hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 2A 8 780 重組,提供耀東全日特快銅鑼灣服務 ...
開啟左側

建議 2A 8 780 重組,提供耀東全日特快銅鑼灣服務

樓主| 2076 發表於 2022-9-14 22:28 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2022-9-14 21:15
當然耀東有得做
與其郁8
可以考慮780加停內告

有諗過,不過要配合 88X 做全日,如果唔係都係倒走柴灣果堆中環客。
8 就點都要搞,係睇下取消定係上耀東會好啲......
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 22:29 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-9-14 22:05
2A減完班又多批客坐722落山

屎水又贏

722 宜家客量都好過以前,始終 2A 要用怡和街 quota,就算價錢冇分別,善水都緊係想推流水客比 722 好過。
抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2022-9-14 22:59 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-9-14 22:28
有諗過,不過要配合 88X 做全日,如果唔係都係倒走柴灣果堆中環客。
8 就點都要搞,係睇下取消定係上耀東 ...

問題係780果個跌客問題遠比8嚴重

而且早繁8X 780P 8三條都係做柴灣斜至銅鑼灣, 後者仲要係經康翠台

好明顯係過多

如果要改慢8既話, 780行返回頭路似乎係有佢必要性
brianso198 發表於 2022-9-14 23:01 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-14 22:29
722 宜家客量都好過以前,始終 2A 要用怡和街 quota,就算價錢冇分別,善水都緊係想推流水客比 722 好過 ...

問題係呢堆客原本2A係有能力處理

係都要搞到佢無能力處理要人幫
仲搞到太古鰂魚涌少左車搭

乜真係咁好?

8H停個銅鑼灣無咩人show係好大問題

我覺得因為咁樣而要2A減班無問題, 77單向唔經鯉景灣兼加個筲箕灣至銅鑼灣雙向分段囉
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 23:13 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-9-14 22:59

而且早繁8X 780P 8三條都係做柴灣斜至銅鑼灣, 後者仲要係經康翠台

780 問題冇解,始終 780 點都要做返中環返柴灣,88X 做少左個柴斜幫唔到 780。

不過 780 如果有 88X 全日,西行係有條件行返舊路,銅鑼灣加站,早繁有 780P 時段就維持原線會較合理。

早繁抽走 8,銅鑼灣交晒比 780P 做會較合理。事實上,早繁的 8 係有條件改耀東開車,用 780P 加班取代 8 早繁都冇問題。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 23:32 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-9-14 23:01
問題係呢堆客原本2A係有能力處理

係都要搞到佢無能力處理要人幫

2A 減 2 車,單單係分走左耀東來往銅鑼灣的客去 8 仔,已經肯定夠載。因為耀東來往銅鑼灣的客係霸住 2A 的全程車廂空間,佢地去晒搭 8 的話,2A 當然有能力處理。

如果要 77 加雙向分段,2A 起碼非繁得返 20 先有可能。

事實上如果唔係駱克道街市來往太古鰂魚涌問題,2A 係應該要縮短去堅拿道巴士專綫去減車,比起 cut 班會合理啲。
抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2022-9-15 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-14 23:32
2A 減 2 車,單單係分走左耀東來往銅鑼灣的客去 8 仔,已經肯定夠載。因為耀東來往銅鑼灣的客係霸住 2A  ...

而家東行又有116又有77搶2A生意,未計北炮一大堆23,38,42請問2A廿分班未?

qunow 發表於 2022-9-15 01:21 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-9-14 22:59

但就算加停內告都只係做到單邊,除非東行搞到好似新99咁行
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
 樓主| 2076 發表於 2022-9-15 02:34 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-9-15 01:13
而家東行又有116又有77搶2A生意,未計北炮一大堆23,38,42請問2A廿分班未?

...

咁就緊係未 20 分班,善水點都唔會夠膽咁做,未比人鬧過咩。

不過 2A 有個問題係佢東行客量好飄忽,前面有架 77 食左佢啲客的話,全程就得半車,冇 77 就識得 sogo 上到滿座。

西行 77 冇分段,所以 2A 西行客量係穩定好多。不過咁睇,如果 8 仔真係兜得成耀東,2A 一定會少左客搭。未至於落到去 20 分鐘一班,但東行 sogo 應該冇咁易上滿,有條件分啲車比 8 做密東行班次。始終 8 東行客量靚仔過西行唔少。

8 兜耀東搵 2A 找數其實算係合理,至少我唔認為耀東會反對 2A 抽車比 8 上耀東。不過鰂魚涌太古點搞又係一個問題,條 8H 有用少少的話,成件事會好睇好多,始終堆客都唔識由伊榮街落車去銅鑼灣。

我覺得如果抽 2A 找數的話,8H 抽啲 82 車做密佢會有用過做 2A + 82,始終 82 有 82X 同 85 幫手。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-9-15 03:33 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-9-15 01:21
但就算加停內告都只係做到單邊,除非東行搞到好似新99咁行

東行都係要搭返 8 / 8X,一係行耀東一係行北角。

不過新 8 下繁後最多客果段時間,往柴灣可以諗下拆開耀東同柴斜兩條線去做。
抗議962B重組
還我962全日服務