hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [港島特快] 建議開辦 45X,全日化 33X 88X,取消 5X 42 ...
開啟左側

[港島特快] 建議開辦 45X,全日化 33X 88X,取消 5X 42 43M 96

qunow 發表於 2022-9-14 20:24 | 顯示全部樓層

45X去到田灣嘅話不如真係拉埋上石排灣食7號線慳車
88X筲箕灣開?
77做特快嘅話,冇需要做已經有38服務嘅北角砲台山一帶,直接去到鰂魚涌,開20-30分鐘一班比較合理?
取消43M之後華貴連轉乘都冇?
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 20:29 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2022-9-14 10:09
炮台山真係無人權架喎
2號長期開刀名單,連18都飛MAF
唔想落地底就只能焗搭619? ...

仲有 A11 的,$6.5 豪華快車,對面馬路有 $2.6 的電車......

當然,行去林士街都仲有 18 搭。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 20:31 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2022-9-14 11:15
反對開辦經薄扶林道嘅45X!域多利道沿線交通已經十分不便,只有43M、971服務全段,而家仲想抽走埋43M?
除 ...

利申: 域多利道前居民

以前 M47 年代都好少搭啦,基本上都係小巴出入。反而 971 搭得多,尤其是落去香港仔,果架 58A 根本同冇係冇分別。

971 加到非繁唔疏過 20,以及加雙向分段已經方便過宜家 43M 971 各 30 分鐘一班,971 北行仲要係唔搭得。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 20:36 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2022-9-14 16:17
個idea 係幾好,特別18咁行可以同時做中碼同德輔道中,45X如果飛埋置富更好,同埋落山方向較支持跟970行做 ...

45X 做置富主要係想補償置富條 38 全日兜華富同香港仔改慢。

堅尼地城直飛天橋對田灣置富的行車時間會較吸引,同時田灣來往堅尼地城本身有條 43M,都係要塞 45X 落去補返位。

行水街的話就做唔到補償 38 的目標。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 20:41 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2022-9-14 18:11
就係為補5X
嘉安街同水街仲有客專等5X
我覺得做水街有用過堅城

嘉安街同水街搭得 5X,去國金二期都唔少,呢方面有 18 去做。

至於去金鐘灣仔,等 1 5B 點都密過 5X,水街仲有 37B 揀。

銅鑼灣係麻煩少少,不過正常人都係揀鐵...... 18 未來可能仲會停埋皇室堡,叫做做到埋銅鑼灣的。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 20:45 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-9-14 20:24
45X去到田灣嘅話不如真係拉埋上石排灣食7號線慳車
88X筲箕灣開?
77做特快嘅話,冇需要做已經有38服務嘅北 ...

45X 食唔到 7 號線,因為 45X 都唔停西營盤同中上環。

88X 果度打錯左,係小西灣藍灣先啱。

77 做特快,炮台山係第一步,可以視乎客量再諗直飛北角。不過田灣總站來往炮台山真空未必過到田灣果關,可能要 45X 拉去北角補位。

43M 華貴班客可以搭 lift 去華富商場上 971,落堅尼地城亦都有 45X 搭。堅尼地城返華貴要諗下加 971 轉 45X 或者 45X 轉 45X 轉乘。
抗議962B重組
還我962全日服務
Commy 發表於 2022-9-14 20:47 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-14 20:36
45X 做置富主要係想補償置富條 38 全日兜華富同香港仔改慢。

堅尼地城直飛天橋對田灣置富的行車時間會較 ...

45X田灣置富上車
要兜哂薄扶林道堅城再去灣銅
就算坐兜華富香港仔既38
都肯定快過45X

田灣華貴行落田灣街/華富有971去堅城
步行距離可以接受
唔一定要坐45X
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 20:52 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2022-9-14 20:47
45X田灣置富上車
要兜哂薄扶林道堅城再去灣銅
就算坐兜華富香港仔既38

田灣就係 38 快,不過置富就應該係 45X 快的。不過田灣都唔係人人會行出去田灣街搭 38,總有人唔願行,咁 45X 就幫到佢地。

係就係有 971,不過 43M 本身係堅尼地城站接駁 MTR 服務,45X 可能都係要做返,下下都叫田灣人行出田灣街,本身 43M 就唔駛開......
抗議962B重組
還我962全日服務
Commy 發表於 2022-9-14 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-9-14 20:52
田灣就係 38 快,不過置富就應該係 45X 快的。不過田灣都唔係人人會行出去田灣街搭 38,總有人唔願行,咁 ...

置富都未必45X快
就算快,價錢牌差太遠

真係唔願出田灣街
唯有加78BBI
不過真係兜田灣得43M 77
唔見得唔肯行
ate214 發表於 2022-9-14 20:59 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-14 20:29
仲有 A11 的,$6.5 豪華快車,對面馬路有 $2.6 的電車......

當然,行去林士街都仲有 18 搭。

先不論班次正常與否
A11同619到炮台山前既行法有好大分別?