hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)
開啟左側

[經歷分享/報告] 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)

0q9w8e 發表於 2022-9-24 13:20 | 顯示全部樓層

5714@795X

1236 長沙灣廣場+2(上客前3人)
1239 美孚+2
1248 鴉蘭街+1
1249 旺角中心+3
1252 山東街+2
1253 登打士街+6
1256 文明里+5
1259 勞資審裁處+1
1304 山谷道+1(staff)
1308 九展-7
1315 將轉-3
Ricky403 發表於 2022-9-26 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-9-23 15:47
唔知56A講緊D乜, 可能係城巴線??
但都係果句, 新城仲係兩間公司, 仲係兩個專營權, 我就唔會將兩間公司既 ...

一年後都合併咗專營權
不過你又可以話城二係另一個pool
但只係老實講句795X個客量擺8架車落去又唔夠跑又要蝕錢咁姐

之前唔少站友都提過九龍灣其實一條線都夠,假設either 796C唔改793或者唔開795X都慳唔少
所以真係除咗霸quota好難有其他解釋咁樣倒車落去 (但都係低估咗行車時間同所需用車數喎)
stevechau 發表於 2022-9-26 11:07 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-9-26 10:04
一年後都合併咗專營權
不過你又可以話城二係另一個pool
但只係老實講句795X個客量擺8架車落去又唔夠跑又 ...

岩, 不能否認......而家795X真係燒錢, 然後睇幾多客上車等佢蝕少DD~
但講真, 我係另一個post都係咁問, 新記係Nathan要霸quota又唔開795X
佢仲有咩舊地盤可以開新線仲要收到$12左右??
(當然加埋城記入黎就一定有啦)

同埋795X MK前走線靚唔靚, 都真係一個問題黎, 有陣時都會覺得如果佢係美孚果頭有巴總, LCK後跟793行青山道走做協同效應會唔會再好客D~
0q9w8e 發表於 2022-9-26 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-9-26 11:07
岩, 不能否認......而家795X真係燒錢, 然後睇幾多客上車等佢蝕少DD~
但講真, 我係另一個post都係咁問, 新 ...

定縮去維港灣算數
stevechau 發表於 2022-9-26 12:04 | 顯示全部樓層
今朝搭X6C尾班車返工, 8:20左右去到理工果頭順手又望到對面線情況可以簡報~其實係太子果頭已經見到對面線既793係如796C般無幾多個客係車

先簡仲8:20左右既交通情況, 西行基本上屬於觀繞唔收油可以直達衛理道燈口
與平時返工睇CCTVB新聞報7:55-8:15既交通情況係差唔多, 塞既車集中晒係左線落橋入紅隧, 龍尾昇御門
如果唔係得罪司機死行左線落橋/係都要上一上加居橋的話, 今朝機隧出黎係唔使塞車就可以出到油旺的~

然後分別係尖東橋見到對面795X, 客量係至少半滿(比起小弟之前出應該後一班795X可能多一倍客都有)
之後康莊道橋底見到後面既796P, 1/4-1/3客
到山谷道離迨見到架98D落橋, 唔知係咪咩特車, 得小巴客量
最後上橋爬完斜就見到98P, at least接近坐滿~
呢段路&呢個時間所見, TKO車出黎既客量掛序暫時係98P>795X>796P>98D(可能特車)

而如果今日唔係咩特別日子唔使塞而係正常情況的話, 我就睇唔明呢個死亡交叉個死亡位係邊??
係咪指經過殯儀館出面而同"死亡"拉上關係??
JX9097 發表於 2022-9-26 12:06 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2022-9-26 11:09
定縮去維港灣算數

大角咀非繁似乎出唔到咩客
最理想都係美孚附近搵個位塞哂793同795X
例如795X塞入去荔枝角,793塞落去甘泉街
793做番長荔深旺角沿線(可以的話,飛起蘇屋)
795X做美孚旺角特快+彌敦道

795X理應可以減一架車畀793
stevechau 發表於 2022-9-26 12:12 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2022-9-26 11:09
定縮去維港灣算數

depends on新記想795X點做, 同埋想之後795P點做~

如果話縮去維港灣, 我又寧願佢沿海皮拉長去海麗果頭搵位擺
一來起碼擺果邊車務上仲可以同701&702既車做協同效應, 同而家擺上SOUK有793互照都係差唔多效果
二來又可以駁下四小&南昌海皮一帶捐出MK-TKO有無新客~
美孚&LCK咪交比他日既795P做晒舊路囉~

不過我咁拉法, 車程上應該更不智, 10架車都未必夠做, 始終海皮雖然唔塞, 但D大路口停燈真係停到懷疑人生~

而真係只落奧運一帶的話, 柏景灣如果有位我會揀柏景灣, 賭一賭西九政府合署&理工果邊會有客但嫌匯豐中心果邊太遠唔想行過黎既客, 一句到尾, 執到幾多得幾多~
stevechau 發表於 2022-9-26 12:19 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-9-26 12:06
大角咀非繁似乎出唔到咩客
最理想都係美孚附近搵個位塞哂793同795X
例如795X塞入去荔枝角,793塞落去甘泉 ...

擺奧運都唔會預非繁出到幾多客, 係為左擺總站縮短車程而矣
而如果美孚果頭有位可以一次過塞晒793&795X兩條線, 倒也制得過~

793飛起SOUK不是問題, 就好似2A喧我都唔prefer佢行到咁上, 但最好keep住青山道&行欽洲街出長沙灣道, 食盡呢帶客源旺位~

JX9097 發表於 2022-9-26 14:14 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-9-26 12:19
擺奧運都唔會預非繁出到幾多客, 係為左擺總站縮短車程而矣
而如果美孚果頭有位可以一次過塞晒793&795X兩 ...

793可以回程可以照舊行青山道出旺角
但去程依家行緊長沙灣道,要扯佢上去青山道有難度

gu9434@24 發表於 2022-9-26 14:17 來自手機 | 顯示全部樓層

無意間聽返來:795X晚上清半方向平均有40-50個客    如果以特工講793沒跌客計 暫時都有班客仔願意搭巴士