hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 798P 798X 暫定走線
開啟左側

[小道消息] 新巴 798P 798X 暫定走線

ate214 發表於 2022-9-7 00:02 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2022-9-4 16:18
其實仲有798轉682呢個殺手間,睇善水會唔會做大佢

殺手鐧係咪指反方向可以收足22蚊?
dennis28a 發表於 2022-9-7 00:07 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-9-6 23:49
798P延長全日?
難道想拉直798?

目標要為日後兩繁將沙儲彈藥。

依次我買兩間公司一半一半,如果橙巴爭氣其實將沙網輸唔晒。
JX9097 發表於 2022-9-7 01:15 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-9-7 00:07
目標要為日後兩繁將沙儲彈藥。

依次我買兩間公司一半一半,如果橙巴爭氣其實將沙網輸唔晒。 ...

淨講將沙
新巴一定有得打
終於食住沙中呢個全日位
又有火炭呢個工業區同駿洋短途頂住
而且potential有埋大圍

但係若果放大啲睇成個新界東的話
九巴就唔會輸
因為大老山轉乘網絡確係屈機
基本上成個新界東都包哂
(仲未計將埔開線之後已經唔使轉車入到去)

所以若果九巴出力谷兩條將沙的話
應該會係五五波
我相信蝕錢又未致於
但起碼分咗半邊江山畀九巴
ben2004 發表於 2022-9-8 11:47 | 顯示全部樓層

798P, 798X 拆線個方向錯左, 將將軍澳站同調景嶺分拆冇好處

先唔講依家既客量係咪支持到拆線, 純粹講要點拆, 798 依家做緊調景嶺+將軍澳, 坑口, 寶林 3 個區, 如果將來要加資源拆兩條線做埋環保大道, 另一邊做埋大圍,  應該係一條環保大道, 寶林, 另一條做調景嶺, 將軍澳, 坑口, 前者經沙田站去火炭, 後者經沙田站去大圍, 有以下幾個好處 :

1) 調景嶺, 將軍澳, 坑口比起依家 798 唔使去寶林, 車程上一定快左, 坑口之後直上將隧慳到接近 10 分鐘, 有機會可以吸納返頭幾站嫌兜既客
2) 798 依家起調景嶺, 將軍澳既走線已經係最快方法做哂幾個大站, 用 798P, 798X 分拆將軍澳站, 798 另一個行法做調景行坑口寶林, 兩邊都見得會快好多
3) 環保大道 + 寶林可以做返寶林直出, 以依家 798 寶林客比例最多, 寶林直出將隧係有必要留返, 做寶林果條線亦都應該係去火炭果條而唔係大圍果條, 避免影響現有乘客, 環保大道一帶係新增服務, 依家班客本來就要搭 98 去觀塘轉車, 或者 797 去將隧轉 798, 一程過就算兜埋寶林相信都有一定吸引力
4) 環保大道同寶林之間本身交通唔算方便, 黨鐵要起將軍澳站轉回頭車唔使講啦, 綠小 115 貴到飛起, 798 起碼回程做到半邊分段平價, 而環保大道同坑口本身已經有綠小 113 同埋 298 系, 另一邊去調景嶺將軍澳已經有 793, 796X, 797M, 環保大道+寶林起碼都叫做新市場

不過咁拆都有以下問題:
1) 環保大道去寶林可以經寶康路, 靈康路, 寶順路行返原線, 只係停多一個唐明街燈位, 車程亦都唔算好耐, 但係回程寶林去環保大道要做返原線既話, 礙於道路設計問題, 最快只可以行坑口外圍, 計埋將來寶寧路迴旋處要停 3 個燈位, 冇左 skip 坑口既效果, 如果要解決呢個就要將寶林一帶走線同依家完全調轉, 環保大道去寶林跟綠小 115 行, 寶順路上將隧, 回程就跟 690 去寶林, 再跟綠小 115 去環保大道
2) 將 798 拆兩條線, 有d懷疑非繁夠唔夠客 support, 當非繁兩條都 20 分鐘一班, 都比依家非繁一條 15 分鐘用多左車, 而繁時更因為大老山塞車問題客量一路跌緊, 短期內呢個問題冇得解決
3) 拆線會少左車將隧直達寶林, 寶林去將轉搭 79 系既吸引力又細左
4) 康翠問題冇解決到

JX9097 發表於 2022-9-8 15:09 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-9-8 11:47
798P, 798X 拆線個方向錯左, 將將軍澳站同調景嶺分拆唔會冇好處

先唔講依家既客量係咪支持到拆線, 純粹講 ...

798好似閣下建議咁拆似乎係最容易過關嘅方法(暫時撇開夠唔夠客嘅問題)

1. 環保+寶林
2. 調景嶺+將軍澳+坑口

路線1回程唔需要經坑口外圍,可以係
景榕《》景林《》欣景路《》新都城/ 梁潔華《》
茵怡《》寶康《》將軍澳運動場《》清半《》康城
(簡單而言係跟690入寶林後再跟290X去運動場)
流星☆雨 發表於 2022-9-8 23:40 | 顯示全部樓層
上繁西行真係冇必須入六美,連美輝街都唔需要停
非繁就停美輝街美林算啦
趕客路上 理_得你
kmb71k 發表於 2022-9-9 01:05 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-9-8 23:40
上繁西行真係冇必須入六美,連美輝街都唔需要停
非繁就停美輝街美林算啦 ...

而家善水開新線專掃盲點位
唔難諗點解條798P要深入美松及美田
以上回應,是否可行?是否合適?
jpoon 發表於 2022-9-9 05:24 | 顯示全部樓層

好心就善用下轉乘網絡啦,三條綫堆晒響沙中同將工唔知做乜
798P行河東好過啦,如果美田美林有位,放美田美林再經大圍、車公廟、沙角上沙瀝好過;798X火炭落第一城(真係驚唔夠客咪兜石門先去第一城)再入大老山,然後飛走寶林,只做坑口、日出康城同將軍澳工業區
http://jpoon9394.blogspot.com/
kiwai 發表於 2022-9-9 06:21 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-9-9 05:24
798P行河東好過啦,如果美田美林有位,放美田美 ...

善用轉乘網絡?
如果兩條線都係10分鐘內有車, 轉乘都冇乜所謂
但如果兩條線都30分鐘先一班, 邊個想轉乘?
JX9097 發表於 2022-9-9 10:00 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-9-9 05:24
798P行河東好過啦,如果美田美林有位,放美田美 ...

咁我又覺得停沙市係有佢嘅必要性
因為成個沙田最旺一定係沙市
而且河東(秦石)有幾大需求?
(睇下條80X/ 89B搞到咩樣
沙角/ 博康停田園閣本身都serve到)

最簡單一定係直插沙市
然後「向左走向右走」
大圍/ 火炭需求上相對較細
用轉乘都尚算合理

至於將軍澳區內就...
真心要精簡路線