hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城二有生意都唔識做?
開啟左側

[問題] 城二有生意都唔識做?

tommy14D 發表於 2022-9-12 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層

E線今日勁full,但班次就同平日差唔多
j6ny 發表於 2022-9-12 17:14 | 顯示全部樓層
亞博館有工展會係最後一日
GK9509@39A 發表於 2022-9-12 17:24 | 顯示全部樓層
善巴話開一班蝕一班,點會加班,越加越蝕(曲都圓再變直
請讓座予同行啲小孩及長者
AE367 發表於 2022-9-12 17:41 來自手機 | 顯示全部樓層

GK9509@39A 發表於 2022-9-12 17:24
善巴話開一班蝕一班,點會加班,越加越蝕(曲都圓再變直

聾混咪都係一擔擔。

https://www.facebook.com/105681441088414/posts/pfbid0GNH3gDbVcsQcCYATw2PZjGck7G73GukYQuTtrjMfemFCRfMwEaRFmL9ZtiyVLccel/
AP149 發表於 2022-9-12 21:20 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-12 13:47
咁都唔加班的話,可能廠商會只係包咗某個班次嘅X1,其他要城巴自己食返(但又唔問得廠商會或者個客攞錢)? ...

其實X1即係免費穿梭巴士東涌線,大會同巴士公司夾左租幾多架幾多分鐘一班車,所以係唔會有加班空間(冇可能突然開一班要收錢嘅X1出黎)
如果正常位位照收$5.8,咁嘅客量開到車駁車都得呀
低級趣味扮高級:369
ccicoltd 發表於 2022-9-13 00:28 | 顯示全部樓層
AP149 發表於 2022-9-12 21:20
其實X1即係免費穿梭巴士東涌線,大會同巴士公司夾左租幾多架幾多分鐘一班車,所以係唔會有加班空間(冇可能 ...

明年租旅遊巴好了,像 Global Sources 一樣,半小時一班 60 座,上不到自己想辦法。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
JF7222 發表於 2022-9-13 01:05 來自手機 | 顯示全部樓層

AP149 發表於 2022-9-12 21:20
其實X1即係免費穿梭巴士東涌線,大會同巴士公司夾左租幾多架幾多分鐘一班車,所以係唔會有加班空間(冇可能 ...

星期日龍運15分鐘一班,有時連開兩班,所以唔存左冇加班空間
sq285 發表於 2022-9-13 01:38 | 顯示全部樓層
JF7222 發表於 2022-9-13 01:05
星期日龍運15分鐘一班,有時連開兩班,所以唔存左冇加班空間

咁究竟係一個實數,傾好開幾多班就幾多班,按人頭計,定睇實際情況由佢開幾多班,都係兩間巴士公司同廠商會傾,我哋食花生嘅又知幾多吖

不過每個情景出到嚟,用幾多力去做就真嘅
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
GD1570 發表於 2022-9-13 08:09 | 顯示全部樓層
JF7222 發表於 2022-9-13 01:05
星期日龍運15分鐘一班,有時連開兩班,所以唔存左冇加班空 間

你肯定唔大會要求淨得星期日開15分鐘1班?

樓主本身都有誤導,X1依3日當免費穿梭巴士咁行,班次一早同大會夾好,
如果本身係用旅遊巴行根本唔會有依編文,
有版友都話屯門線有200人排隊等車,
又唔見樓主去影,或者發文話唔的車行!

既定立場嘅嘢,根本無討論空間。
你有你可愛,我有我好笑。
toyl 發表於 2022-9-13 08:44 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-12 14:00
唔睇唔知原來龍運A下晝12點開始兜博覽館,可能見今日冇份做X1所以拉客?
咪住先,今日收五點,城巴四點先 ...

咪住先,兩蚊雞散場唔會搭A車架,如果佢地搭入場見到唔係$2已經噴到司機一面都係,散場一定唔會搭囉!

再者,城二有牌費巴士數目已經回落至上次續專營權加車之前,仲未減走已經park-up緊未做日常月驗數目,所以城二係有車都唔用得,繼續維持有限度服務……