側

[其他] 關注過海線106冗長問題

brianso198 發表於 2022-8-21 01:23 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-8-21 01:10
其實我想講,呢度除左個別炮台山膘客之外,好似無人講過話要將 106 等老牌紅水線改快而唔理中間班客

純 ...

問題係而家拆完後全世界班次起碼跌兩格,
尤其82而家班次就嚟同81無分別嘅時候

以前都仲有條件拆,而家真係無

最慘係,屎水想班客坐682同694自己獨食
偏偏班客都係會選擇坐106,送咗一半客畀對家

自從110改快,102同106客量開始有一定程度下跌
屯馬通埋車,東鐵過埋海,連106P早繁都唔知點解跌人
Waiyin12 發表於 2022-8-21 01:37 來自手機 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2022-8-21 01:19
朂簡單106現有路線北角後上橋直飛柴斜返總站,另外106P全日,又可以滿足夷旵想食流水客條路,又可以對撼8 ...

我覺得可以 102 106 是旦一條改糖水道上東廊
炮台山、天后有 112 116, 客量亦少過鰂魚涌、太古、西灣河、筲箕灣加埋
Waiyin12 發表於 2022-8-21 01:52 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-8-21 01:23

110 改特快之後其實客量好咗唔少,而家紅隧口坐得滿一部 ATENU 算係咁
但似終都係差過 102 106 118,我亦唔喺度評論 110 做唯一一條 北角、太古 - 紅隧 嘅特快,效果會唔會不及 102 106
而且 110 九龍段得佐敦、尖沙咀,範圍比 102 106 細唔少

而家 102 106 班次係唔駛睇 ETA 嘅級數,幾分鐘一班,前車開得稍慢就會比後車爬頭,2、3 部車一齊返到總站家常便飯
以用車/班次計,拆一條跑一段東廊嘅特快其實絕對足夠,兩線都可以 10 -12 分鐘一班,唔再係超級密但尚算頻密
而且北角開始有 112 116,同 102 106 有唔少位重疊

最後觀感問題,入紅隧非繁都會塞一輪,再加上全段英皇道,咪顯得車程慢
講真 606 682 由小西灣碌到北角至上公路,一樣係慢(但呢兩條非繁根本唔夠客拆線,唔可能同 102 106 相提並論)
我又唔覺得東廊特快係做唔到,隔離 118、720 722 780 788 789 一樣有市場
106116_1023 發表於 2022-8-21 02:03 | 顯示全部樓層

到2022年都竟然仲用柴小至黃大仙車程來衡量成條線,
好心啦,到今時今日都仲未知道流水先係路線重心?
東鐵過海屯馬開左咁耐,仲發夢想同鐵路鬥快?
你都識得話跌客,已經無足夠客量去拆線,執流水反而仲實際。
拆完線邊個保證兩線各都有30幾車?即係合共60幾車...
如果話較大程度的下跌,其其條條紅隧線都一樣,
而家繁時紅磡街市/老銅已經坐滿,未計埋流水收入果筆,仲想點?
分分鐘仲好賺過純過海用途既路線。
九記其實係講得好岩,好準確,
堅係係好影響短途客,睇下南安里頂閘上柴斜、康怡坐滿頂閘落西筲/柴小就知道。
而且一般行車時間只係個半鐘並非2小時,香港大把路線都要行個半鐘,唔好大驚小怪得唔得。

頂盡唔入環翠道、行富欣道入藍灣,否則因小失大+好擾民
Chelsea FC
brianso198 發表於 2022-8-21 02:08 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-8-21 01:52
110 改特快之後其實客量好咗唔少,而家紅隧口坐得滿一部 ATENU 算係咁
但似終都係差過 102 106 118,我亦 ...

唔關事

不如大家搞清楚點解102同106西筲果段係跌客(尤其北行)
南行係無大跌,但只係因為110自己唔生性無快過先叫做無跌得咁甘

但自屯馬線通車後,連110去炮台山班快速客都跌埋一份
本身養到四五班特車,而家只需要原本正常班次都處理到

所以,我而家會極度質疑單靠北炮可以做到啲咩班次而又唔會極度趕客
(尤其106)

仲有,你以為拆完線後兩線做到10-12?

如果以而家車數一車不加咁拆,連繁時都係15分
加車先做得返10-12分班
連102拆線條件都比以前差,因為而家最唔好客偏偏就係102P

大家可以話限時限刻會養唔起客,咁但係102,106唔係118
118柴小依賴性好高,唔見得永遠尾站嘅筲箕灣同西灣河做到

720就更加咪提,東廊線佢跌客速度遠超大家想像。
屎水做臭條線固然係因素,但條線越行越慢係另一重點問題所在

ahken 發表於 2022-8-21 05:20 來自手機 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2022-8-20 13:54
咁閣下自己選擇咗落鐵啫,
就唔好講到好似無得揀咁,
上述轉車喺車程上並不輸蝕,

但咁轉嘅話,車費就輸到...
M722 發表於 2022-8-21 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-8-20 21:14
102好,106也好
其實係公司太想做對家流水
再加埋時段問題,要兩間公司坐定定解決

仲有606,都要做埋對家流水客,好難改道、取消。

耀東<>東區醫院/柴灣、小西灣客
 樓主| FBI2 發表於 2022-8-21 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2022-8-21 02:03
到2022年都竟然仲用柴小至黃大仙車程來衡量成條線,
好心啦,到今時今日都仲未知道流水先係路線重心?
東鐵 ...

106南行或者個半鐘可以,北行個半鐘內行完好難,102北行都仲可以。

另外,有板友講101,其實101正常碌車情況下,85分鐘內行晒,所以不能說冗長。
JX9097 發表於 2022-8-21 10:27 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-8-21 01:23

106密過682/ 694咁多...
天空之神 發表於 2022-8-21 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-8-21 01:37
我覺得可以 102 106 是旦一條改糖水道上東廊
炮台山、天后有 112 116, 客量亦少過鰂魚涌、太古、西灣河、 ...

102 東京街 - 美孚
106 下路

夾硬改上東廊會倒哂落海