hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論 793 重組及其競爭對手
開啟左側

論 793 重組及其競爭對手

Citcalag 發表於 2022-8-31 00:16 | 顯示全部樓層

AVBE46 發表於 2022-8-30 23:20
793隔離有人影到返將軍澳方向下晝繁忙時間頂閘上觀塘繞道。。。。。。

793 797本人不同意佢哋本身做同一 ...

呢度d人噏得就噏,797好少康城清半以外既客會上車,粗略估計有四成係康城轉車客,另外四成係康城九龍灣/偉業街/新蒲崗客,餘下只有一兩成流水客、藍田客及其他地區轉車客

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
stevechau + 2 + 10 可能人地要搵食呢

查看全部評分

樓主| 10598C 發表於 2022-8-31 00:42 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2022-8-30 19:56
九龍灣返將軍澳客源其實唔多,點會cover到啊。一般793到富豪東方酒店,非繁時個位數客多的是,而796C從來 ...

兩繁來往將軍澳同九龍灣商貿區點會冇客
我相信住將軍澳其實係有唔少人返東九商貿區,不過一直都非常依賴鐵路(110 就算吧啦)

問題係今次新巴手法問題,將軍澳來往新蒲崗同旺角嘅客的確仲有 796X 795X 揀,但前者情況變相快車少左,後者就係變相加價
亞皆老街同太子深水步就慘成 condom

如果當日係九龍城改飛橋,換 796C 入九龍灣,我估將軍澳班人反應應該無咁大
又或者當日試玩嘅係深長荔+太子道西/界限街+九龍灣,將軍澳客應該幾受落

偏偏新巴想染指九龍灣至旺角,又吼準 796C 有走線唔錯嘅市區流水

KU_7002 發表於 2022-8-31 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-8-31 00:16
呢度d人噏得就噏,797好少康城清半以外既客會上車,粗略估計有四成係康城轉車客,另外四成係康城九龍灣/偉 ...

見平時版友報797既客量,通常將轉都只係得零星乘客落車(往將軍澳)/上車(往九龍灣),就知797主打康城清半客啦。

另外,個別版友究竟真係有數客,看圖作文定還是持住自己平時有「內幕消息」就借d意嗡得就嗡,就真係得佢地先知啦。
dennis28a 發表於 2022-8-31 01:32 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-8-31 00:16
呢度d人噏得就噏,797好少康城清半以外既客會上車,粗略估計有四成係康城轉車客,另外四成係康城九龍灣/偉 ...

7 月 25 號 6 點半左右我先數完 797 有 14 個客係零碳天地返將軍澳,
係 3 分鐘前先有部 297 係同一個站載左 34 個客返將軍澳,
上面果 14 個客係堅持有 297 唔上嫁。

如果 793 一開一野令到 797 零碳天地跌到落一隻手都數到既個位數,
咁睇黎果 10 個橙巴熟客都幾鐘意兜將南,多過兜偉業街返清半、康城。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| 10598C 發表於 2022-8-31 04:39 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-8-31 01:32
7 月 25 號 6 點半左右我先數完 797 有 14 個客係零碳天地返將軍澳,
係 3 分鐘前先有部 297 係同一個站 ...

視乎下一班 797 幾點到囉,反正以偉業街下繁路況,死等 797 未必有著數

不過以一般康城客習慣,最佳選擇應該係放工直接行去地鐵站
li1872903 發表於 2022-8-31 08:33 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-8-31 01:32
係 3 分鐘前先有部 297 係同一個站 ...

或者嗰14個人入面有人係返康華苑$10.5 vs $8.9
FBI2 發表於 2022-8-31 10:01 | 顯示全部樓層

昨晚93P啟祥道兩個站都上左三十幾人返九東
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
dennis28a 發表於 2022-8-31 11:31 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-8-31 04:39
視乎下一班 797 幾點到囉,反正以偉業街下繁路況,死等 797 未必有著數

不過以一般康城客習慣,最佳選擇 ...

應該咁講,我專登拎依班車講想講多個故事,前面大概 15 分鐘前已經有部 796E 走左。
796E 平均講緊雙位數字係將轉落車,而依班 797 一樣有 16 個客(計埋觀塘)客係將轉落車。
咁大家係將轉落車去邊就不得而知,但又唔上 297 又係搭 797 將轉落車,應該係 797 既真愛黎。

以 797 係將轉前上座率,依班 15 分鐘被 796E 打劫左既 797 比例已經唔算差。

再睇返之前 797 數客數據或者實況,
就算日間非繁,觀塘九龍灣上 10 幾個客,可以有一半客係將轉落車,而係將轉上 797 既人反而得 2-3 個。

一向 797 下繁九龍灣返將轉落車客量無大家想像中咁低,
好多人只係覺得非繁將轉落九龍灣無咩人上車,就片面無知地假定下繁九龍灣返將軍澳無咩人係將轉落車。
dennis28a 發表於 2022-8-31 11:34 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2022-8-31 08:33
或者嗰14個人入面有人係返康華苑$10.5 vs $8.9

其實呢,無咩人真係會介意依幾蚊,仲要為左平要慢塞偉業街。
我係佢就行去九展搭 796P,如果真係咁介意依幾蚊。
dennis28a 發表於 2022-8-31 11:41 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-8-31 10:01
昨晚93P啟祥道兩個站都上左三十幾人返九東

93P 客量正常表現,始終依兩個站本身有齊 13X 同 213X。

反而好奇隔離街部 98P 客量變成點?佢係我前面經過我咩都望唔到。