hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府籲長者搭短途車 孫玉菡:用緊公共資源、料大多願配 ...
開啟左側

[報刊新聞] 政府籲長者搭短途車 孫玉菡:用緊公共資源、料大多願配合

TPCYP 發表於 2022-8-25 17:11 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-8-25 17:03
正解

一定有人睇錢份上﹐區內出行就用番區內線﹐使用者可以支出少D﹐政府又可支出少D。

用呢D多餘支出擺返喺醫療仲好啦
所以改呢個政策是不為也,非不能也
一個字, 懶!
MCMoore 發表於 2022-8-25 18:05 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2022-8-25 16:44
2021/22:14.18億
2022/23:預計60.39億(因降低咗門檻去60歲)
立法會文件預測去到2031年, 開支最少去到 ...

呢幾年洗突咗嘅無謂開支點止60億,60億全數用於香港公共交通,間接都促進消費。其他開支大把60億唔知用咗去邊
MCMoore 發表於 2022-8-25 18:06 | 顯示全部樓層
Happypig375 發表於 2022-8-25 16:51
民生支出要減少,騰出財源畀大陸割韭菜囉

大陸經濟下行,無錢喇

泵水上去一個月都唔止60億,香港市民得個吉

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Happypig375 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

brianso198 發表於 2022-8-25 18:23 | 顯示全部樓層

TPCYP 發表於 2022-8-25 17:02
好簡單,
制定政策嗰啲有幾可搭公共交通工具,有幾可好似我哋普通人咁點諗點搭平車。唔用腦嘅求其UP個看 ...

對於交通營運商黎講$2肯定係利多於弊,靠佢地出聲嘈係不切實際既諗法黎

其實而家先黎搞我覺得太遲, 政府見到呢個問題但只係呼籲根本無作為
最好係即刻研究點樣減少浪費既情況出現 (二五折係好多人提出過既其中一個可行方案)

而家D平車減到咁, 就算後生都開始對坐平車抗拒越來越大走去坐埋過海巴
某程度上係惡性循環黎

其實好多年前推呢個計劃果陣已經預見到有呢個問題,
不過有班人話要答謝呢班老人家, 有理無理搞左先唔諗下背後會導致浪費資源既問題
又講到反對兩蚊既人係同老人家對立

而家搞到咁, 呢班人有無出過一句聲?

呢六十億, 就幾乎等於每個人可以拎多一千蚊消費卷

咁樣畀交營辦商洗錢係好離譜

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
siupy + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

TPCYP 發表於 2022-8-25 18:36 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-8-25 18:23
對於交通營運商黎講$2肯定係利多於弊,靠佢地出聲嘈係不切實際既諗法黎

其實而家先黎搞我覺得太遲, 政府見 ...

嘈嗰班人個概念錯左, 以為我哋反計劃, 唔俾老人家享用優惠。我哋講緊個補貼用得不其所,但佢哋正正無諗到用多幾多公帑去補貼公共交通營辦商。
你講得啱,而家就係惡性循環緊,區內線狂CUT。本身紅巴又推大量長途線區內分段。老人家上完車嘟完$2, 佢鬼會落車同你再去部機嘟tap out咩。而家撥亂反正係相當有難度。再加上營辦商更加唔會同你出聲效率問題,自己有錢袋落袋,長途線耐左咪加時減班囉!加上政府少做少錯嘅做事方式...
無架喇,繼續用資源養營辦商囉
brianso198 發表於 2022-8-25 18:41 | 顯示全部樓層
TPCYP 發表於 2022-8-25 18:36
嘈嗰班人個概念錯左, 以為我哋反計劃, 唔俾老人家享用優惠。我哋講緊個補貼用得不其所,但佢哋正正無諗到 ...

而家個問題已經去到連後生畀全費果班都出現緊呢個情況
你問我, 我係咪唔想支持平車?唔係

但架平車永遠都唔出現, 又趕時間既話點解見車岩地方唔上?

有D野已經唔係平貴問題
而係平車服務已經cut到一個非可接受水平既時候

要將佢執返正既話唔通又叫巴士公司補貼返?
加返平車會唔會令平車多返客?

唔會囉

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
流星☆雨 + 4 + 10 平車服務已經cut到一個非可接受水平既時候.

查看全部評分

cfshk2008 發表於 2022-8-25 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層

兩個字
cfshk2008 發表於 2022-8-25 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層
要解決,只有兩個字,加價
samuelho668 發表於 2022-8-25 19:16 | 顯示全部樓層
cfshk2008 發表於 2022-8-25 18:56
要解決,只有兩個字,加價

樓上講左唔係平貴問題
當佢 2 蚊加到 4 蚊都係一樣
JC3987 發表於 2022-8-25 19:43 | 顯示全部樓層

其實當年 $2車由有閘機嘅港鐵推展到無雙向分段嘅巴士,我都已經喺度出聲話肯定會造成浪費。
(長者得益短途車-$2嘅差額一兩蚊,政府補貼長途車-$2嘅差額可能十蚊八蚊)

我諗依家轉用樂悠卡係一個好開始,起碼實名制追蹤到每人嘅花費先。

轉晒樂悠卡之後下一步就可以限制每一張卡嘅補貼額,例如話每星期 限 $100,過咗就無補貼得返本身嘅長者優惠。
如果想畀啲甜頭就頭 $50 直情免費,之後就收 $2 一程。

惟有係咁啲長者先至會同你慳住使,政府又有數圍(每張卡每年 max 補貼 $5,200)。