hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴971及城巴20客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴971及城巴20客量報告

樓主| ricky 發表於 2022-9-10 20:55 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2022-9-10 20:35
一係就放棄904反正呢條線已經無得再做九巴留低等蝕錢。971食904呢個會係最好方法

一係904加經西環做埋90 ...

西區唔會咁輕易放棄104。
前荃葵青區居民
bennyho1004 發表於 2022-9-10 21:48 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-9-10 20:55
西區唔會咁輕易放棄104。

104紅隧轉乘既功能已經無左,旺角有西隧車
最多係101改做101x特快,順便同111重組,咁西區會有快車去紅隧
kmb71k 發表於 2022-9-10 22:00 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-9-10 20:35
一係就放棄904反正呢條線已經無得再做九巴留低等蝕錢。971食904呢個會係最好方法
一係904加經西環做埋905果份,905做特快上環上西隧,再取消104。

你回夠帶灌夠水未?
次次一見到有人講904 905 971
你就成日回帶話叫904食埋905西環果部份
你未搭過905唔知905主力服務緊咩客就出少句聲當幫忙啦
我都解釋過好多次點解唔可以合二為一
硬係有人成日選擇性盲

仲有
而家旺角西環紅VAN都要蝕住做
拎904變綠VAN?
有小巴公司會啋你?
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| ricky 發表於 2022-9-10 22:16 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2022-9-10 21:48
104紅隧轉乘既功能已經無左,旺角有西隧車
最多係101改做101x特快,順便同111重組,咁西區會有快車去紅隧 ...

101做沿途流水勁,仲好過做貴價101X
前荃葵青區居民
bennyho1004 發表於 2022-9-10 22:26 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-9-10 22:00
你回夠帶灌夠水未?
次次一見到有人講904 905 971
你就成日回帶話叫904食埋905西環果部份

我知905主力西環,但問題而家係904已經半死,係咁俾人減班
咁如果係咁點解唔利月904/905殺左104?
12Lane 發表於 2022-9-11 03:27 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-9-10 17:45
如果971同904重組又得唔得?971改特快旺角上荔枝角甚至加跨公司bbi。順手縮短905係上環開,104縮落交廣。17 ...

特快係有用904同西旺唔會搞成咁啦。
重組都嘥米飯,直接取消904再加971+905轉乘算把啦,最好就連43M同47P都KO埋,搵條347走線全日,真係有得救下。
以前M47真係唔差,唔知點解多左三個地鐵站要搞到咁嘅田地。
kay 發表於 2022-9-11 08:33 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-9-11 03:27
重組都嘥米飯,直接取消904再加971+905轉乘算把啦,最好就連43M同47P ...

同47A比M47算差了
不過M47本身問題係沿線都有唔少選擇

就算轉左43M有期繁時15分一班
唔係春秋二祭派架9頭豪
都打唔爆

依家43M同當年中巴47 77無分別
城巴47A呢種為左搶市佔而開密車
佢自己後來都推翻左
佢自己條41A都曾經轉單層加班
之後都減返晒

其實好似43M呢D線
就算話想用347取代都好
第一件事係要23 58 58A 59 10 HR42小巴停晒佢地
如果呢D小巴停晒
43M都肯定需求會大過依家好多
要巴士公司陪跑43M咪開30分架
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| ricky 發表於 2022-9-11 10:13 | 顯示全部樓層
971在十點零就收車,會唔會早得滯?
前荃葵青區居民
12Lane 發表於 2022-9-11 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-9-11 08:33
同47A比M47算差了
不過M47本身問題係沿線都有唔少選擇

主要問題係43M連輔助小巴都做唔到呢。
同埋唔太覺得43M同10、23係同一客路,10係主力大口環碧荔道穿梭線,23都係唔做域多利道。

係條58系列係真係㩒住巴士黎打,但就算當初58同巴士二取其一,都唔見得太可能,除非巴士會上落大口環道,可以同小巴一樣方法穿過數碼港去華富,咁反而客量有保證。43M連「輔助」角色都唔係,尤其是堅城小巴站個泊位真係靚到一絕,冇咩人會想行番出大路搭車…
西港島線對交通衝擊無疑係大,但43M呢個重組都睇到摸不著頭腦,連輔助都輔助得衰過人,講真就算執雞都執唔到幾多…
巴士的膠 發表於 2022-9-11 10:19 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-9-11 03:27
重組都嘥米飯,直接取消904再加971+905轉乘算把啦,最好就連43M同47P ...

首先,如果屎水真係做到減路線數量,但加班,我會支持取消埋43M,加971兩邊唔過海分段。反正加分段同轉乘成本係好低。

同時應該加埋971-970/X同方向互轉,做埋旺角以北同上下路之間嘅切換。
加970/970X/971轉屎水獨營線個優惠額,開發埋佐敦同西九經西隧過中區甚至東區客。參考936A轉968X,荔枝角尾站去東區頭站只係半個鐘,如果933/989全日加埋轉乘,應該唔會比110慢。
當然唔少得近其新貴793/795X啦,九展、亞太區等去西區南區都唔方便。