hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新巴88X延長至數碼港
開啟左側

建議新巴88X延長至數碼港

qunow 發表於 2022-9-17 08:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

考慮到現時新巴於柴灣區營運的兩條特快線88X及49X部分班次的客量均只屬普通水平,而路線88X於中環至山道車站一段的載客率佔全線約90%,同時路線49X於華富及數碼港之載客率佔全線約50%,且柴灣區沒有直達瑪麗醫院之服務,現建議路線88X修改走線以更有效地服務相關乘客,並因應擴大後之服務範圍為更多乘客提供服務。
建議走線:
西行方向:小西灣開出後,沿88X現走線至山道車站,然後經城西道及山市街前往石山街並於士美菲路街市設站,然後沿士美菲路往數碼港並沿30X安排設站
東行方向:數碼港開出後,沿30X走線至山道天橋,於山道天橋後往干諾道西分別停經電車廠、中山記念公園、港澳碼頭站,其後沿88X走線返回小西灣總站。
建議班次:
西行:0700 0730 0745 0800 0815 0845 0930 1100 1300 1500 1700 1800 1900
東行:0645 0745 0845 1045 1245 1445 1645 1725 1745 1805 1825 1845 1945
建議收費:
全程收費同49X,中西區段設雙向分段收費同現88X
建議配合其他改動:
與18X和976A共同取代路線A12於西環段的服務
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
Commy 發表於 2022-9-17 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層
2個鐘一班,比邊個坐?
 樓主| qunow 發表於 2022-9-17 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2022-9-17 17:50
2個鐘一班,比邊個坐?

非繁有需要跨越港島東西嘅人,例如去醫院之類,有可能會調整出門時間以享用相關服務。如果非繁呢三班車生意好咪再加班
Commy 發表於 2022-9-17 21:34 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-9-17 21:12
非繁有需要跨越港島東西嘅人,例如去醫院之類,有可能會調整出門時間以享用相關服務。如果非繁呢三班車生 ...

一係起碼半個鐘一班
一係唔好開
兩個鐘一班結果就係載空
andy1010 發表於 2022-9-17 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層
非繁有需要跨越港島東西嘅人,例如去醫院之類,有可能會調整出門時間以享用相關服務。如果非繁呢三班車生 ...

成條港島線都係坐半個鐘多少少,同意最少都要開30分一班先有用。仲要減788爭客先有機贏
tina 發表於 2022-9-18 00:00 | 顯示全部樓層

有需要嘅客都唔會幫襯你
衰極都要45
265B 22年不變
 樓主| qunow 發表於 2022-9-18 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2022-9-17 21:34
一係起碼半個鐘一班
一係唔好開
兩個鐘一班結果就係載空

唔認同
日間非繁會由柴灣往返西環或者薄扶林嘅客,應該好多都唔係話一定要幾時去到,而係只要中午或者下午去到目的地完成件事就得
喺咁嘅情況下如果知道粒零鐘之後有班快車可以直達目的地,會配合返個時間出門都唔出奇
hvshe 發表於 2022-9-18 01:11 | 顯示全部樓層
1個鐘一班係極限
2個鐘結果係載空
建議直接唔好開嗰幾班算
攰。。。
kmb71k 發表於 2022-9-18 01:20 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-9-18 00:02
唔認同
日間非繁會由柴灣往返西環或者薄扶林嘅客,應該好多都唔係話一定要幾時去到,而係只要中午或者下 ...

我轉車乜都到啦
仲咁有神心等你兩個鐘車?
唔好以為全港島剩係你呢條線先至搭到入去

垃圾建議

以上回應,是否可行?是否合適?
Commy 發表於 2022-9-18 01:52 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-9-18 00:02
唔認同
日間非繁會由柴灣往返西環或者薄扶林嘅客,應該好多都唔係話一定要幾時去到,而係只要中午或者下 ...

有個故事話你聽
之前皇后山 79X 開45分個陣
一聽到要等45分咁耐
就坐78A出去

所以88X如果要開非繁
最低限度開30分
開1個鐘甚至2個鐘就個個坐小巴落中環轉鐵/788