hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴8X大坑道總站一問
開啟左側

[其他] 城巴8X大坑道總站一問

天空之神 發表於 2022-8-22 16:13 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-8-22 16:08
係咪收4.2? 唔係就慳番個post。

咁 19 都取消左係咪都要慳返個post? 😂😂
.
ky927 發表於 2022-8-22 16:34 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-8-22 15:31
但會搶1M甚至6/15/66客得不償失。

我覺得唔會好大影響

1)個個站落嘅人唔算多
2)vs 1M,親眼見,上星期1145係譚臣道見到1M食哂全條排隊10多人,都無人要等1,所以呢區客多數邊架黎上邊架;
3)中環去呢個位,搭1要兜哂灣仔先去到,同6/15行大道東唔同,如果佢係貪平要願意兜多15分鐘,咁你俾佢啦😂😂😂😂😂
AVBWU291 發表於 2022-8-23 15:25 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-8-22 15:12
我係另一個post都提過呢個安排

其實以用車量黎講呢個安排係好啲。

特工,1仔啲車去到摩星嶺8成都係私落堅城 meal break tea break 跳飛機其他。個站成日都冇乜車,夠鐘先有車私上嚟開。跑上啲車去到要等下一單喎,點塞。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
PK9394 發表於 2022-8-23 15:48 | 顯示全部樓層

大坑道見過最多泊3架12米。不過要頭車車門入壆,第3架個尾小小出界。12.8最多兩架。
qunow 發表於 2022-8-23 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-8-22 14:59
我建議1和8X跑馬地對調總站

8X上去可以做到港安醫院同埋轉乘15/76,唔同1號沿線已經有6/15/1M上到去
ky927 發表於 2022-8-23 16:04 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2022-8-23 15:25
特工,1仔啲車去到摩星嶺8成都係私落堅城 meal break tea break 跳飛機其他。個站成日都冇乜車,夠鐘先有 ...

我不是特工

同埋我諗特工原post係話大坑道擺8X,車多驚會塞大坑道,所以建議1與8x對掉,而唔係按1號嘅班次會塞大坑道,亦都唔係話1會塞摩星嶺道。

如果你意思係按1號擺大坑道都會塞,咁咪成3架車?

🙏🏼🙏🏼 所以可解釋一下你原意?🙏🏼🙏🏼
Choi 發表於 2022-8-23 19:37 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-8-23 16:04
我不是特工

同埋我諗特工原post係話大坑道擺8X,車多驚會塞大坑道,所以建議1與8x對掉,而唔係按1號嘅班 ...

坐1去上面間女校仲要行,所以一條1M往西一條8X往東啱啱好,否則對調總站後變咗往東要行。
KE7066 發表於 2022-8-23 20:16 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2022-8-23 15:25
特工,1仔啲車去到摩星嶺8成都係私落堅城 meal break tea break 跳飛機其他。個站成日都冇乜車,夠鐘先有 ...

私落去係因爲新巴將軍澳套玩法用係西寧街唔受落 唔係無位擺
UA2892 發表於 2022-8-23 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2022-8-23 21:34 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-8-23 16:04
我不是特工

同埋我諗特工原post係話大坑道擺8X,車多驚會塞大坑道,所以建議1與8x對掉,而唔係按1號嘅班 ...

sor 睇錯名。

我意思係,1 仔放大坑道都可能會塞車。摩星嶺冇問題,係因為 1 仔啲車有 8 成去到摩星嶺都係私返堅城食飯/跳飛機,摩星嶺個站長期都係得一架車左右(而且好大機會係由堅城私上嚟等開車)。但啲車去到大坑道唔會私走㗎嘛,咁咪塞哂喺站頭度囉。唔可以用摩星嶺嘅使用狀況嚟推斷跑馬地冇乜車。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論