hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴950開辦消息
開啟左側

[路線消息] 城巴950開辦消息

GD1570 發表於 2022-9-7 12:17 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-7 12:13
我覺得在屯門搭得九巴往返港島,應該有很大部份都會用月票,
就算有950,九巴客轉會機會低

通勤過海客就當然會用月票啦...
但唔好忘記都仲有一大班無月票嘅屯門友,
(唔係位位屯門友都有買月票的),
仲有樂悠卡客戶呢...
依班人數都唔少㗎。

我都贊成半全日嘅950要學961咁經停銅鑼灣,
咁樣係可以吸到客的。

至於兆康過海客,我覺得都會有一大部份人轉投950,
主因係搭鐵始終都係要轉車,時間上未必快950好多,
但950勝在一程車加一定有位坐,依個對於屯門友嚟講係好吸引的。

你有你可愛,我有我好笑。
S3bl430 發表於 2022-9-7 12:25 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-9-7 12:17
(唔係位位屯門友都有買月票的:l ...

没有月票果班,相信也不會刻意等950,見車就上,or直接港鐵
950面對960車海無乜競爭力,我已經無計961可以輔助960的因素

至於兆康,係有潛力但未必有好多客肯等巴士,
尤其是如果950開得唔密的話

如果非繁開30分鐘一班,估計會似九巴900咁,
早繁生意好好,可以頂閘,
傍晚生意一般,最多坐滿
非繁生意淡靜

如果我係善水我都會摶950半全日,長遠來說單單服務54區都應該夠客,
依幾年要慢慢守

錯字連篇
GD1570 發表於 2022-9-7 12:34 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-7 12:25
没有月票果班,相信也不會刻意等950,見車就上,or直接港鐵
950面對960車海無乜競爭力,我已經無計961可以輔助 ...

都未必無客嘅,始終一程車過係賣點,依家又有埋ETA,54區城巴路線收車情況一啲都唔嚴重,
50M依家蝕住都按時間表,都儲到客返嚟,我相信950都一定會有客。

咁當然,960車海真係會贏,但如果直去銅記嘅話我相信班客又未必唔會睇ETA等950嘅。

回當初:54區所有路線本身就係真係要儲客,DAY 1開線未入伙。
就連被睇好嘅K54都係儲客咁儲返嚟,依家市廣場同新墟街市都有客專等K54。

he_01 發表於 2022-9-7 12:35 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-9-7 12:14
962P龍門居開點樣行龍門路上公路呢...
962P主力喺碼頭圈啵...

962P改做類似962G早繁版
開多條置樂>恒福>泳池
952/P縮短去三聖開
GD1570 發表於 2022-9-7 12:43 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-9-7 12:35
962P改做類似962G早繁版
開多條置樂>恒福>泳池
952/P縮短去三聖開

置樂恆福泳池依一刻真心未必撐到條線,
維持返現狀其實比較好。
暫時諗到其中一個唔好處就係要塞哈囉...

1320 發表於 2022-9-7 13:07 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-9-7 12:12
如果因為咁開唔到962X早繁 可以置樂開經恒福 泳池上公路
962P改經龍門路上公路 ...

我都係咁諗, 而且 頭2站同 952P 同位, 保證一定好快有客
The Designer
1320 發表於 2022-9-7 13:10 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-9-7 12:43
置樂恆福泳池依一刻真心未必撐到條線,
維持返現狀其實比較好。
暫時諗到其中一個唔好處就係要塞哈囉...

其實可以係 哈囉 最塞車時段定點開1,2班就得, 真係好爆先再考慮加車
KM8453 發表於 2022-9-7 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-9-7 12:17
(唔係位位屯門友都有買月票的:l ...

認同 950 兆康一帶有得打。

近欣田一邊,行去西鐵站上埋車都隨時要 10 分鐘。邨口屋苑門口有巴士直出,就算要守一陣,都一定有得做。

例子,隔一個站去到天水圍,同樣極近西鐵站,969 都仲有乘客幫襯,天耀特班照樣開車。同西鐵遠近 / 有無九巴月票真係唔太重要,長途乘客有時更著重舒適度,巴士點都會有支持者。
KU_7002 發表於 2022-9-7 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-9-7 13:10
其實可以係 哈囉 最塞車時段定點開1,2班就得, 真係好爆先再考慮加車

其實可以考慮拆962C一併過處理龍門居同置樂過海慢既問題
962C 碼頭、美樂、龍門、IFC、演藝、入境處、北角消防局及QB

962D 中央廣場/三聖、置樂再跟新962C去QB

962C同962D加BBI免費轉乘2/5X/18/967X/969X補番港島北岸其他位
1320 發表於 2022-9-7 13:29 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-9-7 13:17
認同 950 兆康一帶有得打。

近欣田一邊,行去西鐵站上埋車都隨時要 10 分鐘。邨口屋苑門口有巴士直出, ...

我都一開始係咁諗, 但50, 55出黎既數據好似令我有點意外, 54區入面就剛開始入火裝修, 應該都係得50M, K54, 67A逆方向先會多客,
50, 55 係54區無客正常, 但 欣田, 兆康都交唔到客就真係...........(正路要交10-20人唔難)
但下繁都係得10-20人左右 , 50成日跟63X後面, 咁就10個都無, 不過有客都好, 都有一半都係依賴轉962X/952B既客, 欣田, 兆康 真係出唔到客咁.....