hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 譴責九巴沒有加車行走948E,導致多位乘客無法登車 ...
開啟左側

譴責九巴沒有加車行走948E,導致多位乘客無法登車

noname617 發表於 2022-8-31 21:02 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-8-31 20:50
從另一個角度睇,如果九巴車隊有200部MAN,分散四廠,就唔會有人去追架喇
...

又學埋某超人對白!根本就係運吉有權力要求巴士公司解話點解要派呢種車去呢到做日常營運!架車係新界西,無理由派到唔關係的屬廠!要用玩具掠水都唔該係假日先做啦!社會上平日有好多上班族,你影響到社會正常運作,小心某安法招呼
noname617 發表於 2022-8-31 21:03 | 顯示全部樓層
raymond5b03 發表於 2022-8-31 21:02
從另一角度睇,如果九巴買少7部神獸嘅話,都唔會有人去追

神獸無錯!係呢個日子呢個時間出現係948E青衣街坊的錯
12Lane 發表於 2022-8-31 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-8-31 20:50
從另一個角度睇,如果九巴車隊有200部MAN,分散四廠,就唔會有人去追架喇
...

原來買幾多部車係考慮巴迷需要,以後買車下下都要買二百架。
toby_tl10 發表於 2022-8-31 21:31 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-8-31 21:17
原來買幾多部車係考慮巴迷需要,以後買車下下都要買二百架。

假設買車嘅目的係令到冇人追神獸,你提出嘅統一車型(e.g. 一款車買1000部)同我提出嘅多款車型(e.g. 四款車各買250部)理論上係可以達到同樣效果。

反而買神獸先係「考慮巴迷需要」,令到巴迷有車追,但係增加車隊維修保養成本(仲有採購成本)。真正「考慮巴迷需要」,係每款車只買一部,每部車都係神獸,咁就日日都係追車日
To infinity... and beyond
AVCBWU469 發表於 2022-8-31 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-8-31 19:52
贊同樓主,建議今日如果上唔到車嘅居民,考慮下 1823 / TCU 投訴。

放題嘅話,大可以玩 948,大可以玩 936 ...

其他嗰啲咪一樣多客
同埋936用唔到12800
KM8453 發表於 2022-8-31 21:38 | 顯示全部樓層
AVCBWU469 發表於 2022-8-31 21:32
其他嗰啲咪一樣多客

重點唔關條線行唔行到 12800,而係無論點玩,都唔應該玩得一班嘅 948E 吧。

班客本身日日搭,買埋月票,落地底轉小巴,或者搭新巴 / 960X 出中環 / 西隧轉 948,起碼用多 15-20 分鐘,後者仲唔知上唔上到車。

派落去 948,雖然同樣唔理想,班客都仲可以等下班。
HE7921 發表於 2022-8-31 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層

AVCBWU469 發表於 2022-8-31 21:32
其他嗰啲咪一樣多客

934同935用到12.8米嗎?
KW2523 發表於 2022-8-31 21:52 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-8-31 20:30
點解唔譴責明明無需要坐但為左一次奇怪派車而特意搭車的巴士迷?
當然,巴士迷可以說, 我迷巴士嗎, 有超特見 ...

咁講啦, 巴士係公共資源, 任何人都可以搭
不論係巴膠定係需要搭車嘅一般客
只要俾齊錢, 唔可以話搭巴士本身有錯
(大聲吹水或者係入面周圍行/影等擾人行為另計)

但係特別嘅車行咩線係巴士公司而非巴膠控制
服務出現問題後果亦係佢負責 (雖然冇收車)
不論係當日可能趕咗人落鐵/933轉車嘅損失, 定係承受嘅投訴
tina 發表於 2022-8-31 22:00 | 顯示全部樓層
raymond5b03 發表於 2022-8-31 21:02
從另一角度睇,如果九巴買少7部神獸嘅話,都唔會有人去追

要學下城巴買死一架車咪冇事

只不過就算9149 9150出嚟害人都唔會揀繁時啦
265B 22年不變
WR309 發表於 2022-8-31 22:21 來自手機 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2022-8-31 21:03
神獸無錯!係呢個日子呢個時間出現係948E青衣街坊的錯

所以吹水會有街坊投訴, 已被巴迷一嘢壓落去,
特見無罪, 派車有理

睇怕呢單嘢, 凱婷姐姐投訴指數急升
據了解受影響未能上車人數最少達30人