hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討九巴49X永久改行大河道北可行性
開啟左側

[其他] 探討九巴49X永久改行大河道北可行性

kei_hk 發表於 2022-9-17 09:53 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-9-17 09:44
啱啱睇九巴網頁都仲係行緊和誼合道。

睇嚟九巴應該係唔想無咗千色班客。

擺明係唔想無千色店班客啦﹐如果唔係一同改行西樓角路上綠楊(返回原來路線)。

現時個地盤﹐睇怕起碼要半個月﹐坐車見到入面有幾大個深坑。

61233 發表於 2022-9-17 10:14 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-9-17 10:58 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-9-17 09:36
直接將49X不停荃灣,德士古道天橋直上城隧。
另48P全日30分鐘一班,屯轉起出發去做沙市荃灣特快。 ...

你呢個做法其實即係49X全日拆開做49P同48P。

以前未有249X,
我都傾向49P做哂成個青衣之後直飛城隧。

但而家有左249X,
而且呢間公司個偏向似重視249X多過49P,
咁如果49P單單係做青碼、青衣邨同長安一帶,
非繁一定唔會夠客(半粒鐘一班都炆炆地)。

而家呢個係死局黎架啦,
亦都係巴士公司往往為左更容易通過RDP方案,
只會單純地抽舊線車開新線,
而唔係認認真真做個重組,
搞到好多線都半天吊……

而家249X班次又唔算特別靚;
49X對青衣黎講又慢,而對荃灣又越來越失去特快來往城隧既角色。
然後仲有條E42出黎爭食……
一個青衣真係需要3條線去沙田咩?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
fly831 發表於 2022-9-17 11:11 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-9-17 09:53
擺明係唔想無千色店班客啦﹐如果唔係一同改行西樓角路上綠楊(返回原來路線)。

現時個地盤﹐睇怕起碼要半 ...

據說要做多一個月
最愛猛男
3asv@59x 發表於 2022-9-17 11:14 | 顯示全部樓層
超同意
一來快左
二來定線直接左

至於話荃灣站果位咩唔方便果d,咁咪去坐43X 48X囉
又唔系話一刀切無曬其它巴士線比你轉,都未計73X 278X呢d貴少少既車,全部炒埋曬去同一邊為乜?其實眾安街個站已經多線到不得了,分少少去第二邊實屬一件好事

不過唔該大河道北往青衣個分段設定番 $ 5.0

至於49P
eric278 發表於 2022-9-17 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層
49X有不少屯門區M線的轉車客,如果是去葵芳或荔景的路線,更可以做同站轉乘。當年,九巴就是找到大量這類八達通轉乘客數據,才向運輸署申請將263R改為每天全日服務(即263)。
kei_hk 發表於 2022-9-17 11:34 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2022-9-17 11:16
49X有不少屯門區M線的轉車客,如果是去葵芳或荔景的路線,更可以做同站轉乘。當年,九巴就是找到大量這類八 ...

當263都全日﹐眾安街又有48X﹐49X仲係唔係必須有眾安街這個站?

縮減49X的車程﹐減一兩部車調去48X 好過﹐彌補48X新增的乘客需求好過。
最多﹐48X特定時間開特車行現有49X的走法﹐唔經梨木樹。

kei_hk 發表於 2022-9-17 11:37 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2022-9-17 11:11
據說要做多一個月

本來想頭痛醫頭﹐腳痛醫腳﹐淨係攪最初爆喉的位置。

結果重開道路﹐唔駛大半日﹐又爆過喉。
唯有掘大D﹐換多幾節喉﹐工程時間自然長好多。

AVBWU291 發表於 2022-9-17 11:42 | 顯示全部樓層
沙交關發現 49X 實際上冇行到大河道北,照樣經禾宜合道上城隧...
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
HB00610 發表於 2022-9-17 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-9-17 09:52
49X如果完全不經荃灣﹐根本唔夠客支持﹐肯定大幅減班﹐損失大過時間利益。

再加埋現時有249X﹐再減少了 ...

其實有時夜晚返青衣喺楊屋道見到佢同41M已經係玩緊20分鐘聯合到達班次

佢而家都咁差,飛咗佢30都冇咁嬲,不過到時係沙田其他人嘈佢減班減到唔係合理轉乘者