hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)
開啟左側

[經歷分享/報告] 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)

ben2004 發表於 2022-9-22 17:23 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-9-22 16:49
有趣地, 事隔幾日今朝返工又坐返795X, 竟然去到健明有班客上車, 上層由小貓3-4隻坐到起碼左邊窗口位全滿,  ...

出城上繁果幾班都係大概得 30-40 人坐, 客量都算係幾差下, 上繁主要都係播道書院同將天兩個站比較多人上, 調景嶺上車既真係少人, 將轉有時有機會有 10 個上車, 似乎吸引左一班興田客其實上繁 795X 都唔算慢, 就算清半去到荔枝角都係一個鐘內搞掂, 呢個時間理論上應該可以同黨鐵鬥下

另外又留意到開學後上繁 795P 同 7 點半清半開果班 795X 通常都前後腳到將轉, 有時 795P 仲遲過同時間開果班 795X 到將轉, 估唔到 795P 起駿昇街自轉既時間同 795X 兜將南調景嶺既時間差唔多
目測 795P 客量少 795X dd, 大約 30 人左右

至於下繁入將軍澳, 795X 就真係好客好多, 近排見到埋山東街站前可以坐滿上層窗口位, 另外依家 795X 同 796P 既班次, 下繁勞資審裁處打後岩岩好做到大約 10 分鐘一班, 琴日起將轉見到 6 點 4 到站果班 795X 同 6 點半到站果班 796P, 兩架都係坐滿加企 20 人左右, 呢段兩線做到聯合班次反而多左人搭返將軍澳

樓主| Citcalag 發表於 2022-9-22 18:51 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-9-22 17:23
出城上繁果幾班都係大概得 30-40 人坐, 客量都算係幾差下, 上繁主要都係播道書院同將天兩個站比較多人上,  ...

應該因為上繁塞到落清半,795X靈實上公路有著數
 樓主| Citcalag 發表於 2022-9-22 22:16 | 顯示全部樓層

路線新巴793793連拖四卡,呢架係首車
車隊編號
統計日期
時間上客量落客量車上總客量
調景嶺站
21:41
地圖顯示,觀塘繞道龍頭觀塘碼頭,龍尾麗晶花園

健明邨
21:45
唐明苑
21:47
唐明街公園
21:48
佛教志蓮小學
21:50
寶盈花園
21:54
後車793爬頭。有人指坐了本班車接近兩個鐘。ETA顯示五分鐘內有四架793到本站

播道書院
21:56
估計寶盈及播道有5名短途客上原本的後車

蓬萊路
21:59
百勝角
22:00
峻瀅
22:01
Mega Plus數據中心
22:02

調景嶺佔客量比例的確唔少,不過呢批人應該至少喺觀繞坐左一個鐘,應該可能係最後一次坐793了 ;)
gu9434@24 發表於 2022-9-22 22:42 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-9-22 22:16
調景嶺佔客量比例的確唔少

我有睇ETA 果個時候觀繞近麵粉廠出事 793同795X都斷哂車咁劑
stevechau 發表於 2022-9-23 15:40 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-9-22 17:06
只係僅僅夠回本
同埋得呢個客量出去點都係霸quota㗎啦
雖然795X都係為咗令將軍澳收793貨+食番減出黎啲quo ...

如果而家已經係兩個專營權合一, 咁新城將擺去東涌去賺又無何不何~
奈何而家仲未係, 新記地盤能夠開到條九龍市區$10以上兼霸到quota既, 可能真係得795X一條路~
stevechau 發表於 2022-9-23 15:47 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-9-22 17:09
行車時間太耐會蝕返轉頭,795X都80分一單掹掹緊,793直頭120分鐘一單
而家咪當56A係救星囉,死lur住地區 ...

唔知56A講緊D乜, 可能係城巴線??
但都係果句, 新城仲係兩間公司, 仲係兩個專營權, 我就唔會將兩間公司既資源去FF兩邊擺咁開線~
集中返係新記果part睇, 行得耐也許會倒蝕, 但對新記自己黎講, 佢可能真係無乜牌可以打了......
留住個quota走去開過海線又唔係, 係港島區點開全日線都難以收$10以上......
結果都係唯有賭落TKO, 如果只係行車時間耐而蝕, 咁即係都唔會因為呢一個pt.蝕得去邊, 而且透過細執時間表等功夫理應都搞得掂了~

stevechau 發表於 2022-9-23 15:57 | 顯示全部樓層

出城上繁果幾班都係大概得 30-40 人坐, 客量都算係幾差下, 上繁主要都係播道書院同將天兩個站比較多人上,  ...

咁睇黎我8:15-20係TKO PTI果班已經算係上繁後??
因為計埋呢個站我上埋車, 真係小貓三四隻, 要make sure過10人, 都係去到TKL PTI果個站後既事~
將天客係我果班車基本上都係上得1-2個, 淨低既都唔上等幾MINS後既793~

準下繁時間既795X入TKO, 我坐開1740左右到EMAX果班, 都真係叫做到坐滿窗口位到站, 比796P少客D~
而家係EMAX返TKO比較安心的是, 終於唔使忍受296D&796P前後腳到站, miss左又要等四五個字先有車返去, 有返D協同效應~

不過說到尾, 我都係坐埋今晚就唔使再日日坐巴士返TKO, 以後呢D時間呢個方向唔關我事lu
214P_world 發表於 2022-9-23 16:41 | 顯示全部樓層

795P 見親都少人過 795X, 但有時 795X 也出奇地少人 (有次我包車入隧道返tko...), 真係唔知點解
獨學而無友,則孤陋而寡聞
Ricky403 發表於 2022-9-23 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-9-22 22:16
調景嶺佔客量比例的確唔少,不過呢批人應該至少喺觀繞坐左一個鐘,應該可能係最後一次坐793了 ;)
...

其實觀繞癱咗換轉796C都係癱
路況係死症黎
反而玩到咁可能九龍灣死等797仲好
 樓主| Citcalag 發表於 2022-9-23 23:04 | 顯示全部樓層

路線新巴694
車隊編號
統計日期
時間上客量落客量車上總客量
天主教海星堂
21:58
興民邨
21:59
山翠苑
22:00
筲箕灣東官立中學
22:01