hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 首搭九巴41
開啟左側

首搭九巴41

樓主| ky927 發表於 2022-9-3 15:38 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2022-9-3 15:29
$8.9 vs $7.3  

241X 收幾錢?

241X 收$9.4, 但無左大流水,得返頭尾客。我意思係要留41+241X全日,但用41食44 😂😂😂😂😂😂😂
williamau 發表於 2022-9-3 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-9-3 15:38
241X 收$9.4, 但無左大流水,得返頭尾客。我意思係要留41+241X全日,但用41食44 😂😂😂😂😂😂😂
...

41食44係無可能,車費又貴左一截
要keep返44既班次要加好多車,有咩著數?
xdxd 發表於 2022-9-3 15:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2022-9-3 15:24
45 已經可以食晒 41 九龍段既功能 仲要唔加車零成本增加去做

半個鐘一班
啲客真係可以無痛轉移落45?
唔計厹實際一定蝕得多過而家。
Gary_B 發表於 2022-9-3 16:10 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2022-9-3 15:48
半個鐘一班
啲客真係可以無痛轉移落45?
唔計厹實際一定蝕得多過而家。 ...

斬41  搵 45 食 41 加兩車我是支持既  
點處理 41 既問題就無謂又嘈幾十版喇

toby_tl10 發表於 2022-9-3 16:43 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-9-3 15:21
所以我好奇怪新界線做市區客但九巴都仲想用241X成條取代41
正常黎講應該長短腳,照開241X,做真。青衣何 ...

41何德何能食44?41咩班次,44咩班次?44條線短咁多,但係用車多過41一倍有多。

如果41食44,要用幾多部車先keep到44嘅班次?41+44啲車夾埋都未必夠,仲邊有車同你拆條241X出嚟?

41變241X然後45加強服務係最無痛做法,奈何荔廠盤數唔掂,要周圍開刀,45要用短車efficiency又低,U廠呢排仲要搶E6M。九巴唔肯加車/維持車數,呢壇嘢就有人被迫做輸家

(以下為FF)
搞條45輔助線(number是但啦),荔枝角<>九碼,照收$7.3,加快回車,又可以行12米,都不失為一個唔錯嘅折衷方案

To infinity... and beyond
KCHMT 發表於 2022-9-3 18:04 來自手機 | 顯示全部樓層
41青衣方向客量一向都唔差,何文田大把人落長深荔,繁忙時間又可以執下44雞,係九碼方向成日同E21A一齊到站客量先差啲,如果可以同45執下九碼方向開車時間其實都仲有得做
ricky 發表於 2022-9-3 18:31 | 顯示全部樓層

41做開執雞角色,但轉241X可以快旺角大角咀至青衣特快。

241X應該改行南橋,第一站係青桃樓,尾站係青衣站或長安,反正青衣南都無旺角快線。
前荃葵青區居民
KCHMT 發表於 2022-9-3 20:24 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-9-3 18:31
41做開執雞角色,但轉241X可以快旺角大角咀至青衣特快。

241X應該改行南橋,第一站係青桃樓,尾站係青衣站 ...

真係改做241X嘅話只會趕啲客落地底,半個鐘一班45搵鬼搭
ricky 發表於 2022-9-3 20:53 | 顯示全部樓層
KCHMT 發表於 2022-9-3 20:24

加快咗,仲少青衣人搭?
前荃葵青區居民
teddybus 發表於 2022-9-3 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層

KCHMT 發表於 2022-9-3 20:24

相信41部份資源會撥落45,45有望加密,當然收車另計