hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議934北行祈德尊後繞經荃灣站、青山公路 ...
開啟左側

建議934北行祈德尊後繞經荃灣站、青山公路

koneotis 發表於 2022-8-20 19:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

934而家卡死係半全日,客源太窄注定無辦法做到全日雙向。根據某版友消息,九巴曾經建議934北行跟934A入荃富街但被ban。

行荃富街等於白白送走柴灣角+愉景新城一帶特快客源,而根據934A表現,荃富街似乎亦未必能夠貢獻足夠客源支撐934。所以今次建議934北行於下繁以外時段,改用E32A+34M行法入荃灣,希望同時做到以下幾點:
1. 保留祈德尊新邨特快,以做到柴灣角工業區及愉景新城特快
2. 唔踩入930X地盤
3. 執多一班荃灣市中心客

巴士站:
1. 菲林明道
2. 盧押道
3. 太古廣場
4. 滙豐總行
5. 上環站
6. 西區海底隧道
7. 祈德尊新邨
8. 大涌道福來邨
(右轉青山公路東行)
9. 愉景新城,青山公路(東行)
(左轉西樓角路,然後一路按34M返回灣景花園)
10. 荃灣站,西樓角路
11. 建明街,青山公路
12. 福來邨永康樓,青山公路
13. 荃景圍天橋
14. 柴灣角街
15. 麗城花園第三期
16. 灣景花園總站

星期一至五 1700-1900 灣仔開出班次,就會按照返現有走線行,唔會兜入去荃灣站

南行客量相對好睇,所以暫時唔傾向改。

入荃灣站自轉無錯係直接同紅色線對打,但係:
1. 車程只係增加約5分鐘,而且真正慢咗果班應該只有麗城灣景呢班獨市客
2. 西站同愉景新城仍然保留特快,呢班相信係而家934非繁北行最大客源
3. 可以停比較靚嘅站位做到愉景新城,進一步搶下930X班愉景新城客
4. 荃灣站、建明街、福來邨永康樓可以執一批34M/234X/48X客返麗城

andy92 發表於 2022-8-21 10:13 | 顯示全部樓層
建議愉景新城起設 $4.1 分段,幫手食 34M 西約客
Ricky403 發表於 2022-8-21 10:41 | 顯示全部樓層

之前有人數過934A青公客量都唔差喎,只係繁時計有限班次寫幾多出幾多,荃景圍又無西約多客,所以934A就做唔大
當然樓主咁行法係保到直入愉景新城,但兜荃灣站圈,兼夾有段路原路出入,唔知觀感上對西約客有幾大影響,用嘅時間亦相信要10分鐘而唔係5分鐘
始終934暫時愉景新城同大涌道客都唔多,西約同千里台收視比較好,咁行嘅話可能未全日到先倒咗客走
.
 樓主| koneotis 發表於 2022-8-21 11:41 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-8-21 10:41
之前有人數過934A青公客量都唔差喎,只係繁時計有限班次寫幾多出幾多,荃景圍又無西約多客,所以934A就做唔 ...

而家其實真係死局,934客就得咁多,繁時絕對支撐到,但平日中段以及假日大部分時段就完全唔合格。行荃富街只怕不但倒走西約班客,甚至會令而家大涌道班客都清零。
呢個建議其實都係無辦法中嘅辦法,希望能夠保住一半特快,而另一半都會因爲唔使轉車+車程優勢而繼續坐,亦希望可以幫手食一轉市中心入西約嘅客。加上沿途無咩塞車黑點(荃富街支燈有時都幾惡頂),盡可能入市中心下加快去西約車程。

最理想行法當然係跟234X轉入沙咀道,但有930X下又幾乎無可能...(當然如果咬住930X北行滿樂大廈/福來邨無站,其實都未嘗不可,但南行就一定無辦法)

當然934基本盤太細都係好難搞...

Ricky403 發表於 2022-8-21 11:53 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-8-21 11:41
而家其實真係死局,934客就得咁多,繁時絕對支撐到,但平日中段以及假日大部分時段就完全唔合格。行荃富 ...

老實講用家角度934唔駛玩到開全日
其實去程尾車拉到兩三點,回程頭車提早到兩三點,都夠哂有突
不過九巴態度就似乎一做要做全套

平日四點幾回程客量其實都好咗
之前十幾個客回升至三十幾個左右
星期六日16:00班車直頭通常都有呢個數以上

跟234X行法唔係話唔得,可以唔停滿樂停雅麗珊,不過對家實可以嘈搶客
行荃富街就因為已經有934A所以改得成機會大啲,當然你話可能會塞車,就係trade-off
繁時934 18:10、18:25、18:45呢三班可以整條934X行返而家934條路
甚至簡單啲星期一至五回程淨係行大涌道,星期六日回程就行哂荃富街眾安街,都ok㗎
.