hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城二有生意都唔識做?
開啟左側

[問題] 城二有生意都唔識做?

Sita1004-1017 發表於 2022-9-12 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

岩岩所見S1/X1雙向都頂閘,今日城巴做X1只開基本20分鐘一班,反之龍運S1就車接車開

A車又4/5點先有回程,去程除咗A29之外其他果d都係冇服務,點解呢幾日有生意都唔識做?(仲走去介紹即日來回優惠,慳d啦得單向服務);連宣傳都無
sq285 發表於 2022-9-12 13:47 | 顯示全部樓層
咁都唔加班的話,可能廠商會只係包咗某個班次嘅X1,其他要城巴自己食返(但又唔問得廠商會或者個客攞錢)?

從來展覽會都唔會單一方向多人架啦,大把人行兩三個鐘就走,又大把人假期瞓到自然醒先出發架啦,如果有錢搵點會唔擺定十部八部車喺東涌候命?
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2022-9-12 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-12 13:47
咁都唔加班的話,可能廠商會只係包咗某個班次嘅X1,其他要城巴自己食返(但又唔問得廠商會或者個客攞錢)? ...

頭先東涌站見到有4部城巴停喺度冇開車,見到佢開20分鐘嗰陣仲要等10幾分鐘,即刻返去上S1

A車又介紹人即日來回,你得單向服務點用?
所以連宣傳A車都慳返,人哋龍運就有啦
sq285 發表於 2022-9-12 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-9-12 13:54
頭先東涌站見到有4部城巴停喺度冇開車,見到佢開20分鐘嗰陣仲要等10幾分鐘,即刻返去上S1

A車又介紹人即 ...

唔睇唔知原來龍運A下晝12點開始兜博覽館,可能見今日冇份做X1所以拉客?
咪住先,今日收五點,城巴四點先兜A車入去?抵佢發囉
kmb71k 發表於 2022-9-12 14:25 | 顯示全部樓層
九巴冇玩X1?
以上回應,是否可行?是否合適?
sq285 發表於 2022-9-12 14:28 | 顯示全部樓層

X1不嬲都係兩間公司隔日開
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
toby_tl10 發表於 2022-9-12 15:09 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-12 14:00
唔睇唔知原來龍運A下晝12點開始兜博覽館,可能見今日冇份做X1所以拉客?
咪住先,今日收五點,城巴四點先 ...

城巴大部分A線1600/1700後先開始提供服務,梗係四點先兜入去啦,兩點三點根本冇A車開(A29除外)

城二開多幾班車都好似好辛苦咁,啲車又冇交牌費,又唔知有冇人開車(雖然另一邊廂龍運E都收到不似人形)
To infinity... and beyond
lsc04d11 發表於 2022-9-12 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層

係啲A車疏到60分鐘一班”儲客”條隊先好似好長 先至有個好好做嘅錯覺  仲要所有屯赤車一條隊 所有青馬車一條隊

琴日望住時間表去等A33 (因為朝早喺v city已見識過免費shuttle的吸引力) 最後屯赤所有車黎齊 A33就消失了 但....反而A33係最好客嗰架  A36叫極都只係一個人

仲有 成班人都唔知條線(A33)去邊 自己又應該邊度落 仲聽到有個話去九龍.... 去到最後 架架車都冇話坐到一半 係咪真心咁好賺呢?

城機用E線賺就聰明 又唔洗加班 又唔洗驚司機會行錯路(因為係總站同日常行車路線) 仲可以大大聲sell長者2蚊出市區(政府會俾番補貼城巴嫁啦)
andy92 發表於 2022-9-12 16:10 | 顯示全部樓層
中午見到 V City 排左 200+ 等 Shuttle,龍尾排到 50M 站頭

A33X 到站都上左 40+,有部份人知道要再轉車就無上
AVBWU39 發表於 2022-9-12 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層

X1同大會傾好左,淨係做X1都賺啦