hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 251B 班次調整
開啟左側

[路線消息] 九巴 251B 班次調整

HB00610 發表於 2022-9-15 09:13 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-9-15 08:22
都唔只251B咁啦
換個角度睇
做唔起就做唔起

但做唔起都係淨係佢問題,其實錦田公路係多巴士線但只係條條都唔密(77K有20分叫還好,淨返54同251B其實係有調嘅空間)

疏車唔係死罪,海鮮到站時間+30分鐘聯合到達班次就絕對係死罪
HB00610 發表於 2022-9-15 09:34 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2022-9-15 08:14
251M 臨摺到幾班前非繁都係開 30
轉 251B 個陣有人撐話 30 變咗 20
而家走返回頭路仲要無埋市區直車

上面D車都越做越頹,要轉車,你做靚班次時間快咗嘅,Fine

但原來係收到30加埋上面堆線又收到20/30,仲要更過份係夾唔到時間聯合走車班次(假日251A轉268/9B南行成日見永恆嘅30分鐘聯合走車班次)

即係車程可能30-40分鐘,但等車時間係打個和甚至耐過車程本身,呢種搵笨轉乘真係唔該交返個牌出嚟
12Lane 發表於 2022-9-15 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-9-15 09:34
上面D車都越做越頹,要轉車,你做靚班次時間快咗嘅,Fine

但原來係收到30加埋上面堆線又收到20/30,仲要 ...

西鐵算啦,仲269b。
嫌時間太多咩真係
HB00610 發表於 2022-9-15 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-9-15 10:11
西鐵算啦,仲269b。
嫌時間太多咩真係

錦上路(尤其近上村)去西鐵站比去大欖要搭多9個站巴士,我以前住蓮花地,條數係6同15個站嘅分別,所以轉西鐵反而唔係合理option,替代方案往往係268X落去

再講西鐵上到車再講🤣
而家你明點解251A客量仲有返上下啦
GU9338 發表於 2022-9-15 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-9-15 08:22
都唔只251B咁啦
換個角度睇
做唔起就做唔起

咁我就會問
到底 251B 兜錦上路站 PTI 有乜意義
本身有其他路線做到班駁鐵客
當初順路停一停西邊都無傷大雅
變咗而家要兜 PTI 個圈仲要食燈先到欖隧轉車站
佢吸引力下降係自己攞黎
HB00610 發表於 2022-9-15 14:45 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2022-9-15 13:56
咁我就會問
到底 251B 兜錦上路站 PTI 有乜意義
本身有其他路線做到班駁鐵客

唯一優點真係得返錦上路有架車直上大欖

去到錦上路其實上大欖5分鐘俾多,但嗰邊起屋要改入PTI,話就話臨時,但車程延誤又最少5分鐘,咁就真係搵鬼搭
mokmk1456 發表於 2022-9-15 14:51 | 顯示全部樓層

叫E36加番幾個站,加埋轉乘
拉埋A36去橋底
起碼吸引咗人去大欖轉車先
沿線居民會條氣會順啲

tina 發表於 2022-9-15 15:31 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-9-15 14:45
唯一優點真係得返錦上路有架車直上大欖

去到錦上路其實上大欖5分鐘俾多,但嗰邊起屋要改入PTI,話就話臨 ...

錦上路站出發嘅話直接坐西鐵仲實際巴士5分鐘到大欖,西鐵都差唔多到荃灣西

只不過251B都好難救
一嚟錦田公路人口少地理位置唔靚,二嚟錦田市坐車去西鐵站轉去市區更方便

265B 22年不變
arfung 發表於 2022-9-15 16:25 | 顯示全部樓層
mokmk1456 發表於 2022-9-15 14:51
叫E36加番幾個站,加埋轉乘
拉埋A36去橋底
起碼吸引咗人去大欖轉車先

現在A36/E36高埔到錦上路/八鄉路一段是否全日大部份時間載空?
E36八鄉路(轉車站)其實會否有欖隧轉乘客?
WR309 發表於 2022-9-15 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-9-15 16:25
現在A36/E36高埔到錦上路/八鄉路一段是否全日大部份時間載空?
E36八鄉路(轉車站)其實會否有欖隧轉乘客? ...

1/ 正確, 基本上全日只得高埔有零星上落客。A36入錦鐵反而會有人搭到尾, 不過比較極少
2/ 無, 因為位置冇251A/B咁就腳, 反而有機會有一兩個客搭到尾轉其他車去錦上路

事實上E36/A36拉入八鄉係為拉而拉, 客量比前E34B跌到一個點

講客量理想, 兩三年前開始54已做到愈夜愈有機, 估唔到係一圈做到大馬路-高埔, 錦鐵-橫台山, 錦鐵返高埔三批客, 講緊係一圈有150客, 反映疏車唔緊要但就腳