hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論 793 重組及其競爭對手
開啟左側

論 793 重組及其競爭對手

toyl 發表於 2022-9-2 11:31 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-2 10:42
不嬲講緊唔係796C轉793拉長改兜加價搵客有問題,而係改慢完條796C仲要倒車落去做795X全日,潛在乘客量冇 ...

純粹只係面對聯營紅隧線大減班,唔想一減無回頭霸返D彌敦道quota執九龍客D錢囉,如果唔係就車一減咗無回頭想執都無得執
KM8453 發表於 2022-9-2 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層
MANN1579 發表於 2022-9-1 18:03
796C 成條線開咗 20 年,中間改動拉長,效果都唔見得理想。

條線深水埗段貼住山邊舊區行,將南段基本上已 ...

十分鐘前 793 往蘇屋方向,常悅道落左 6 個,然後上左 9 / 10 個,車上本身都有 40 人左右。

Megabox 十字路口,都遇到有人同啲同事討論條 793,普遍係話小巴一係煲客,一係就上唔到車,最後要搭地鐵出旺角,793 時間唔好預,但都叫做有額外選擇。

建議大家可以再比多啲時間觀察下,報告完畢。
99MAN 發表於 2022-9-2 13:48 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2022-8-29 10:50
其實下一步搞797都係意料之內
大方向都係另砌一條去到旺區的直出線取代797
掙在點搞

795x做深水埗其實幾好,反正美孚行西廊去旺角快唔得過正正經經行長沙灣道幾多
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
stevechau 發表於 2022-9-2 14:16 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2022-9-2 13:48
795x做深水埗其實幾好,反正美孚行西廊去旺角快唔得過正正經經行長沙灣道幾多
...

正路美孚出MK點都快過行長沙灣道既~
反而係LCK果邊行車方向同正常出行方向相反左, 非繁禍福難料囉~
ATSE40 發表於 2022-9-2 14:48 | 顯示全部樓層
新巴將 793 全面變做流水線,似乎唔能夠再用「間唔中見到」定點,去睇佢可唔可能做返原本咁多比例嘅收入。而家轉為 793 之後應該有呢啲賺咗/蝕咗嘅客:

賺多咗嘅客:
1. 深水埗至旺角<>九龍灣
呢班客本身佢無份做,去到而家佢有份做自然有賺。何況西行係同 297 一樣收以前全費,九龍灣上車去九龍西嘅客係同將軍澳係一樣。

2. 將軍澳至調景嶺>九龍灣
本身呢班客因為 797 班次唔夾,或者會直接唔搭巴士,有直車自然多咗誘因上。(亦可以upgrade)

3. 康城將工客
呢班客原本 796C 做唔到,無論去邊都好,將原本 $5.5 同 $8.9 嘅客直接變 $11.7 自然賺多咗。

4. 兩蚊客
唔使多講,因為佢哋唔會落車拍卡用雙向分段。對佢哋嚟講最好係就腳同唔使等太耐。

5. 東行落車無拍卡嘅人

蝕咗嘅客:
6. 深水埗至亞太區<>將軍澳
大家都講到口臭唔多講,慢咗自然會走一部分。(關於呢個後面再講)

7. 九龍灣>調景嶺至將軍澳
好可惜,呢班客係少收咗原本 6 段嘅客 $0.5。如果本身嘅客走咗一截嘅,咁就要喺呢段搵更多嘅客返嚟(或者更多 5 嘅客)。而呢個發生嘅機會應該唔高。

同時第 1 批客係逆向客,本身 796C 逆向就比較弱,講緊本身都有班次低見廿幾個客嗰陣,793 應該係改善到逆向垃圾嘅情況,但順向客量會少咗。

一開始係講相近比例嘅收入而唔係客量係因為有啲客係比以前收得多錢,有啲收得少咗。如果係同一個客量嘅,應該係比以前搵得更多。

------------

793 係咪慢過 296C 好視乎起點同終點喺邊,如果係西行嘅,其實 296C 唔快得過 793 好多。一齊由將隧出發嘅,如果九龍灣同觀塘道交通情況差唔多嘅,793 應該慢 296C 少少出返太子道;去到太平道因為橋面塞得更嚴重而俾 793 追到嘅情況都有發生。但係東行嘅話,296C 飛嘅嗰條橋就快一截。

當然而家米已成炊,九龍醫院亦好難飛走。但既然 296C 東行都喺你見到嘅範圍消失嘅時候,尚德都幾乎肯定會放棄 793。如果係咁嘅喺將工方向不如踢佢出寶邑路加快回車,好過而家喺燈陣入面浪費時間。

------------

雖然話九龍灣而家出唔到客,但係未來九龍灣會有住宅,又會有其他新發展,而家想霸定位都係合理。而家睇每班 793 都有幾個上落,喺接近無宣傳嘅情況下已經算唔差。近期觀察都有乘客唔知改咗線,甚至可以上將轉轉車都未知,所以新巴最應該做係要做車外宣傳,而唔係喺車上做埋啲煩人廣播。
腦補當真,真要補腦
99MAN 發表於 2022-9-2 15:02 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2022-9-2 14:48
新巴將 793 全面變做流水線,似乎唔能夠再用「間唔中見到」定點,去睇佢可唔可能做返原本咁多比例嘅收入。 ...

想講793西行九龍區個分段如果可以提前到九龍灣,個吸引力會大好多
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
JX9097 發表於 2022-9-2 15:11 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2022-9-2 15:02
想講793西行九龍區個分段如果可以提前到九龍灣,個吸引力會大好多

新巴冇誘因減價
小巴收緊$11,仲要疏車兼冇ETA
出去黨鐵/ 其他巴士又要行十零分鐘或者坐shuttle
但只係講緊差$3內(黨鐵扣$2都仲要$6.7)
對客嚟講冇乜非坐不可嘅因素
所以依家呢個收費($9.4)已經係利潤最大化
cx838 發表於 2022-9-2 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-9-2 15:11
新巴冇誘因減價
小巴收緊$11,仲要疏車兼冇ETA
出去黨鐵/ 其他巴士又要行十零分鐘或者坐shuttle

小巴一般係15分鐘一班,如果爆車時段另計。這條九龍灣旺角灣冇煲客習慣。我試過好多次得幾個人,夠鐘就開車。潮聯的紅小現在管理都不錯,按點出發,塞車就巴士都唔得啦。而紅小車程係14-18分鐘,793做唔到。唔熟悉紅小線的人就一定亂講啦。793唔穩定情況更高。
kay 發表於 2022-9-2 19:28 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2022-9-2 14:48
新巴將 793 全面變做流水線,似乎唔能夠再用「間唔中見到」定點,去睇佢可唔可能做返原本咁多比例嘅收入。 ...

新加既車要回本先係超級問題
當然有車多
開795X似乎好過開797
世界很簡單 人類很複雜
sq285 發表於 2022-9-2 19:37 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-9-2 19:28
新加既車要回本先係超級問題
當然有車多
開795X似乎好過開797

795X開嚟似同796P搶客多過做旺角客
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤