hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴720、720A 及720P號線 上午繁忙時段服務調整 ...
開啟左側

[路線消息] 新巴720、720A 及720P號線 上午繁忙時段服務調整

koneotis 發表於 2022-9-15 00:01 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-14 23:44
上繁東行真係咁少車,其實 720 改港碼循環,入繞道直飛西灣河追時間。

720A 東行金鐘掉頭停埋西灣河補返 ...

西灣河、筲箕灣兜個圈都10-15分鐘,呢度對回車而言十分珍貴,特別係本身東行唔塞車,行告士打道同繞道車程唔會差太遠。老實講屎水最絕大可以720東行直接只往嘉亨灣,再補個BBI轉2X/720/2西行去筲箕灣
Ravenclaw 發表於 2022-9-15 00:11 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-9-14 23:44
上繁東行真係咁少車,其實 720 改港碼循環,入繞道直飛西灣河追時間。

720A 東行金鐘掉頭停埋西灣河補返 ...

唔系港碼呀,停埋租庇利街好落繞道啦...

至於新早繁720同720A,邊條應該直隊總站,邊條應該跟正線去總站,還是2條都咩,就有討論空間...

不過呢,聽聞東行早繁筲箕灣都有d客既...
2076 發表於 2022-9-15 00:16 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-9-15 00:01
西灣河、筲箕灣兜個圈都10-15分鐘,呢度對回車而言十分珍貴,特別係本身東行唔塞車,行告士打道同繞道車程 ...

早繁怡和大廈一段干諾道會塞巴士。

其實最合理應該係 720 循環運作,永和街、海港政府大樓、畢打街隧道、夏慤道天橋、告士打道。

咁樣回車夠快之餘,南區/西隧轉車客都可以用海港政府大樓轉車,至於政總就放棄啦。

720A 就真係唔駛開,私牌彈性高啲,唔一定要行返 720/A。
抗議962B重組
還我962全日服務
tomlui007 發表於 2022-9-15 11:41 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-14 23:58
筲箕灣得單吊 18X 就倒去鐵了。

西灣河都係西隧口轉車好過,如果冇 720 中灣繞的話......

己經有 720X,但 路程唔夠遠,同 港島綫 既收費標準,太貴啲人會去搭 港島綫 好過。除非佔中走線,玩循環 德輔道中 東行。回程飛走 金星大廈?要快又快唔起,720S貴啲會點快?灣仔站果帶要落好深,但無巴士到先焗住搭鐵咋?
qunow 發表於 2022-9-16 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層
720A過八點之後延長嘅原因之一可能係去到金鐘就算再即刻回返總站都差唔多九點,已經少咗人搭車,唔需要咁多架車繼續開,咁不如索性直行行入中環內街睇吓塞得到多幾多個客上車?
kay 發表於 2022-9-17 09:39 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-9-16 00:55
720A過八點之後延長嘅原因之一可能係去到金鐘就算再即刻回返總站都差唔多九點,已經少咗人搭車,唔需要咁多 ...

但係有人覺得唔係佢心目中方式重組就連機會都唔比就狂踩

以前D巴迷會話落實左先再睇情況
依家似乎已經倒轉左唔需要
換轉以前咁講會比人話

同理好似793
唔少人唔LIKE
都唔會比機會佢RUN一排再睇情況
但同一班人
換另一個NO.
就會話RUN一排先好再下定論

時代唔同講野係可以變
但唔可能同一時空下
兩條線兩個論述咁雙標
世界很簡單 人類很複雜
odwinkinglam 發表於 2022-9-20 12:31 | 顯示全部樓層

點解唔調整埋條720X?

繞道直去上環港澳碼頭,行返德輔道中,怡和大廈或大會堂做總站仲好
ccicoltd 發表於 2022-9-20 14:01 | 顯示全部樓層
odwinkinglam 發表於 2022-9-20 12:31

繞道直去上環港澳碼頭,行返德輔道中,怡和大廈或大會堂做總站仲好 ...

請問如何繞道直去上環港澳碼頭?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
brianso198 發表於 2022-9-20 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
odwinkinglam 發表於 2022-9-20 12:31

繞道直去上環港澳碼頭,行返德輔道中,怡和大廈或大會堂做總站仲好 ...

砵典乍街係客倉,落起碼一半

仲有,請解釋如何由繞道去港澳碼頭
asv2 發表於 2022-9-20 14:31 | 顯示全部樓層

繞道之後不停站去上環港澳碼頭就可以,
但九曲十三彎一啲都唔直囉

真係想玩繞道下一站中環之後去上環嘅,
出繞道追機鐵站路牌去金融街,
之後跟 673 U-Turn 入金融街地下通道去返干諾道中啦

起碼要取消皇后像同缽甸乍街兩個站,
換嚟改停 IFC 民祥街一個站(91同站),
唔知會唔會跌客喎