hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 84M 班次調整
開啟左側

[路線消息] 九巴 84M 班次調整

matchnacu 發表於 2022-9-14 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層

呢條線一直都疏車, 但一直都好準時, 所以未有app嗰陣已經係夾時間等佢黎, 所以捱到宜家先話減班係奇蹟
KG1428 發表於 2022-9-14 20:25 | 顯示全部樓層
作為鑽石山居民,84M可以講是可有可無
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
ENS529 發表於 2022-9-14 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-14 12:40
我諗如果89S繞經富安花園總站, 84M有空間縮返去第一城,甚至取消+谷密82X

其實都仲有威院客嘅,
不過搵82X來回兜埋,
再用85A入沙田方向繞經樂富總站同富美街,
就可以直接送84M上路~

係可憐樂富橫頭磡得返75X一條大老山線轉車啫...
HV7025 發表於 2022-9-14 22:10 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-9-14 12:12
呢條線既存在感真係極低。
唔係呢張減班通告,我差d以為佢已經不在人世。 ...

咁84M唔係點經生客區
加上九龍段好短,外區人唔知佢存在都正常

但正正係九龍段夠直接,用車唔使多,輸極都係4、5架車,資源同區內線相若,實際都身兼半條區內醫院線
而且喺第一城站附近搭84M仍然快過搭鐵,走客唔算明顯
叫做做到新蒲崗、小瀝源同石門,繁時雙向有客(雖然唔算好多)
HV7025 發表於 2022-9-14 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2022-9-14 21:12
其實都仲有威院客嘅,
不過搵82X來回兜埋,
再用85A入沙田方向繞經樂富總站同富美街,

82X同84M貌似重疊,但新蒲崗、樂富、鳳德係串唔埋一條正常走線
格硬合併會係一條非常兜路嘅走線,行車時間可觀
兩條線嘅舊客見到咁兜路都走人,但車就慳唔到幾多架,拉上補下未必有so
隨時係由得84M幾架車喺度仲好,有可能係84M仍然生存嘅原因
284 發表於 2022-9-14 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2022-9-14 12:29
講減班呢條線都硬淨, 無記錯開線係 15-25, 到而家都只係 20-30

係,講咗取消或者併入82X起碼20年都未摺
dubbies 發表於 2022-9-14 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層

繁時執雞 另外愉翠 石門上大老山 輔助下89x 用車唔多幾有用
巴士迷A號 發表於 2022-9-15 01:26 | 顯示全部樓層
dubbies 發表於 2022-9-14 23:16
繁時執雞 另外愉翠 石門上大老山 輔助下89x 用車唔多幾有用

繁時大老山唔少人特登等佢出鑽石山轉車
matchnacu 發表於 2022-9-17 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士迷A號 發表於 2022-9-15 01:26
繁時大老山唔少人特登等佢出鑽石山轉車

所以我一直都懷疑緊條線盤數其實唔差:

84M雖然疏車, 但車少而且路線短(所有馬鞍山出九龍嘅巴士中佢係最平嗰條線), 所以成本低。

同時第一城嗰度執下雞, 富安又有啲唔想行出去坐鐵嘅人, 所以有一定需求。

因此, 成本低, 但有一定需求, 最後條數無賺無蝕, 要大改又無動機, 要殺線又有排未輪到佢, 咪有得佢繼續做囉
matchnacu 發表於 2022-9-17 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-9-14 12:12
呢條線既存在感真係極低。
唔係呢張減班通告,我差d以為佢已經不在人世。 ...

可能就係因為佢存在感低, 所以先可以安然渡過咁多年都無事.

我細細個日日坐佢返幼稚園, 大專嗰陣日日坐佢落鑽石山轉地鐵去北角, 宜家搬咗出去住, 但經常返馬鞍山食飯, 食完坐佢去大老山轉車, 所以我對呢條線好有感情, 個人希望唔好cut呢條線