hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴296A線脫班情況 其實不比新巴797差
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴296A線脫班情況 其實不比新巴797差

Choi 發表於 2022-8-28 16:30 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-8-28 16:27
296C講緊20分鐘起跳
真係「趕」到啲客去坐嗎?

Cut 296A 然後觀塘道擺三部機算數
JX9097 發表於 2022-8-28 16:31 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-8-28 16:14
296A落將南,絕對有用過296D落將南,我曾經提議過98A拆一條全日輔助線,經坑口自轉,寶邑路,調景嶺,將 ...

坑口+將軍澳+調景嶺夾一條?
講笑咋下話?
條線未碌完調景嶺,黨鐵都出到觀塘啦
完全零效率
psypericarp 發表於 2022-8-28 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層

296A 九公自己攪死一半,成日觀塘想推人上296C,但係明明296C 班次都係廢,不過將隧塞車真係推死埋呢條線,塞車塞成10幾分鐘,搭鐵都到左觀塘
JX9097 發表於 2022-8-28 16:32 | 顯示全部樓層

B.B.B. 發表於 2022-8-28 16:17
建議98 兜尚德,叫296,設短途分段

環保連入坑口半圈都反哂枱
仲話入尚德自轉?
JX9097 發表於 2022-8-28 16:34 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-8-28 16:30
Cut 296A 然後觀塘道擺三部機算數

問題係後段有冇客支持開咁密先?
冇的話即係浪費資源
Choi 發表於 2022-8-28 16:36 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-8-28 16:34
問題係後段有冇客支持開咁密先?
冇的話即係浪費資源

快過793,另外296C加密可讓16X全日化
FBI2 發表於 2022-8-28 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-8-28 16:31
坑口+將軍澳+調景嶺夾一條?
講笑咋下話?
條線未碌完調景嶺,黨鐵都出到觀塘啦

擺明俾人用BBI
neoplan720p 發表於 2022-8-28 16:43 | 顯示全部樓層
做生意除左要知道咩叫「開源節流」、「Maximize profit」之外,
都要知道有樣野叫惡性循環。

唔好天真以為將兩班車cut做一班,
客量就會「x2」。

296A由盛轉衰,的確有好多外在因素。
由20年前黨鐵通車,
再到呢十年開左往荃灣、新東既巴士路線,
296A既轉乘、接駁角色的確弱左。
(以前去大埔同北區,會坐296A出觀塘轉74X、277X;但而家可以798去大隧轉車,又或者沙田站直接轉鐵。)
再加埋將隧萬年塞,
的確更加令296A吸引力下降。

再再加埋觀塘道成日唔聽話,
要維持班次、減少脫班,
就必然要派多餘既車做standby,
代表咩?
車又用多左,人又用多左,
但本身條線個價錢牌又唔合乎巴士公司心水,
仲要條線既大部分客都係轉乘客,收唔足全價,
結果就不斷減班。

誠然好多外在因素令296A客量下跌,
但身為接駁短途線,
班次如果過左某個極限,
其實趕客程度可以好嚇人。
最終可以連僅餘既客都趕走埋(或者呢個就係巴士公司既目的啦……)。

既然而家又咁多$2客唔睇價錢牌亂上車,
巴士公司又咁鍾意用長途線做流水功能,
咁不如算啦,
玩盡d,
用296C食左條296A,
296C食哂296A既轉乘優惠,
再加返個「牛頭角 <-> 尚德」雙向轉乘。

再玩盡d既,
部分時間加到15分班搶下客,
反正對家連本身有車程優勢既796C都唔要,
走去開條要兜九商既793。
793定296C邊條快d,其實差唔多,
都係買大細,
睇下當下當刻九商定觀塘道塞d咁解。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
cwsj2003 + 1 + 3 精闢見解

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ahken 發表於 2022-8-28 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-8-28 16:43
做生意除左要知道咩叫「開源節流」、「Maximize profit」之外,

同意閣下觀點,將296c食296A (同屎水8x食19一樣)

一條線過唔駛再煩,新296c又可以比之前密(起碼有呢個優點先)
KM8453 發表於 2022-8-28 16:51 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-8-28 16:43

296C 本身都唔慢,又有班觀塘 <> 旺角深水埗特快乘客,做大係好事,我都會選 296C 而棄 16 / 1A 等線。

至於將 296A 客趕落去 296C,甚至非繁做大加密 296C 然後 296A 改做兩繁限定,我都覺得合理,好似師兄話齋,只要肯加個 BBI,就搞掂可以 close file。

不過,我更懷疑嘅係,九巴都唔稀罕尚德去新界嘅轉車客 -- 反正我啲新界線靠新界就做得掂。