hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關注過海線106冗長問題
開啟左側

[其他] 關注過海線106冗長問題

天空之神 發表於 2022-8-21 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-8-21 01:23
問題係而家拆完後全世界班次起碼跌兩格,
尤其82而家班次就嚟同81無分別嘅時候

直頭連屎水都想夾 82 班客上 106

而家直頭有港運特返柴小
BlackBird 發表於 2022-8-21 12:48 | 顯示全部樓層
、:只要望下依家旺角堆線,就可以知道呢啲旺區線差極都有限

270B上水兜半個鐘先上公路照舊有棒場客,然後你同我講東區九龍特快無得做?講呢啲野智商應該同比人呃去柬埔寨既人差唔多
繁時客少?呢啲線唔係得繁時先有客架,明明夜晚9  10點都有客,你7點收車,搭都無得搭

紅隧通車50年,紅隧線就碌足50年。基本法都只係50年不變,唔通紅隧線要一直碌到2046都唔肯變?
東鐵過海係對紅隧線既當頭棒喝,可惜既係某啲巴士迷仍然思想守舊,無視市民需求
P960早日摺線
brianso198 發表於 2022-8-21 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2022-8-21 12:48
、:只要望下依家旺角堆線,就可以知道呢啲旺區線差極都有限

270B上水兜半個鐘先上公路照舊有棒場客,然後 ...

旺角都仲可以討論吓,106咁嘅樣仲講拆線?

思想守舊都咁話,無條件就無條件
下下話快就有客

106P由頂閘係家常便飯到企人都要睇邊班
106就搞到連北炮都可以少咗客

北炮算係尾站都可以咁,可以期望啲乜?
BlackBird 發表於 2022-8-21 17:41 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-8-21 13:47
旺角都仲可以討論吓,106咁嘅樣仲講拆線?

思想守舊都咁話,無條件就無條件

東鐵過海,紅隧轉車客大幅減少,你想唔跌客除非條線完全無紅隧客,如果唔係無可能唔跌客

而且,既然106P,都只不過係頂爆閘變成企人,跌客都唔係跌好多姐,咁點解唔拆?地鐵保底金鐘紅磡轉2次,繁忙時間雙向有客,會有得幾差?唔通依家日日碌到過晒鐘要私牌走又好好?

惟一同意既係102比106更應該分拆,但就唔知點解呢度淨係講106唔講102。我一直既立場都係102要先過106分拆
P960早日摺線
kay 發表於 2022-8-21 18:00 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2022-8-21 17:41
東鐵過海,紅隧轉車客大幅減少,你想唔跌客除非條線完全無紅隧客,如果唔係無可能唔跌客

而且,既然106P ...

港島向東走計
屯馬紅土區吸引力低過彌敦道長沙灣道荃灣線

世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2022-8-21 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2022-8-21 17:41

而且,既然106P ...

由12米巴士頂閘海晏街都可以上唔哂變做38XX去到文娛中心都可以未必洗企,咁都叫跌小小?
S3BL100 發表於 2022-8-21 23:41 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-8-21 01:23
問題係而家拆完後全世界班次起碼跌兩格,
尤其82而家班次就嚟同81無分別嘅時候

營運效率又係另一個問題

而家 106 每個時段應該要出 13 部車先開到 9 班車。如果拆得靚,同樣車數已經可以做兩條 15 分一班

15 分一班又係咪好差?係咪應付唔到需求?其實又唔見得係

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2022-8-22 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-8-21 23:41
營運效率又係另一個問題

而家 106 每個時段應該要出 13 部車先開到 9 班車。如果拆得靚,同樣車數已經可 ...

以而家106P嘅情況,拆快線唔排除要跌到落廿分

尤其82搞到唔係人等班次要其他線左砌右砌先叫做保到筲箕灣太古往來柴灣有個合理班次嘅時候
就算思想守舊都係咁話,根本106係死局
要拆理應兩方向都係西灣河上落,但偏偏106P個情況係要行到鰂魚涌先夠人

喺柴小角度,兜到西灣河係極限,行埋太古鰂魚涌係唔會坐
筲箕灣西灣河拆唔拆快衰啲講,都唔會好大分別,需求問題102拆快有用過佢

老老實實,搞一大輪嘢咪又變多一條大流水

仲要班次跌幾級

睇住82屎巴越嚟越無心做倒咗一批落過海車,要用過海車先叫做有頻密班次,無奈囉

S3BL100 發表於 2022-8-22 00:09 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-8-22 00:00
以而家106P嘅情況,拆快線唔排除要跌到落廿分

尤其82搞到唔係人等班次要其他線左砌右砌先叫做保到筲箕灣 ...

西行唔係西灣河上公路真係無咩用,下繁除外,但唔代表東行都係

況且又真係做緊一堆流水客,厹又肯定唔會放棄;我好同意上面 #14 所講,東行鰂魚涌落橋已經圓滿,交足功課

唔係兩個方向都是必要同一個出口上落,亦無排除過 102 拆與唔拆

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2022-8-22 00:16 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-8-22 00:09
西行唔係西灣河上公路真係無咩用,下繁除外,但唔代表東行都係

況且又真係做緊一堆流水客,厹又肯定唔會 ...

而家有批西行客坐106去到康怡先肯落,呢堆客比例係越嚟越多

仲要106P早繁客量係跌得好勁,
幾年前明明海晏街上唔哂,進化到派全公司最細架雙層巴去到太康樓仲有位企

2022年要玩全日,係唔可能西灣河過海