hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論 793 重組及其競爭對手
開啟左側

論 793 重組及其競爭對手

10598C 發表於 2022-8-28 20:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景唔講太多,大家都知今次新巴重組 793 背後目的一是做市區流水(蘇屋-深水步-旺角-九龍灣;以及蘇屋-美孚-旺角);
二是做埋將軍澳出九龍灣 油麻地 長沙灣等地方,順便 upgrade 將軍澳出旺角到 $11.7;
同時插旗康城出旺角全日線
但同時延長將軍澳出亞皆老街以及深水步車程,引起地區及巴迷界爭議

網上有幾條測試片段,分別測試 296C 793,以及 296C 793 795X 同黨鐵將軍澳去旺角嘅車程

地鐵由出口到出口大概 32:45 ,296C 上車到落車由 28:45 至 31:00 不等;793 就穩定 39:30 ~ 41:45,而 795X 就需時 31:48
換句話將軍澳去旺角,的確 296C 最快,其次係 795X
但兩者相較起來,296C 快嘅機會又會大過 795X,主要受惠於觀塘道路況比起加士居道穩定,以及本身 296C 將軍澳段兜少個調景嶺

如果計隧道口至旺角,296C 需時大概 21:15 至 22:52 ;793 就要 23:56 至 24:07;795X 需時 19:33
相比之下,795X 似乎會係最快個架;偶爾 296C 會同 793 打平手,但依然繁忙時間觀塘道路況應該會穩定過九商

補充一個,由麗晶去旺角 296C 大約 10:45 ~ 11:00,而 793 唔行天橋就 13:30 ~ 15:15
換言之,296C 飛橋係可以追到平均兩至三分鐘

另外簡單講講以上路況,兩個測試觀塘道路況正常,亞皆老街輕微塞車慢車埋站,加士居道西行龍尾約康莊道橋底

Credits:
https://www.youtube.com/watch?v=VD75Yr9R3I0&t=271s
https://www.youtube.com/watch?v=bLPGm2f8OZU&t=159s

另外,分析多一條片段 796C vs 795X
蘇屋去旺角 793/796C 需時 24:40;795X 要 26:40旺角返將轉 796C 需時 21:50;而 795X 就要 23:30

至於另一條 98S vs 795P
98S 荔枝角站去旺角道 11:45;795P 就 13:10
而旺角去到將隧口 98S 需時 18:45;795P 19:10

----------
簡單講講個人意見:
1. 796C 過往客量問題
2. 競爭對手
3. 資源投放問題

4. 未來方向

1. 過往 796C 客量普普,有一段時間甚至新巴打算取消數條將軍澳南巴士線,但近年隨著將軍澳南人口上升,以及各種因素如鐵路擠迫等因素,部分居民開始回流巴士
整體而言 796C 客量未稱得上好好,但一般繁忙時間,796C 可以坐滿甚至企人(又以下午繁忙時間客量較佳,靠富豪東方酒店及譽港灣數站等 796C 796X 兩飛嘅乘客一般足以令兩線企人上繞道)

當然係非繁忙時間,客量仍然算係一般,周末客量會比日間非繁忙略好(手頭上無數據,歡迎補充)

隨著將軍澳南發展成熟定型,可預測 796C 客量成長有限,估計新巴對於 796C 客量不算太滿意,希望透過加經九龍灣增加客源
同時開辦比較貴嘅 795X 一邊擴闊服務範圍,另一方面 upgrade 西行乘客(新蒲崗可以搭 796X,亞皆老街為 796C 獨市,而旺角乘客如果想快可以搭貴車 795X)
但新吸引嘅市區流水客嘅收入,又足唔足以 cover 加經九龍灣所趕走嘅客(包括去新蒲崗嫌 793 慢而得 796X 一條線又嫌疏嘅乘客,亞皆老街返尚德嘅客等等)?

2. 796C 793 等系列路線其實面對嘅競爭對手不少,不論係鐵路抑或係 296C,甚至係 793 795X 之間都會有競爭關係
由上面數據所見,唔算太塞車時將隧出旺角的確 795X 比起 296C 仲要快,如果新巴想主打將隧口出旺角,本身 796C 變做 793 兜九龍灣其實唔會輸比對手 296C
但觀感上幾乎肯定差過以前,觀乎其他途經九龍灣商貿區嘅全日路線,特別係同樣作為將軍澳線嘅 297,東行仲慢過行山嘅 98C,事實上 297 係將軍澳嘅收視的確欠佳,基本上已經進入越少客班次越疏嘅惡性循環,反而作為同樣前往紅磡土瓜灣嘅 796X,途經繞道直達新蒲崗就比起 297 多客唔少,班次亦明顯比較頻密
究竟係 297 兜九龍灣導致冇客,還是本身將軍澳去紅土多選擇(如 105 93K),抑或本身需求少?如果係因為兜九龍灣導致冇客,297 會係對 793 一個頗大嘅警示

當然,有人指本身搭巴士嘅人唔係太 care 時間,或者趕時間嘅一早搭左地鐵
但當中嘅游離客,特別係本身貪 296C 796C 兩者時間差唔多嘅游離客,以及部分貪巴士唔算太慢嘅乘客,可能就已經轉肽

3. 至於資源投放問題,其實都有其他版友提過,當 795X 未確定吸唔吸引到客,就先拖慢原有九龍城 旺角 深水步客嘅車程
796C 變 793 所投放嘅資源,以及新全日嘅 795X 當中所投放嘅資源非常多,姑勿論最後加嘅車夠唔夠行會唔會過鐘,所投放嘅資源搵唔搵得返同樣嘅收入,其實不確定性非常大
吸唔吸引到將軍澳乘客搭,其實頗視乎 795X 比將軍澳客嘅印象係點
以上面時間來計,將軍澳去旺角時間的確唔差,但同樣經加士居道嘅 98D 296D 796P 雖則係將軍澳去尖沙嘴最快方法,但仍然無阻唔少將軍澳乘客過兩次海搭地鐵去尖沙嘴,如果以此推論 795X 油旺段有無客,似乎都係吸引極有限

4. 未來方向
版上其實有唔少建議 793 795 797 等路線應該點樣重組令路線更有效率,亦有唔少推測估計未來將藍隧道以及中幹線通車後,795P 會改經新路並轉做全日服務
現時 793 795X 797 三線每小時提供約 9 班車服務,當中三線有不少路段重疊,如果透過重組重疊路段,吞拼非繁忙客量嚴重低迷嘅 797,會係其中一個出路
新巴當務之急,除左擴展路線服務範圍之外,更重要似乎係小心分配資源,而非透過趕走舊客去 "搶" 新客錢

多謝各位睇小弟廢噏到呢到
歡迎討論

評分

參與人數 8aPower +14 HugeC +65 收起 理由
tomy2001 + 10 精闢見解
ben2004 + 2 精闢見解
hvshe + 1 + 10 精闢見解
minions0204 + 1 + 10 精闢見解
stevechau + 2 + 10 精闢見解
LAK2 + 2 + 5 給你一個like
lom5290 + 2 + 10 精闢見解
neoplan720p + 4 + 10 求變無錯,但未有新客就去趕舊客,就擺明嫌.

查看全部評分

FBI2 發表於 2022-8-28 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層
做大795x唔係問題,但隊多十部車去做,同時成個pool總客量冇上升既情況下,邊個捉蟲我諗大家都諗到。
nchmt 發表於 2022-8-28 20:31 來自手機 | 顯示全部樓層
最緊要兩巴同黨鐵傾好 黨鐵鬆章搵日將軍澳觀塘線跳電全線全日暫停服務
FBI2 發表於 2022-8-28 20:32 來自手機 | 顯示全部樓層

nchmt 發表於 2022-8-28 20:31
最緊要兩巴同黨鐵傾好 黨鐵鬆章搵日將軍澳觀塘線跳電全線全日暫停服務

你認為會咩
213D 發表於 2022-8-28 20:57 來自手機 | 顯示全部樓層
將軍澳南嘅死局係地鐵太方便,樓係商場樓上,商場駁商場,商場駁地鐵站嘅發展模式,令到巴士站好遠,而且將隧塞車人盡皆知,巴士少人搭真係好難搞,做密D?蝕錢之餘惡化塞車問題。做平D?而家已經太平,平到地鐵咁(將軍澳到美孚10.5)真係赤字滿江紅,鬥方便又冇可能,唯有攞平衡,速度唔過慢(93K作基準),收費唔過貴(12蚊以將軍澳真係過份左),班次唔失準(12/15一班已經好ok,只要唔脱班),取中庸之道就算。同地鐵鬥唔過,夾縫求生,做好少少,唔比太多壞印象街坊,街坊會記住架。
FBI2 發表於 2022-8-28 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層
如果用796C和796E加埋既資源去做793和795X全日,我是支持的。可是,而家係加左10架車落去。
ky927 發表於 2022-8-28 21:18 | 顯示全部樓層

我覺793 呢個方向,用長途線去涉足市區短途客,某程度上係岩新城;但係要長短腳形式做返真係來往兩端嘅客。
即係開793唔緊要,加多條793X做返頭尾真實用家。

而且出年新城合併,城巴將軍澳線係有空間同啟德線重組。
cruisesnet 發表於 2022-8-28 22:44 | 顯示全部樓層
除咗霸地盤真心唔明屎水點解死都要做九龍流水,九公本都覺得無肉食嘅時候
S3bl430 發表於 2022-8-28 22:45 | 顯示全部樓層

我覺得,咁多年對796C不離不棄的乘客,可以視為善水在將南的基本客源
對793來說, 除非793現時入九龍灣時間太趕客,如果唔係相信都會繼續搭巴士
就算793入九龍灣會令到部份將軍澳重投港鐵,
但加經九龍灣令到路線同時做到九龍灣流水,
對應了九龍灣商貿區欠缺前往旺角和深水埗巴士服務的問題
新走線做到雙向客,
我覺得793前景會略好於796C
班次方面未必需要全日開15分鐘,非繁開20分鐘一班亦可接受

795X要發揮真正潛力要等六幹通車,到時理工附近應該無咁塞車

795X路線看似好爽(美孚直飛旺角)
但旺角至蘇屋一段飛西九龍走廊意義不大,
尤其是往蘇屋方向,本身轉入旺角街市和上西廊都要5分鐘, 上西廊落美孚再出長沙灣最快到要11-12分鐘
只係比長沙灣道順暢時快5分鐘
另外,我覺得將軍澳方向可以在下繁開始唔經美孚,節省多3-5分鐘時間,

客量方面,我見唔到乘客有好大誘因特意等795X
而我從來都唔覺得油麻地好旺, 估計795X部份客源來自796C(佐敦已有796P),也會吸到小量地鐵客
班次方面我覺得要開密一點,為乘客留下好印象

對非獨市+並非特別快+和鐵路競爭的路線來說,
20分鐘班次真係好疏
錯字連篇
kay 發表於 2022-8-29 07:17 | 顯示全部樓層

睇過下ETA
793同797首都至臨華街計
理論時間793唔係慢797好多
797可以飛甩九龍灣
但偉業街會唔會卡到實一實
世界很簡單 人類很複雜