hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 251B 班次調整
開啟左側

[路線消息] 九巴 251B 班次調整

arfung 發表於 2022-9-14 19:26 來自手機 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-9-14 18:22
251B係死局嚟,獨市位唔係冇,但獨市吸引力太薄弱,而且唔係獨市嘅位,佢嘅走線又係最慢嗰條先係致命傷。 ...

若不計算當年51號雙層車頻密班次,251M逆時針循環年代應該係最輝煌,近年的確越做越頹。
HB00610 發表於 2022-9-14 19:51 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-9-14 19:26
若不計算當年51號雙層車頻密班次,251M逆時針循環年代應該係最輝煌,近年的確越做越頹。 ...

251B面對嘅問題大好多,去西鐵站嘅話,251B基本上係係同一個站來講最慢嘅一條。

53都係半個鐘一班兜慢路嘅超慢線,但如果拎沿線中途點去另一中途點來講,其實可能佢係最快甚至唯一嘅選擇 (青衣人鬧爆想佢死嘅41,其實都有類似情況)

但251B喺呢方面嘅競爭力真係相對係冇

如果萬一同54/77K聯合到達班次嘅話,問題更大。

251A雖然都有64K同佢塞(甚至NR918嘅車海),但起碼64K唔上大欖,同埋去大欖隧道嘅車程上,251A走線上亦比較合理。
樂仔〞 發表於 2022-9-14 21:43 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-9-14 19:51
251B面對嘅問題大好多,去西鐵站嘅話,251B基本上係係同一個站來講最慢嘅一條。

53都係半個鐘一班兜慢路 ...

54 77K 251B 一向都係聯台到站班次
12Lane 發表於 2022-9-15 01:41 來自手機 | 顯示全部樓層

開左咁耐有好客過咩?咪又係當年攞條251M去換。咪話唔好聽,你估大欖轉車站真係地鐵站咁嘅轉車環境咩,大大個錦上路站多幾多小巴巴士出入鄉村,疏車時段仲會唔會咁老襯去到轉車站死等251B?呢類地區用中小型巴士做密班次比人轉車就得姐,大大部巴士,你開幾疏都唔可能坐滿部車,仲要錦公車多路窄,真係嫌時間多先搭巴士。
天空之神 發表於 2022-9-15 04:56 來自手機 | 顯示全部樓層
54/77K 同 251B 唔同路線去錦上路,變左 251B 只做欖隧轉車客,但又唔可以單靠 251A / 54 延長解決,否則錦田市中心就要兜大圈或者兜錦上路
kay 發表於 2022-9-15 07:15 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-15 01:41
開左咁耐有好客過咩?咪又係當年攞條251M去換。咪話唔好聽,你估大欖轉車站真係地鐵站咁嘅轉車環境咩,大大 ...

不如話西鐵有份打瓜左
本來251M就算改做雙總站
但錦田市係最直接出入市區
結果都嘔唔到客

錦上路就去晒其他方法
初代251A都唔係理想行錦河路落去

251B又要做埋51補償要入錦上路站
又搞到唔上唔落
世界很簡單 人類很複雜
HY1012 發表於 2022-9-15 07:52 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-9-14 16:02
計嚟有用咩?轉車站臨落車埋去你都係要睇ETA,一係等一係唔等,時間太耐就一係提前搵的士/小巴/叫屋企私家 ...

夜晚6至8點巴士密,都好多人等
一過咗9點就去哂路口上的士或者私家車
hadboy5 發表於 2022-9-15 08:11 來自手機 | 顯示全部樓層
其實參考返251a的模式去處理可行嗎,即先將頭段客送左去轉車站先,用東匯路擺錦田市中心
GU9338 發表於 2022-9-15 08:14 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-9-14 17:09
呢d駁腳線,
20分鐘過外既班次,
即係叫人唔好等。

251M 臨摺到幾班前非繁都係開 30
轉 251B 個陣有人撐話 30 變咗 20
而家走返回頭路仲要無埋市區直車
又係過橋抽板既活生生例子
kay 發表於 2022-9-15 08:22 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-9-15 08:14
251M 臨摺到幾班前非繁都係開 30
轉 251B 個陣有人撐話 30 變咗 20
而家走返回頭路仲要無埋市區直車

都唔只251B咁啦
換個角度睇
做唔起就做唔起
除非錦田公路起晒樓