hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 30X 今日起延長至金鐘東 行車時間不足 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴 30X 今日起延長至金鐘東 行車時間不足

ky927 發表於 2022-8-29 00:50 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-8-28 21:07
幻想少陣啦,
而家680、681已經俾人減到不似人形。

又未必嘅,當然好似上下繁咁條條變做全日西隧線就無可能

就係因為跌客,更加要檢視行西隧嘅走線。當然唔會680/681/182 一面倒行哂,但係新東西隧全日線唔係無檢視嘅需要
B.B.B. 發表於 2022-8-29 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層
30 分金鐘即走咁咪當係循環線囉 不嬲都咁做開架啦 變左金鐘做定點姐
LN9267 發表於 2022-8-29 07:55 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-8-29 00:50

就係因為跌客,更加要檢視行西隧嘅走線。當然唔 ...

師兄説中我的心聲,就是沙田區東隧線現在這樣的境況,我覺得巴士公司可以想980A、980X、981P、982X、985當中可以如何改良,有沒有哪一條線可以取代沙田區東隧線之類。
尤其是現在城巴這麽多想法,現在E11、E21系列又A、B、D之類,不同時段不同行法,説不定可以從這方面入手。

只是這些線是聯營,比較難處理而已。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ky927 + 1 + 1 多謝分享

查看全部評分

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
1320 發表於 2022-8-29 08:47 | 顯示全部樓層

唔夠車不如問112攞, 反正112, 102 遲早要再cut車
The Designer
kay 發表於 2022-8-29 09:30 | 顯示全部樓層
30X見薄扶林站牌
佢同33X擺埋一齊
30X寫金鐘特快

不過瑪麗計
ETA寫12分鐘到金鐘
難怪佢編30分一程
數碼港上到瑪麗都唔駛18分鐘
反而90B 12分鐘剩係到港澳碼頭
30X個預定ETA都有D水份
世界很簡單 人類很複雜
toyl 發表於 2022-8-29 10:29 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-8-28 19:34
屎巴成日都係咁,試線永遠揀最暢順既時間去試,所以野野過鐘。

度縮公司有大數據,最好編到到站3分鐘即走,抖多1分鐘都蝕水架
herobrine 發表於 2022-8-29 10:49 | 顯示全部樓層

屎水個ETA永遠都係預得好進取(其實咩線都係) 如果唔係車手劈住去都一定會delay
ETA預數碼港開 10分鐘到瑪麗 20分鐘到交廣 22分鐘金鐘
基本上得尾車 + 無咩客 + 順燈之下先可以做到呢個時間

岩岩睇咗30X個ETA 10:10數碼港開果班都要42分鐘先跑完一單 10:30果班就35分鐘 結果金鐘既班次全部亂哂
kay 發表於 2022-8-29 10:54 | 顯示全部樓層
herobrine 發表於 2022-8-29 10:49
屎水個ETA永遠都係預得好進取(其實咩線都係) 如果唔係車手劈住去都一定會delay
ETA預數碼港開 10分鐘到瑪麗 ...

亂晒咪搵970車救
數碼港反而唔駛擔心無車開
不過屎水係咪諗住30X唔係站站停
所以先比呢個時間

另外講開
呢排寶翠園對出有煤氣工程
連上繁兩邊都縮剩一條線
龍尾會頂到蒲飛路
變相坐車又耐左
30X只會由朝甩到晚
世界很簡單 人類很複雜
12Lane 發表於 2022-8-29 11:05 來自手機 | 顯示全部樓層
以前都甩到七彩架啦。不過以前係循環線冇咩人會嘈咁解,以前都係靠執雞同繁時先出到少少客,就算去到金鐘,都係可預見會繼續頹做。
12Lane 發表於 2022-8-29 11:11 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-8-29 00:50

就係因為跌客,更加要檢視行西隧嘅走線。當然唔 ...

982x都跌唔少客,得馬鞍山果條980X繼續有番咁上下客量。900果d更加唔駛講,火車過海後非繁真係坐滿都未見過。